Landenweb.nl

CALIFORNIE
Economie

To read about CALIFORNIA in English - click here

Hotels Californie

Steden CALIFORNIE

Los angelesSan francisco

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Economie

advertentie

'Geboorteplaats' van Silicon Valley, CaliforniëPhoto: ZTebaykina CC 4.0 Internationalno changes made

Als Californië een zelfstandig land was, zou de economie ergens onder in de wereldtoptien verkeren qua nationaal inkomen. De enorme welvaart en bijbehorend welzijn van de staat hebben de laatste jaren echter flink te lijden gehad van de sterke groei van de bevolking en een stevige economische depressie.

De belangrijkste tak van economie is de industrie: vliegtuigen, raketten, schepen, voedingsmiddelen, ijzer- en staalproducten, elektronische en chemische producten; voorts filmindustrie (Hollywood).

De voornaamste landbouwproducten zijn katoen, druiven, sinaasappelen en tomaten, met Central Valley als het hart van de Californische landbouwindustrie; de belangrijkste landbouwcounty is Fresno County, waar onder andere alle rozijnen in de Verenigde Staten vandaan komen. Lompoc Valley in het zuiden van Centraal-Californië is van de grootste producenten van bloemenzaad ter wereld, onder ander van asters, goudsbloemen, korenbloemen, lathyrussen, lobelia's, ridderspoor en waterkers. De streek rond Oxnard, net ten zuiden van Santa Barbara, produceert bijna de volledige broccoli-oogst van de Verenigde Staten. Ook wat artisjokken betreft is Californië de hoofdleverancier voor het hele land.

advertentie

Lompoc, Californië producent van bloemenzaadPhoto: Coolcaesar at the English language Wikipedia CC 3.0 no changes made

Californië is veruit het belangrijkste wijngebied van de Verenigde Staten met tweederde van de nationale wijnproductie, een totale oppervlakte van meer dan 210.000 ha en met meer dan 60.000 geregistreerde merken. Vroeger lag het wijngebied van Californië net ten noorden van San Francisco; tegenwoordig is vrijwel de hele staat te kwalificeren als wijngebied. Het zou zo maar kunnen dat Californië na Frankrijk, Italië en Spanje het grootste wijn'land' ter wereld is.

Druiven die gebruikt worden zijn chardonnay, sauvignon-blanc, cabernet sauvignon, chenin blanc, pinot blanc, gewürztraminer, johannesberg riesling, syrah en pinot noir. Een bijzondere druivensoort is de zinfandel, geïmporteerd uit Europa in ca. 1850, waarschijnlijk Kroatië. De Californische wijnindustrie, die zich tegenwoordig steeds meer richt op de duurzame productie van wijn, is rond 1824 ontstaan in de Sonoma Valley met ongeveer 250 wijnhuizen; veel wijnhuizen kozen later voor de Napa Valley, op dit moment het hart van de Noord-Californische wijnindustrie met meer dan 350 wijnhuizen. Dit gebied heeft voor de wijndruiven de ideale omstandigheden qua bodem, zonlicht en neerslag. Het grootste wijnhuis ter wereld is E&J Gallo Winery in Modesto. In totaal telt Californië meer dan 3000 wijnhuizen. San Joaquin Valley produceert op dit moment de meeste liters wijnen, vaak wel van de goedkopere soort.

In 1857 introduceerde de Hongaarse graaf Agoston Haraszthy (1812-1869) in de Sonoma Valley de eerste Europese druivensoorten. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt er ook in het gebied dat bekend staat onder de naam Santa Barbara Wine Country door meer dan 100 wijnhuizen op grote schaal wijn geproduceerd. Andere opkomende wijngebieden in 'Wine Country' zijn Russian River Valley, Santa Barbara County, Mendocino Ridge Wine Country, Monterey Wine Country, Paso Robles, Anderson Valley, Santa Cruz Mountains, Santa Ynez Valley, El Dorado County, Temecula Valley en Amador County.

advertentie

Graaf Agoston Haraszthy introduceerde Europese druivensoorten in CaliforniëPhoto: Publiek domein

Ook de veeteelt is van belang, alsook de visserij. Vanuit Eureka, de grootste kustplaats ten noorden van San Francisco, wordt 90% van de Pacific Ocean shrimp en de Dungeness crab in Californië gevangen. Daarbij ook nog driekwart van alle oesters.

California is de derde staat van de Verenigde Staten op het gebied van de mijnbouw; de belangrijkste producten zijn aardolie, aardgas, cement, zand, goud, boorzouten en uraan. Enorm opkomend zijn de technologiebedrijven in Silicon Valley, hier hebben ondermeer Apple, IBM en Google hun hoofdkwartier.

Van belang voor het toerisme zijn onder meer de nationale parken Yosemite en Sequoia, Death Valley National Park en Joshua Tree National Park.

Garberville in de noordelijke Humboldt County is het centrum van de legale (medicinale) cannabis-industrie van Californië. Het dorpje heeft zelfs een Humboldt Cannabis College. Een vijfde van de bevolking van Humboldt County is werkzaam in de marihuana-teelt.

In 1880 werd in Death Valley het witte, kristalachtige mineraal borax gevonden door de Franse goudzoeker Isidore Daunet (1850-1884), en vanaf 1882 werd er gestart met delven. In 1927 werd bij het plaatsje Boron in de Mojave Desert 's werelds grootste borax-voorraad ontdekt. Inmiddels ligt daar de grootste dagbouwmijn van Californië, de Rio Tinto Boron Mine, 1,6 km breed, 4 km lang en bijna 2 kilometer diep. Ca. 40% van de wereldwijde vraag naar borax wordt in deze mijn gedolven. Borax wordt onder andere toegepast bij de productie van glas, porselein, aardewerk, meststoffen, insecticiden en zelfs in de ruimtevaart.

advertentie

Borax-mijn in Boron, CaliforniëPhoto: Marcin Wichary CC 2.0 Genericno changes made

advertentie

CALIFORNIE LINKS

Advertenties
• AmerikaPLUS
• Vliegtickets Californië | VliegenNaar
• ANWB vakantie boeken Californie
• Hotels Trivago
• Jongerenreis Californie
• Camperreizen West Amerika
• Californie Hotels
• Amerika rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Californie
• Boeken, ook tweedehands, over CALIFORNIE bij Bol.com

Nuttige links

Californië Startnederland (N+E))

Bronnen

BBC - Country Profiles

Benson, Sara / California

Lonely Planet

Benson, Sara / Discover California

Lonely Planet

Californië

Uitgeverij Cambium B.V.

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hansen, Preben / 100% Californië & West-USA

Mo'Media

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Mangin, Daniel / Californië : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Wat & Hoe

Ominalowska, Malgorzata / Californië

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

The Rough Guide to California

Rough Guides Ltd.

Schmidt-Brümmer, Horst / Lannoo's autoboek Californië en Zuidwest-USA : on the road

Lannoo

Vlahides, John A. / Northern California

Lonely Planet

Wikipedia

Zuidwest-USA

Uitgeverij Terra Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems