Landenweb.nl

ARMENIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Armeens
  Hoofdstad  Jerevan
  Oppervlakte  29.743 km²
  Inwoners  2,968,127
  (2021)
  Munteenheid  dram
  (AMD)
  Tijdsverschil  +3 (zomer +4)
  Web  .am
  Code.  ARM
  Tel.  +374

To read about ARMENIA in English - click here

Armenie Tui Reizen

Steden ARMENIE

Jerevan

Geografie en Landschap

Geografie

Armenië ligt in het zuidwesten van Azië op de zuidelijke Kaukasus tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, en wordt volledig ingesloten door vier landen: Turkije in het westen (grenslengte 311 km), Georgië in het noorden (219 km), Azerbeidzjan in het oosten (996 km) en Iran in het zuiden (44 km). De oppervlakte van Armenië is 29.743 km² en het land is daarmee ongeveer 0,7 keer zo groot als Nederland en ongeveer net zo groot als België.

advertentie

Armenie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Armenie Landschap, met op de achtergrond de berg Aragats
Photo: Alexander Mkhitaryan B CC 3.0 no changes made

Armenië is een bergachtig land dat wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen en geologische instabiliteit. De gemiddelde hoogte is 1.800 meter boven de zeespiegel. Laagvlakten zijn er niet: de helft van het grondgebied ligt op een hoogte van tussen de 1.005 en 2.010 meter; slechts ongeveer een tiende van de totale oppervlakte van Armenië ligt onder de 1.005 meter.

Het noordwestelijke deel van het Armeense Hoogland, met de berg Aragats (Alaghez), de hoogste top (4.090 meter) van het land, is een combinatie van hoge bergketens, diepe riviervalleien en lavaplateaus, bezaaid met uitgedoofde vulkanen. In het noorden en oosten liggen de Somkhet-, Bazum-, Pambak-, Gugark-, Areguni-, Shakhdag- en Vardenis-gebergten van de Kleine Kaukasus over de noordelijke sector van Armenië. Te midden van deze bergketens liggen hooggelegen vulkanische plateaus (Lory, Shirak en andere), doorsneden door diepe rivierdalen. Het laagste punt van Armenië is de Debed rivier op 400 meter.

advertentie
Debed rivier, Armenië
Photo: Deb Collins CC 2.0 Generic no changes made

In het oostelijk deel van Armenië ligt het Sevanbekken, met het Sevanmeer (1359 km²) en omringd door bergketens tot op 11.800 voet hoogte, op een hoogte van ongeveer 3.400 meter. In het zuidwesten ligt een grote laagte - de Araratvlakte - aan de voet van de berg Aragats en de Geghama-bergketen; de rivier Aras, die van de 1072 km maar 158 km door Armenië stroomt, snijdt deze belangrijke vlakte in tweeën, de noordelijke helft ligt in Armenië en de zuidelijke helft in Turkije en Iran.

Er zijn in Armenië meer dan 200 rivieren, door hoogteverschillen en stroomversnellingen geen van alle bevaarbaar en zo’n 100 pittoreske meren. De meeste rivieren vallen in het afwateringsgebied van de Aras (zelf een zijrivier van de Kura-rivier van het Kaspische bekken), die over een afstand van 480 kilometer een natuurlijke grens vormt tussen Armenië, Turkije en Iran.
De belangrijkste zijrivieren van de Aras op de linkeroever, de Akhuryan (209 km), de Hrazdan (144 km), de Arpa (128 km) en de Vorotan (Bargyushad; 178 km), dienen voor de irrigatie van het grootste deel van Armenië. De zijrivieren van de Kura - de Debed (175 km), de Aghstev (144 km), en andere - stromen door de noordoostelijke regio's van Armenië. Het Sevanmeer, met een capaciteit van meer dan 39 km³ water, wordt gevoed door tientallen rivieren, maar alleen de Hrazdan verlaat het meer weer. Andere meren in Armenië zijn vele malen kleiner dan het Sevanmeer, het Arpimeer is nog het grootste, maar meet slechts 20 km².

advertentie
Sevanmeer, grootste meer van Armenië
Photo: Shaun Dunphy CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Armenië mag dan niet bekend staan om zijn watervallen, maar ze zijn er wél en sommige ervan zijn ronduit spectaculair, zoals de Shaki waterval met een hoogte van 18 meter, de Jermuk waterval en de Trchkan waterval.

advertentie
Shaki waterval, Armenië
Photo: MEDIACRAT CC 3.0 no changes made

In Armenië komen meer dan 15 bodemtypes voor, waaronder lichtbruine alluviale gronden in de vlakte van de Arasrivier en de Araratvlakte, die arm zijn aan humus maar nog steeds intensief worden bewerkt; rijke bruine gronden, die op grotere hoogte in het heuvelland worden aangetroffen; en chernozem (zwarte aarde) gronden, die een groot deel van het hoger gelegen steppegebied bedekken. Veel van de Armeense bodem - gedeeltelijk gevormd door resten van vulkanische lava - is rijk aan stikstof, kalium en fosfaten. De arbeid die nodig is om de stenen en het puin van de bodem te verwijderen, bemoeilijkt de landbouw in Armenië echter aanzienlijk.

Armenië heeft, verspeid over het land maar vooral in het zuidelijke deel, veel badplaatsen en kuuroorden door het bestaan van talrijke thermale bronnen. Er zijn naar schatting meer dan 700 warmwaterbronnen in Armenië. De samenstelling en de geneeskrachtige eigenschappen van het water zijn koolstof, hydro-carbonaat-sulfaat-chloride, kalium-neutrino en magnesium.

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Vliegticket Armenie boeken? VliegenNaar
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreis Armenie
• Hotels Armenie
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Boeken, ook tweedehands, over ARMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Holding, Deirdre / Armenia : with Nagorno Karabagh
Bradt

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems