Landenweb.nl

ARMENIE
Samenleving

To read about ARMENIA in English - click here

Armenie Tui Reizen

Steden ARMENIE

Jerevan

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Armenie ParlementsgebouwPhoto: Serouj Ourishian CC 3.0 Unported no changes made

In een nationaal referendum in 1995 werd een nieuwe Grondwet goedgekeurd ter vervanging van de Grondwet van 1978 die nog uit het sovjettijdperk stamde. In 2003 werd een referendum gehouden over verschillende grondwetswijzigingen om de macht van de president terug te dringen. Dit referendum werd echter ongeldig door een te lage opkomst. Er zijn nu nieuwe voorstellen om de scheiding van machten te verbeteren.

De president neemt in het Armeense staatsbestel een centrale positie in. Hij wordt rechtstreeks gekozen voor een periode van vijf jaar. De uitvoerende macht ligt bij de regering van de republiek; deze is samengesteld uit de minister-president en overige ministers. De minister-president wordt benoemd door de president. Op advies van de minister-president benoemt de president vervolgens de overige ministers. Daarnaast benoemt de president de regionale gouverneurs. Als gevolg hiervan is het systeem nog altijd sterk gecentraliseerd.

De wetgevende macht ligt bij het parlement. Deze bestaat uit volgens de grondwet uit 131 gedeputeerden, gekozen voor 4 jaar. De pro-presidentiële Republikeinse Partij is de grootste partij en vormt samen met de Armeense Revolutionaire Federatie (ARF) en Land van Recht een coalitie.

De president staat aan het hoofd van de Hoge Raad. De minister van Justitie en de procureur-generaal zijn plaatsvervangend hoofd van deze raad. Voor militairen bestaat er een separaat gerechtshof.

Formeel is in Armenië de scheiding der machten doorgevoerd, in de praktijk baart de uitvoering van deze scheiding zorgen. Vooral de rechterlijke macht staat onder druk van de uitvoerende en de wetgevende macht.

advertentie

Politiek

advertentie

Robert Kocharyan ArmeniePhoto: Publiek domein

In 1998 werd Kocharian tot president van Armenië gekozen. Het verkiezingsresultaat was omstreden. Internationale waarnemers constateerden verkiezingsfraude. Zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen van 2003 waren controversieel. Na afloop hiervan en van het referendum van 2003 begon de oppositie met een maandenlange boycot van het parlement, die tot op heden wordt gehandhaafd.

In april 2004 vonden er grote demonstraties van de oppositie plaats. De oppositie blijft echter zwak en verdeeld. Wel is door de demonstraties de positie van de president verzwakt. Er lopen daarnaast nu nieuwe voorstellen voor grondwetswijzigingen, waardoor de spanning tussen president en oppositie kan worden verminderd.

Belangrijkste onderdeel van de binnenlandse politiek is de situatie rondom Nagorny-Karabach. Ondanks verschillende vredesonderhandelingen lijkt een definitieve oplossing voorlopig nog niet in zicht. Andere prioriteiten zijn de bestrijding van corruptie en de informele economie en verbetering van zowel de politieke als de economische stabiliteit.

Er valt weinig lijn te ontdekken in de binnenlandse politieke ontwikkelingen in Armenië. De politieke arena in het land wordt nog vaak beheerst door deelbelangen en minder door inhoud van beleid en democratische controle.

Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Vliegticket Armenie boeken? VliegenNaar
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreis Armenie
• Hotels Armenie
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Boeken, ook tweedehands, over ARMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Holding, Deirdre / Armenia : with Nagorno Karabagh
Bradt

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems