Landenweb.nl

ARMENIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Armeens
  Hoofdstad  Jerevan
  Oppervlakte  29.743 km²
  Inwoners  2,968,127
  (2021)
  Munteenheid  dram
  (AMD)
  Tijdsverschil  +3 (zomer +4)
  Web  .am
  Code.  ARM
  Tel.  +374

To read about ARMENIA in English - click here

Armenie Tui Reizen

Steden ARMENIE

Jerevan

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Dilijan National Park ArmeniePhoto: H-dayan CC 3.0 Unported no changes made

Armenië, een grensland tussen Europa en Azië, wordt een steeds populairdere toeristische trekpleister, want het kleine maar charmante land heeft een rijke geschiedenis. Armenië, het eerste land dat het christendom tot nationale godsdienst uitriep, beschikt over enkele van de mooiste uitzichten van Europa, waarbij de top van de berg Ararat de skyline van het land domineert. De berg is het nationale symbool van Armenië, hoewel de top net over de Turkse grens ligt, en Ararat wordt door de lokale bevolking als heilig beschouwd vanwege de vermelding in de Bijbel - het is de plaats waar de Ark van Noach landde.
In Armenië zijn talloze prachtige kloosters te vinden, vaak in gebieden met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De hoofdstad van Armenië, Jerevan, is een van de snelst ontwikkelende steden in heel Europa nu het land het toerisme blijft omarmen.

advertentie

Khor Virab Klooster ArmeniePhoto: MrAndrew47 CC 3.0 Unported no changes made

De vroegere Sovjet-resorts worden zoveel mogelijk omgebouwd tot kleine hotels, kloosters (o.a. Khor Virab, Haghpat, Sanahin en Geghard, waarvan de laatste drie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan) en kerken worden gerestaureerd.
De berg Ararat kan vanuit heel Armenië worden bekeken, maar het mooiste uitzicht op de berg is misschien wel te vinden vanuit het Khor Virap klooster, dat op zichzelf ook al een bezoek waard is. Deze locatie is een van de belangrijkste historische plaatsen in de geschiedenis van Armenië, want hier zat Gregorius de Verlichter 14 jaar gevangen voordat hij koning Trdat III van zijn ziekte genas. De koning bekeerde zich vervolgens tot het christendom, wat de weg vrijmaakte voor de religieuze toekomst van Armenië. Als zodanig is Khor Virap vandaag de dag een populaire plek voor Armeense bruiloften, terwijl de ondergrondse kamer waarin Gregorius de Verlichter werd vastgehouden kan worden bezocht tijdens een reis naar Khor Virap, die daardoor een van de meest bezochte bedevaartsoorden van Armenië is.

De Boven-Azatvallei is een van de werelderfgoederen van Armenië, deels vanwege het ongelooflijke Geghardklooster waar de regio het meest bekend om is. De hoofdkapel werd 800 jaar geleden gebouwd, maar de geschiedenis van het klooster gaat helemaal terug tot de vierde eeuw, toen het werd gesticht door Gregorius de Verlichter. Volgens de legende herbergde het Geghardklooster ooit een van de speren waarmee Jezus Christus werd gekruisigd, die door de apostel Thaddeus naar Armenië werd gebracht, en is het dus een van de belangrijkste religieuze plaatsen van Armenië. In de Upper Azat Valley staat ook de St Astvatsatsin (Heilige Moeder van God) kapel, die gedeeltelijk in de rots is uitgehouwen.

Het beleid van de Armeense regering is er op gericht om meer toeristen uit Europa aan te trekken, die dan zeker gebruik willen maken van de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) en een van de hoogstgelegen (1924 meter) zoetwatermeren ter wereld willen bezoeken.

advertentie

Carahunge ArmeniePhoto: Rita Willaert CC 2.0 Generic no changes made

Armenië kent ook zijn eigen 'Stonehenge', Carahenge is een verzameling van 204 rechtopstaande stenen, minstens 500 jaar oud en deed waarschijnlijk dienst als astronomisch observatorium en/of religieus centrum.
Carahenge is een van de meest fascinerende plaatsen om te bezoeken tijdens een vakantie in Armenië. Carahenge ligt dicht bij de stad Sisian in de provincie Syunik en bestaat uit meer dan 200 massieve stenen tombes. In het belangrijkste gebied staan 40 stenen in een cirkelvormige formatie, vermoedelijk gebouwd ter ere van de Armeense hoofdgod Ari, genoemd naar de zon. Een klein museum in Sisian is gewijd aan vondsten die zijn gedaan in Carahenge, waarvan wordt beweerd dat het het oudste observatorium in zijn soort ter wereld is.
Zeer bijzonder is ook de grottenstad Khndzoresk, de huizen zijn in de uit tufsteen bestaande heuvels uitgehakt.

advertentie

Moeder Armenië JerevanPhoto: Mosinyan CC 3.0 Unported no changes made

De hoofdstad Jerevan telt veel historische bezienswaardigheden, monumenten, musea en orthodoxe kerken. In Jerevan is het standbeeld Moeder Armenië te vinden. De vrouwfiguur, met een hoogte van 23 meter, kijkt uit over de stad en zit vol met symboliek. Ze kijkt richting de Turkse grens en houdt defensief een zwaard voor zich vast. Het beeld staat op een Sovjetplein aan het eind van het Haghtanak (overwinnings) park. Vanaf het standbeeld is het uitzicht over de stad fenomenaal.
De National Art Gallery in Jerevan is absoluut de moeite waard als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in kunst. De grootste Europese meesters van de voormalige Sovjet-Unie zijn er vertegenwoordigd. Grote namen die je er kunt tegenkomen zijn Rodin, Rubens, Van Dijck, maar ook Armeniërs als Yervand Kochar en Martiros Sarian. Net buiten Jerevan in de stad Garni staat een indrukwekkende hellenistische zonnetempel.

De berg Ararat, historisch gezien een onderdeel van Armenië, is de hoogste berg in deze regio. De berg ligt nu officieel in Turkije, maar wordt door de Armeniërs nog steeds een nationaal symbool beschouwd en is zelfs te zien op het nationale embleem van Armenië.
De berg Aragats is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Armenië. De slapende vulkaan ligt in het noorden van het land. Het is de hoogste top van Armenië en er is veel rotskunst te zien rond de basis, met schilderingen van dieren en mensachtige figuren die honderden jaren oud zijn. Sneeuw bedekt de top bijna het hele jaar door, maar de berg Aragats kan worden beklommen, waarbij juli, augustus en september de beste tijden van het jaar zijn om de tocht te ondernemen. De zuidelijkste van de vier pieken is het gemakkelijkst te beklimmen, terwijl de noordelijke piek, op ongeveer 4.000 meter, de moeilijkste is.

Armenië telt veel badplaatsen en kuuroorden door het bestaan van talrijke thermale bronnen verspreid over het hele land. Hoewel niet alle warmwaterbronnen in Armenië geschikt zijn om in te zwemmen, zijn er naar schatting meer dan 700 warmwaterbronnen in Armenië. Mensen van over de hele wereld reizen naar Armenië om de warmwaterbronnen voor medische doeleinden te bezoeken, omdat het verwarmde water dat uit de ondergrondse bronnen komt, genezende kwaliteiten zou hebben. Met name voor medische doeleinden is het aan te raden naar het zuidelijke deel van het Armenië te gaan, dat beroemd is om zijn thermale bronnen en mineraalwater. In dat deel van het land liggen vele sanatoria en resorts die een keur aan medische diensten aanbieden. De beste tijd om de bronnen te bezoeken is in de winter maar ook in de zomer wordt door toeristen en Armeniërs van de mineraalwaterbehandelingen gebruik gemaakt.
Wereldberoemd om zijn gezondheidsdiensten en mineraalwater is de badplaats Dzjermoek, gelegen op 2080 meter boven de zeespiegel. Dzjermoek wordt beschouwd als het beste medisch-toeristische centrum in Armenië.

advertentie
Dzjermoek, het beste medisch-toeristische centrum in Armenië
Photo: 1987Tony1987 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Armenië heeft vier nationale parken en Dilijan nationaal park is misschien wel het mooiste van het mooie kwartet. Het park, dat pas in 2002 werd opgericht, is beroemd om zijn geneeskrachtige mineraalwaterbronnen en natuurlijke monumenten. Veel van de belangrijkste culturele locaties van Armenië liggen op het terrein van het park, zoals het Haghartsin klooster, het Goshavank klooster en de Jukhtak Vank, maar ook het Matosavank klooster en de Akhnabat kerk. De rivierbekkens Aghestev en Getik liggen ook beide binnen de grenzen van het nationaal park Dilijan.

Het op één na grootste bosreservaat in Armenië, Shikahogh State Reserve, is zo ongerept dat grote delen ervan tot op heden onontdekt zijn gebleven. In het bos leven dieren als luipaarden, beren, wilde geiten en adders en men denkt dat het Shikahogh Staatsreservaat ongeveer 1100 plantensoorten telt, hoewel de fauna nog niet volledig is onderzocht. Het reservaat heeft ook een aantal zeer mooie watervallen om van te genieten.

Het Sevanmeer, gelegen in het hart van Armenië, is het grootste meer van het land en een prachtige plek om te bezoeken tijdens een vakantie in het land. Het meer wordt omringd door een aantal prachtige kloosters, waarvan het Sevanavanklooster waarschijnlijk het indrukwekkendst is. Windsurfen is een van de recreatieve activiteiten die beschikbaar zijn op het meer, dat ook een ruime keuze aan uitstekende visrestaurants langs de oever heeft. Het Sevanmeer heeft een aantal populaire stranden en aangezien het land geen kustlijn heeft, is dit de beste plek in Armenië om te zonnebaden, met de Sevan Baai en de omringende bergen als spectaculair decor.

Terwijl het Sevanmeer in het hoogseizoen extreem druk kan zijn, heeft het Arpimeer een veel rustiger karakter. Gebruikt voor irrigatie en waterkrachtproductie, is het Arpi meer ook de bron van de Akhurian rivier. In 2009 werd rond het meer een nieuw park opgericht om de natuurlijke omgeving te beschermen. Er leven ongeveer 100 soorten vogels in het gebied. Het Arpi meer herbergt ook een rijke flora en fauna en is een door het Ramsar-verdrag beschermd gebied. Het Arpi meer heeft een van de grootste kolonies van de Armeense meeuw en de recreatieactiviteiten omvatten kamperen en wandeltochten.

Kloosters zijn een van de kenmerken van Armenië en het voorbeeld in Noravank is een van de mooiste van het hele land. Het klooster, dat in de 13e eeuw werd gebouwd, wordt afgeschermd door steile, rode kliffen. Noravank is beroemd om zijn Astvatsatsin (Heilige Moeder van God) kerk, terwijl het verhaal gaat dat het klooster door God zelf werd gered toen Armenië honderden jaren geleden door de Mongolen werd veroverd.

Dvin is een van de oudste steden van het land - het was zelfs de hoofdstad van Armenië in de middeleeuwen. Volgens de Unesco bevond zich in Dvin ook ooit een fort uit de zesde eeuw voor Christus, terwijl in dit deel van Armenië regelmatig ongelooflijke kunstvoorwerpen worden gevonden. Er zijn ook modernere bezienswaardigheden in de stad, zoals de St. Harutyun Kerk in Dvin, die in 2000 werd gebouwd. In Dvin stond ooit de kathedraal van St. Grigor, maar het enige wat er nu nog van over is, zijn de stenen fundamenten die door archeologen zijn blootgelegd.

advertentie
St. Harutuyn Kerk, Dvin, Armenië
Photo: Armineaghayan Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het bergachtige landschap van Armenië maakt het ideaal voor wintersport en het beste skigebied van het land is te vinden in Tsaghkadzor in het hart van het land. Skiliften worden per rit betaald en behoren tot de meest betaalbare in Europa. Tsaghkadzor heeft enkele van de beste hotels van het land, terwijl het resort ook een van de grootste entertainmentcentra van het land heeft in de vorm van het Senator Royale-casinocomplex. Tsaghkadzor heeft ook het Kecharisklooster, een van de belangrijkste religieuze complexen van Armenië, dat dateert uit het begin van de 11e eeuw.

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Vliegticket Armenie boeken? VliegenNaar
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreis Armenie
• Hotels Armenie
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Boeken, ook tweedehands, over ARMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Holding, Deirdre / Armenia : with Nagorno Karabagh
Bradt

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems