Steden GEORGIE

GEORGIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGeorgisch
   HoofdstadTbilisi
   Oppervlakte69.700 km²
   Inwoners3.905.754 (mei 2019)
   Munteenheidlari (GEL)
   Tijdsverschil+3
   Web | Code | Tel..ge | GEO | +995

Algemeen

Georgië (Georgisch: Sakartvelo en officieel: Sakartvelos Respublica), is een republiek in de Kaukasus en een voormalige republiek van de Sovjet-Unie. De Kaukasus is net als de Himalaya een jong gebergte van maar 25 miljoen jaar oud. Het gebergte strekt zich uit over ca. 1200 km en bevat meer dan 2000 gletsjers met een totale oppervlakte van 1780 km2.

Georgie Satellietfoto foto: NASA

De totale oppervlakte van Georgië bedraagt 69.700 km2 en de hoofdstad is Tbilisi of Tiflis. Georgië grenst in het noorden aan Rusland (723 km) in het oosten aan Azerbaidzjan (322 km), in het zuiden aan Turkije (252 km) en in het zuidoosten aan Armenië (164 km).

Voor een relatief klein land heeft Georgië een zeer gevarieerd landschap. In het noorden van het land strekt zich de hoofdketen van de Grote Kaukasus uit van de Zwarte Zee tot aan de noordoostelijke grenzen met Dagestan en Azerbaidzjan. De hoogste bergen zijn hier meer dan 5000 meter hoog, de hoogste berg is de Shkhara met 5068 meter. De twee andere bergen boven de 5000 meter zijn de Janga met 5059 meter en de Mkinvartsveri met 5033 meter. Een andere bergketen, de Likhi, deelt het land min of meer doormidden. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. Rond Poti aan de Zwarte Zeekust ligt een nat vlak gebied en ten noorden en zuiden hiervan gaan de heuvels langzaam over in de bergen van het binnenland. Zuid-Georgië bestaat uit de lavaplateaus van de Kleine Kaukasus met oude vulkaankegels.

Pawel Pienkowski, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

In het oosten komen alle rivieren samen in de Mtkvari (in totaal 1364 kilometer lang), die ontspringt in Turkije en via Azerbaidzjan in de Kaspische Zee uitkomt. De rivieren ten westen van het Likhi-gebergte, zoals de Rioni (327 km) en de Enguri (213 km), komen uit in de Zwarte Zee. Georgië heeft meer dan 850 meren waarvan het Paravani-meer het grootste is met 37,5 km2.
Georgië telt ongeveer 2000 bronnen met mineraalwater die 130 miljoen liter water per dag produceren. Er zijn meer dan 500 soorten bronwater.
Minstens 15% van de bodem van Georgië bestaat uit kalksteen, dus is het niet verwonderlijk dat er veel grotten voorkomen. De Pantiukhin-grot wordt beschouwd als de tweede diepste ter wereld met een diepte van 1540 meter.

GEORGIE LINKS

Advertenties
• Georgie Rondreis Tui Reizen
• Hotels Georgie
• Georgie Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Georgie
• Tiblisi Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Georgie
• Transport Georgië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Georgië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Georgië (N)
Startpagina Georgie (N)
Telefoongids Georgië
Schrijf uw artikel over GEORGIE

Bronnen

Bronnen

Burford, T. / Georgia
Bradt Publications

Georgia, Armenia & Azerbaijan
Lonely Planet

Rosen, R. / Georgia
Odyssey Publications

Spilling, M. / Georgia
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems