Steden ARMENIE

Jerevan   

Stedentrip Jerevan

Jerevan, de hoofdstad van Armenië, is een stad met een ontspannen sfeer. Na de roerige Sovjetgeschiedenis van het land, is de hoofdstad eindelijk een oase van rust geworden. Jerevan is niet alleen hoofdstad van Armenië, maar het is ook het bestuurlijk én economisch centrum van het land. Meer informatie over Jerevan vind je hier.

Jerevan Panorama Foto:Serouj Ourishian Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ligging Jerevan

Jerevan ligt aan de rivier de Hrazdan. De stad ligt in de provincie Marz. Armenië is gelegen in het zuiden van de Kaukasus en heeft Turkije, Georgië, Iran en Azerbeidzjan als buurlanden. Jerevan ligt in het westen van het land. De stad heeft een oppervlakte van 29.743 km² en meer dan 1 miljoen inwoners.

Weer Jerevan

Het klimaat van Armenië wordt omschreven als een gematigd landklimaat, in de bergen is er sprake van een hooggebergteklimaat. Jerevan ligt op een hoogte van tussen de 900 en 1.200 meter. De zomers zijn er zonnig en droog met temperaturen tussen de 22 en de 37 graden.

Van herfst is er nauwelijks sprake in Jerevan, want na het einde van de zomer lopen de temperaturen in sneltreinvaart terug en is het vrijwel meteen winters. De winter is echter behoorlijk fris, de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond het vriespunt. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag in Armenië en Jerevan.

Geschiedenis Jerevan

Standbeeld van Argishti I in Jerevan Foto:Armineaghayan Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 UnportedNo changes made

Jerevan is in 782 voor Christus gesticht door Koning Argishti I, maar werd pas in 1918 officieel de hoofdstad van Armenië. In de tussentijd is er van alles gebeurd in Jerevan en omgeving. De stad wisselde voortdurend van overheerser. Zo werd de stad in 658 ingenomen door de Arabieren. In het totaal kwam Jerevan in de Turks-Perzische oorlogen tussen 1513 en 1737 14 keer in andere handen.

Vanaf de negentiende eeuw kwam Sint Petersburg om de hoek kijken en vanaf 1827 viel Jerevan onder Russisch bewind. Uiteindelijk werd de stad in 1918 aangewezen als hoofdstad van de Democratische Armeense Republiek, maar na 4 jaar werd het alweer onderdeel van de Sovjet Unie.

In de tijd dat Jerevan onderdeel was van de Sovjet Unie verdertigvoudigde de stad. Sinds de val van de Soviet Unie gaat het minder goed met Jerevan. De stad loopt leeg en het inwoneraantal daalt gestaag met als gevolg dat delen van de stad leeg komen te staan.

Bezienswaardigheden Jerevan

In Jerevan is het standbeeld Moeder Armenië te vinden. De vrouwfiguur, met een hoogte van 23 meter, kijkt uit over de stad en zit vol met symboliek. Ze kijkt richting de Turkse grens en houdt defensief een zwaard voor zich vast. Het beeld staat op een Sovjetplein aan het eind van het Haghtanak (overwinning) park. Vanaf het standbeeld is het uitzicht over de stad fenomenaal.

Moeder Armenië Jerevan Foto:Mosinyan Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes

Vlakbij Moeder Armenië ligt het Genocide Museum met bijbehorend monument, dat diepe indruk maakt op vrijwel al haar bezoekers. Het herdenkt de Armeense lijdensweg tijdens de Ottomaanse overheersing van 1915 tot 1922.

Jerevan nationaal museumFoto:Evgeny Genkin Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported no changes made

Het geschiedenis museum van Jerevan is het nationale museum van Armenië. Het museum heeft collecties op het gebied van etnografie, numismatiek en archeologie. Het museum bezit een grote collectie bronzen voorwerpen uit de periode van 3000-2000 voor Christus.

Tips Jerevan

De National Art Gallery in Jerevan is absoluut de moeite waard als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in kunst. De grootste Europese meesters van de voormalige Sovjet-Unie zijn er vertegenwoordigd. Grote namen die je er kunt tegenkomen zijn Rodin, Rubens en Van Dijck, maar ook Armeniërs zoals Yervand Kochar en Martiros Sarian.


Schrijf uw artikel over Jerevan

Jerevan LINKS

Advertenties
• Jerevan Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreizen Armenie
• Jerevan Hotels
• Armenie Kras Reizen
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Jerevan Vliegtickets Tix.nl
• Jerevan WTC


Nuttige links
Telefoongids Jerevan

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems