Steden ARMENIE

Vakantie   

    Aktueel vakantie weer in ARMENIE
Basisgegevens
   Officiële landstaalArmeens
   HoofdstadJerevan
   Oppervlakte29.743 km²
   Inwoners2.967.975 (juli 2011)
   Munteenheiddram (AMD)
   Tijdsverschil+3 (zomer +4)
   Web | Code | Tel..am | ARM | +374

Dilijan National Park Armenie Foto:Armen.khachikyan

Het bergachtige Armenië, nog geen 10% van Armenië ligt lager dan 1000 meter met toppen van meer dan 4000 meter hoog, is voor de meeste Europeanen nog geen populaire vakantiebestemming. Armenië trekt ongeveer 500.000 toeristen per jaar, voor het grootste gedeelte Armeniërs die in het buitenland leven en Iraniërs uit het buurland.
De populairste bestemming is het noorden van Armenië, een groen en bergachtig gebied dat tot nationaal park is uitgeroepen.

Khor Virab Klooster Armenie Foto:Andrew Behesnilian

De vroegere Sovjet-resorts worden zoveel mogelijk omgebouwd tot kleine hotels, kloosters (o.a. Khor Virab, Haghpat, Sanahin en Geghard, waarvan de laatste drie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan) en kerken worden gerestaureerd. Het beleid van de Armeense regering is er op gericht om meer toeristen uit Europa aan te trekken, die dan zeker gebruik willen maken van de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) en een van de hoogstgelegen (1924 meter) zoetwatermeren ter wereld willen bezoeken.

Carahenge Armenie Foto:Armen Manukov

Armenië kent ook zijn eigen 'Stonehenge', Carahenge is een verzameling van 204 rechtopstaande stenen, minstens 500 jaar oud en deed waarschijnlijk dienst als astronomisch observatorium en/of religieus centrum. Zeer bijzonder is ook de grottenstad Khndzoresk, de huizen zijn in de uit tufsteen bestaande heuvels uitgehakt.

Moeder Armenië Jerevan Foto:Mosinyan

De hoofdstad Jerevan telt veel historische bezienswaardigheden, monumenten, musea en orthodoxe kerken. In Jerevan is het standbeeld Moeder Armenië te vinden. De vrouwfiguur, met een hoogte van 23 meter, kijkt uit over de stad en zit vol met symboliek. Ze kijkt richting de Turkse grens en houdt defensief een zwaard voor zich vast. Het beeld staat op een Sovjetplein aan het eind van het Haghtanak (overwinning) park. Vanaf het standbeeld is het uitzicht over de stad fenomenaal. De National Art Gallery in Jerevan is absoluut de moeite waard als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in kunst. De grootste Europese meesters van de voormalige Sovjet-Unie zijn er vertegenwoordigd. Grote namen die je er kunt tegenkomen? Rodin, Rubens, Van Dijck, maar ook Armeniërs als Yervand Kochar en Martiros Sarian. Net buiten Jerevan in de stad Garni staat een indrukwekkende hellenistische zonnetempel.
De berg Ararat, historisch gezien een onderdeel van Armenië, is de hoogste berg in deze regio. De berg ligt nu officieel in Turkije, maar wordt door de Armeniërs nog steeds een nationaal symbool beschouwd en is zelfs te zien op het nationale embleem van Armenië.


ARMENIE LINKS

Advertenties
• Hotels Armenie
• Cheaptickets Armenie
• Sawadee Armenie
• Armenie WTC
• Armenie Kras Reizen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Jerevan Vliegtickets Tix.nl
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Eliza was here

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Romans over Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)
Stichting Menua: Help kansarme kinderen en bejaarden in Armenië
Telefoongids Armenië
Willgoto Armenië (N)
Schrijf uw artikel over ARMENIE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems