Steden ARMENIE

Geschiedenis   

ArmenieTatev Klooster 9e eeuw

Een belangrijk aspect van de Armeense nationale identiteit vormt de zeer oude christelijke beschaving. De bevolking van Armenië bekeerde zich onder leiding van Grigor de Verlichter al in het jaar 301 tot het christendom.

Armeniërs bewoonden oorspronkelijk een veel groter gebied dan de huidige republiek. In de 17e eeuw werd hun leefgebied echter opgedeeld. In de 19e eeuw kwam een groot deel van Armenië binnen de Russische invloedssfeer. Veel Armenen streden dan ook in de Eerste Wereldoorlog mee met het Russische leger tegen de Ottomanen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden talrijke etnische Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gedwongen gedeporteerd, als gevolg waarvan tussen de zeshonderdduizend en anderhalf miljoen etnische Armeniërs om het leven kwamen.

Na de Eerste Wereldoorlog vormde Armenië korte tijd met Georgie en Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie, om vervolgens van 1918 tot 1920 een onafhankelijke republiek te vormen. In 1920 werd het land ingelijfd bij de Sovietunie.

Armenie Spitak Aardbeving 1988 Foto:C.J. Langer

In februari 1988 werd het noorden van Armenië getroffen door een zware aardbeving, waarbij circa 25.000 slachtoffers vielen. Nog altijd wonen veel mensen in Noord-Armenië in noodbehuizing. In datzelfde jaar ontstond een conflict met buurland Azerbeidzjan over het door Armeniërs bewoonde gebied Nagorny-Karabach, gelegen in Azerbeidzjan.

Armenie Serge Sarkisian Foto:Robert D. Ward

In augustus 1990 verklaarde Armenië zich onafhankelijk van de Sovjetunie. Door de oorlog en de verslechterende economische omstandigheden, die mede het gevolg waren van een economische blokkade ingesteld door Azerbeidzjan en Turkije, kwam de regering van de eerste president van Armenië Levon Ter-Petrossian al snel in grote moeilijkheden. Uiteindelijk trad hij in 1998 af. In oktober 1999 kwamen premier Sarkissian en voorzitter van het parlement Demirchian om het leven door een aanslag. De motieven zijn tot op heden niet geheel duidelijk. Bij de presidentsverkiezingen van 1998 werd de voormalige de facto leider van Nagorny-Karabach, Robert Kocharian, gekozen en in 2003 herkozen. In maart 2007 overlijdt premier Makarian plotseling door een hartaanval en wordt opgevolgd door Serge Sarkisian. In februari 2008 wordt Sarkisian tot president gekozen. In september 2008 bezoekt de Turkse president Armenië. In oktober 2009 besluiten de regeringen van Armenië en Turkije de betrekkingen te normaliseren. In april 2010 besluit het parlement van Armenië de ratificatie van het besluit om de betrekkingen te normaliseren op te schorten vanwege aanvullende voorwaarden van Turkije. In mei 2012 wint de republikeinse partij de verkiezingen en in februari 2013 wordt Serge Sarkisian opnieuw tot president gekozen. Armenië sluit zich in 2015 officieel aan bij de door de Russen geleide Euraziatische douane-unie en kiest niet voor de ondertekening van een associatieovereenkomst met de EU. In april 2017 wint Sarkasian de parlementsverkiezingen.


ARMENIE LINKS

Advertenties
• Hotels Armenie
• Cheaptickets Armenie
• Sawadee Armenie
• Armenie WTC
• Armenie Kras Reizen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Jerevan Vliegtickets Tix.nl
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Eliza was here

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Romans over Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)
Stichting Menua: Help kansarme kinderen en bejaarden in Armenië
Telefoongids Armenië
Willgoto Armenië (N)
Schrijf uw artikel over ARMENIE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems