Landenweb.nl

ARMENIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Armeens
  Hoofdstad  Jerevan
  Oppervlakte  29.743 km²
  Inwoners  2,968,127
  (2021)
  Munteenheid  dram
  (AMD)
  Tijdsverschil  +3 (zomer +4)
  Web  .am
  Code.  ARM
  Tel.  +374

To read about ARMENIA in English - click here

Steden ARMENIE

Jerevan

Geografie en Landschap

Geografie

Armenië ligt in het zuidwesten van Azië op de Kaukasus en wordt volledig ingesloten door vier landen: Turkije in het westen (311 km), Georgië in het noorden (219 km), Azerbeidzjan in het oosten (996 km) en Iran in het zuiden (44 km). De oppervlakte van Armenië is 29.743 km². Armenië is daarmee ongeveer 0,7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Armenie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Armenie LandschapPhoto: Publiek domein

De Ararat-vallei ten zuiden van de hoofdstad Jerevan is een vruchtbare streek waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt hier geïrrigeerd. Een subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar - bekend zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. De overige delen bestaan uit heuvels en bergen en daar ligt het land zelden lager dan 1.000 meter, met de Aragats Lernagagat-stratovulkaan op 4095 meter als hoogste punt. Het laagste punt van Armenië is de Debed rivier op 400 meter.

Er zijn in Armenië meer dan 200 rivieren, door hoogteverschillen en stroomversnellingen geen van alle bevaarbaar en zo’n 100 pittoreske meren.

Klimaat en Weer

advertentie

Armenie Winter in JerevanPhoto: Serouj Ourishian CC 3.0 Unported no changes made

Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. In de bergen is het nog een stuk koeler en vochtiger. In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius normaal. Het uiterste zuiden van het land echter is subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen. De beste reistijd is in het voor- of najaar om de zomerhitte en de winterkou te vermijden.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Armenie Wilde BloemenPhoto: Valen1988 CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn in Armenië vijf vegetatietypen: toendra, alpine-weide, bos, steppe en halfwoestijn. In het subtropische zuidoosten en het noordoosten van het land liggen berken- en eikenbossen.

Dieren

advertentie

Lynx ArmeniePhoto: David Castor in het publieke domein

In de halfwoestijn leven beren, wilde katten, jakhalzen, adders, schorpioenen en (zeldzame) luipaarden. In de bossen zijn de Syrische beer, lynx en diverse vogel- en eekhoornsoorten de bewoners. Op de Armeense alpine-weiden komen onder meer wilde geiten, moeflons en chamois (antilope-achtige geit) voor.

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Armenie Vliegtickets.nl
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Armenie
• Rondreis Armenie
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ARMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)
Stichting Menua: Help kansarme kinderen en bejaarden in Armenië
Willgoto Armenië (N)