Landenweb.nl

ARMENIE
Klimaat en Weer

To read about ARMENIA in English - click here

Armenie Tui Reizen

Steden ARMENIE

Jerevan

Klimaat en Weer

advertentie

Armenie Winter in JerevanPhoto: Serouj Ourishian CC 3.0 Unported no changes made

Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de Ararat-vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. In de bergen is het nog een stuk koeler en vochtiger. In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius normaal.

Het klimaat van Armenië kan worden omschreven als een continentaal hooglandklimaat, met grote verschillen tussen de hoogste (zomer)temperaturen en de laagste (winter)temperaturen. De temperaturen kunnen aanzienlijk variëren tussen de seizoenen. De zomer is over het algemeen aangenaam met temperaturen tot 25°C, hoewel de temperaturen in de Araratvallei kunnen oplopen tot 40°C. De winters kunnen vrij koud zijn met temperaturen tot -5°C in Yerevan, en kouder in de Araratvallei (-30°C) en het gebied rond het Arpi-meer (-46°C).
Armenië kent ook grote klimatologische verschillen vanwege het zeer gevarieerde landschap, en de klimaten variëren van dor tot subtropisch in het uiterste zuiden en tot koud in het hooggebergte. De gemiddelde zomertemperaturen in de hoofdstad van Armenië, Jerevan, liggen rond 30°C-33°C, terwijl het gemiddelde in de winter 1°C-3°C bedraagt. De meer bergachtige regio's kennen lagere gemiddelde temperaturen en langere perioden met een sneeuwdek.

advertentie
Een natte dag in Yerevan, Armenië
Photo: Vahan CC 4.0 International no changes made

De gemiddelde jaarlijkse neerslag is met 526 millimeter laag. De neerslagintensiteit is groter in de hoger gelegen gebieden van Armenië, waar mei en juni de natste maanden zijn. Voor Armenië is de hoogte de meest bepalende factor voor de ruimtelijke verdeling van temperaturen en neerslag. Gemiddelde temperaturen onder nul zijn gebruikelijk in de bergketens van Armenië, terwijl de hoogste gemiddelde temperaturen worden gemeten in de relatief laaggelegen westelijke vlaktes. Op de hoogste toppen van Armenië kan tot 1000 mm neerslag per jaar vallen, terwijl op de westelijke laagvlakten slechts 200 mm neerslag kan vallen. In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius geen uitzondering.

advertentie

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Vliegticket Armenie boeken? VliegenNaar
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreis Armenie
• Hotels Armenie
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Holding, Deirdre / Armenia : with Nagorno Karabagh
Bradt

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems