Landenweb.nl

ARIZONA
Samenleving

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Samenleving

Bestuur

Arizona sloot zich op 14 februari 1912 als achtenveertigste staat aan bij de Verenigde Staten.

De staten van de Verenigde Staten zijn onderverdeeld in 3077 counties, een gemiddelde van 62 per staat. Arizona heeft veel minder counties, namelijk maar vijftien.

De counties Mohave, Pima, Yavapai en Yuma werden in het leven geroepen in 1864, na de oprichting van de Arizona territory in 1862. Pah-Ute splitste zich in 1865 af van Mohave, maar sloot zich in 1871 weer aan. Alle andere counties, behalve La Paz, werden in 1912, toen Arizona een officiële staat werd, opgericht.

De namen van de meeste counties voeren terug naar de indiaanse geschiedenis van Arizona. Negen van de vijftien counties zijn vernoemd naar stammen die leven op het huidige grondgebied van Arizona. De namen van drie counties zijn terug te voeren op de Spaanse ontdekkingsreizigers die Arizona in kaart brachten: La Paz, Santa Cruz en Pinal. Graham is vernoemd naar Mount Graham en Greenlee is genoemd naar een van de eerste pioniers die het grondgebeid van Arizona verkenden.

advertentie

Overzicht counties van ArizonaPhoto: Publiek domein

Naam countyHoofdplaatsSinds
ApacheSt. Johns1879
CochiseBisbee1881
CoconinoFlagstaff1891
GilaGlobe1881
GrahamSafford1881
GreenleeClifton1909
La PazParker1983
MaricopaPhoenix1871
MohaveKingman1864
NavajoHolbrook1895
PimaTucson1864
PinalFlorence1875
Santa CruzNogales1899
YavapaiPrescott1864
YumaYuma1864

De bestuurslaag onder de counties bestaat uit gemeenten en steden in allerlei gradaties. Bijzonder is dat sommige steden de county-grenzen overschrijden. De hoofdplaats van een county wordt 'county seat' genoemd en sommige staten hebben twee of meer hoofdplaatsen.

advertentie

Senaatsgebouw Arizona met rechts het museum Arizona State CapitolPhoto: Adavyd CC 3.0 Unported no changes made

De uitvoerende macht in elke staat van de Verenigde Staten is in handen van een gouverneur, die via directe verkiezingen door de kiesgerechtigde inwoners van zijn of haar staat wordt gekozen. De wetgevende macht in Arizona bestaat uit het 60 leden tellende Huis van Afgevaardigden (Arizona House of Representatives) en de uit 30 leden tellende Senaat van Arizona (Arizona Senate). Elk van de 30 districten in Arizona wordt wordt vertegenwoordigd door één senator en twee afgevaardigden. Senatoren en Afgevaardigden worden gekozen voor een periode van twee jaar, met een maximum van vier opeenvolgende termijnen. Met tussenpozen is het wel mogelijk om meer dan vier termijnen uit te dienen. In de nationale Senaat wordt Arizona vertegenwoordigd door twee senatoren en in het Huis van Afgevaardigden door negen personen.

De gouverneur stamt nog uit de tijd dat de Verenigde Staten een Britse kolonie was. Alle koninklijke gouverneurs werden na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) afgezet, maar de naam 'governor' bleef behouden. Douglas Anthony 'Doug' Ducey, geboren op 9 april 1964 en lid van de Republikeinse Partij, werd op 5 januari 2015 ingezworen als de nieuwe en 23e gouverneur van Arizona. Op 4 november 2014 won hij de gouverneursverkiezingen van de democraat Fred DuVal en de Libertijn Barry Hess, en volgde Jan Brewer op. Ducey was de eerste mannelijke gouverneur van Arizona sinds Fife Symington, die gouverneur was in de periode 1991-1997. Een gouverneur mag net zo vaak herkozen worden als hij wil, maar nooit meer dan twee termijnen van vier jaar na elkaar. Arizona heeft tot nu toe vier vrouwelijke gouverneurs gehad, meer dan elke andere staat in de Verenigde Staten.

advertentie

23e gouverneur van Arizona, Doug DuceyPhoto: Gage Skidmore CC 3.0 Unported no changes made

Elk van de 21 indianenreservaten in Arizona wordt bestuurd door een stamraad, waarvan de leden door de stam worden gekozen. Voor de actuele politieke situatie van de Verenigde Staten zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Arizona Hotels
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems