Landenweb.nl

CALIFORNIE
Bevolking

To read about CALIFORNIA in English - click here

Hotels Californie

Steden CALIFORNIE

Los angelesSan francisco

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Bevolking

advertentie

Bevolkingsgroei Californië in de periode 1940-2005Photo: Urban in het publieke domein

Californië had op 1 juli 2015 39.144.818 inwoners en is daarmee de staat met de meeste inwoners en tevens met ca. 95 inwoners per km², drie keer het nationale gemiddelde, de dichtstbevolkte staat van de Verenigde Staten. Ongeveer één op de negen Amerikanen woont in Californië en de staat is ook nog eens een van de grootste groeiers qua inwoneraantal. Van de tien grootste stden van de Verenigde Staten liggen er drie, Los Angeles, San Diego en San Jose, in Californië. Van de honderd grootste steden in de Verenigde Staten liggen er zeventien in Californië, meer dan in welke andere staat ook:

StadCountyInwonersRanglijst V.S.
Los AngelesLos Angelesca. 4.000.0002e
San DiegoSan Diegoca. 1.300.0008e
San JoséSanta Claraca. 1.030.00010e
San FranciscoSan Franciscoca. 865.00013e
FresnoFresnoca. 521.00034e
SacramentoSacramentoca. 491.00035e
Long BeachLos Angelesca. 475.00037e
OaklandAlamedaca. 420.00045e
BakersfieldKernca. 375.00052e
AnaheimOrangeca. 351.00056e
Santa AnaOrangeca. 336.00057e
RiversideRiversideca. 323.00059e
StocktonSan Joaquinca. 306.00062e
Chula VistaSan Diegoca. 266.00074e
IrvineOrangeca. 257.00081e
FremontAlamedaca. 233.00096e
San BernardinoSan Bernardinoca. 217.000100e

Een derde van de inwoners is geboren in het buitenland of heeft daar zijn roots liggen; Californië is dan ook de etnisch meest gediversifieerde Amerikaanse staat. Ca. 74% van de bevolking van Californië is blank; zo'n 6,6% is zwart, wat onder het nationale gemiddelde van bijna 13% ligt. Op dit moment vestigt een op de vier legale immigranten zich in Californië. Daarbovenop leven er op dit moment naar schatting zo'n 3 miljoen illegale immigranten in Californië.

Bijna 14% van de bevolking is van Aziatische afkomst, ruim drie keer zo veel als het landelijke gemiddelde. De eerste Chinezen kwamen tijdens de goudkoorts, die vanaf 1848 om zich heen greep. Rond 1860 kwam er weer een massale immigratie van Chinezen op gang, nu vanwege de grote economische problemen in hun vaderland. De Chinezen kregen echter te maken met veel raciaal geweld, wat resulteerde in het ontstaan van complete Chinese wijken in steden als San Francisco en Los Angeles. In 1880 werden Chinezen zelfs grotendeels geweerd uit de Verenigde Staten, een situatie die tot 1943 voortduurde. Op dit moment zijn de Chinese wijken uitgegroeid tot een heuse toeristische attractie.

advertentie

Straatbeeld Chinatown San Francisco in 1898Photo: Arnold Genthe (1869-1942) in het publieke domein

Begin 20e eeuw kwamen veel Japanse boeren naar Californië en verichtten daar goed werk. Dat veranderde echter compleet na de aanval op Pearl Harbor in 1942; de Japanners werden beschouwd als een gevaar voor de binnenlandse veiligheid en gedurende de oorlog geïnterneerd. WRA (War Relocation Authority) Location Centres waren gevestigd in, van noord naar zuid, Tule Lake, Manzanar, Poston en Gila River; Cow Creek had een WRA Temporary Camp.

Naast Chinezen en Japanners wonen er ook veel Cambodjanen, Vietnamezen, Zuid-Koreanen en Laotianen in Californië. Long Beach heeft de grootste populatie Cambodjanen buiten Cambodja ('Klein Phnom Penh'), Fresno heeft de grootste Hmong-gemeenschap ter wereld buiten Laos. De Vietnamezen en Zuid-Koreanen trokken naar de Verenigde Staten door de oorlogen die in de tweede helft van de 20e eeuw daar werden uitgevochten. Silicon Valley trekt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel technisch geschoolde Indiërs en Pakistanen.

Verder heeft Santa Monica een grote gemeenschap Engelsen, Solvang heeft haar Denen, Kingsburg haar Zweden, Bakersfield de grootste gemeenschap Basken van de Verenigde Staten, North Beach in San Francisco is 'Little Italy', en de op een na grootste joodse gemeenschap van de Verenigde Staten woont ook in Californië, met name in Los Angeles. Veel van de huidige steden werden al in de 17e en 18e eeuw gesticht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Al halverwege de 20e eeuw had Californië de grootste populatie Mexicanen ter wereld buiten Mexico op haar grondgebied. Veel Hispanics uit Midden- en Zuid-Amerika kwamen in de jaren tachtig van de 20e eeuw naar Californië vanwege ernstige economische en politieke problemen in hun land.

In Californië wonen meer inheemse bewoners, 'Native Californians', dan in welke andere Amerikaanse staat dan ook. Een klein aantal leeft nog in reservaten, de meeste inheemse bevolkingsgroepen zijn geïntegreerd. Tribale stammen met een groot grondgebied ten tijde van de komst van de Europeanen waren Achumawi, Cahuilla, Chemehuevi, Kawaiisu, Mono. Nisenan, Panamint, Serrano en Yokuts.

advertentie

Inheemse volken in Californië ten tijde van de komst van de EuropeanenPhoto: Concerto CC 3.0 Unportedno changes made

Californië bestaat uit 58 county's, waarvan de grootste qua oppervlakte San Bernardino County is, die met de meeste inwoners is Los Angeles County, ca. 10 miljoen. Het aantal inwoners per county verschilt enorm, Alpine County in het oosten van Californië heeft slecht een bevolking van iets meer dan 1100.

advertentie

CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Vliegtickets Californië | VliegenNaar
• ANWB vakantie boeken Californie
• Hotels Trivago
• Jongerenreis Californie
• Camperreizen West Amerika
• Californie Hotels
• Amerika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Boeken, ook tweedehands, over CALIFORNIE bij Bol.com

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))

Bronnen

BBC - Country Profiles

Benson, Sara / California

Lonely Planet

Benson, Sara / Discover California

Lonely Planet

Californië

Uitgeverij Cambium B.V.

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hansen, Preben / 100% Californië & West-USA

Mo'Media

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Mangin, Daniel / Californië : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Wat & Hoe

Ominalowska, Malgorzata / Californië

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

The Rough Guide to California

Rough Guides Ltd.

Schmidt-Brümmer, Horst / Lannoo's autoboek Californië en Zuidwest-USA : on the road

Lannoo

Vlahides, John A. / Northern California

Lonely Planet

Wikipedia

Zuidwest-USA

Uitgeverij Terra Lannoo

 

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems