Landenweb.nl

ARIZONA
Klimaat en Weer

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Klimaat en Weer

Arizona kent voor het grootste deel een woestijnklimaat met hete zomers maar ook nachtvorst, vooral in de winter. In het noordelijke deel van de staat, dat op grotere hoogte ligt dan de rest, is het klimaat aanmerkelijk kouder met temperaturen die onder de -18°C kunnen reiken en de neerslaghoeveelheid kan oplopen tot 600-650 mm per jaar. Het komt zelden voor, maar in Phoenix kan het dagenlang achter elkaar regenen. De hoofdstad Phoenix en ook Tucson (gemiddeld 300 mm neerslag per jaar) zijn steden waar de temperatuur in de winter tussen 15°C en 21°C ligt en in de warmste maand juli kan stijgen tot 37-46°C. Phoenix telt gemiddeld 325 zonnige dagen per jaar en er valt 170-180 mm regen per jaar. Van juni tot en met augustus wordt de maximum temperatuur in Phoenix overdag alleen overtroffen door steden in het Midden-Oosten.

advertentie

Klimaattabel Phoenix, ArizonaPhoto: Hedwig in Washington CC 2.5 Generic no changes made

Ook Lake Havasu City in het westen van Arizona is een een plaats waar het in de zomer zeer warm kan worden met een gemiddelde neerslag per jaar van maar ca. 100 mm. Lake Havasu City heeft ook de twijfelachtige eer van de hoogste temperatuur ooit gemeten in Arizona: 53.3°C op 29 juni 1994. Andere plaatsen in Arizona waar het ooit meer dan 50°C was, zijn Buckeye, Laveen, Litchfield Park, Willow Beach, Yuma Airport, Casa Grande Monument en Phoenix Airport. Yuma en Bullhead City, laag gelegen in het westen van Arizona, worden algemeen beschouwd als de warmste en droogste plaatsen in de Verenigde Staten. Volgens het Guiness Book of Records is Yuma in ieder geval de zonnigste plaats op aarde, met gemiddeld zo'n 30 mm neerslag en 339 zonnige dagen per jaar. Bullhead City wordt beschouwd als de warmste plaats van de Verenigde Staten, zeker in de zomer, dan is het dagelijks overdag rond de 48-49°C.

In steden als Flagstaff en Sedona is het overdag veel koeler met in de winter temperaturen tussen -1°C en 5°C en in de zomer tussen 26°C en 33°C. Over het algemeen liggen de temperaturen in Flagstaff het hele jaar door zo'n 6-7°C lager dan in Phoenix. In het noordelijke deel van Arizona kan de temperatuur in de winter dalen tot onder de -18°C.

De Sonorawoestijn is een subtropische woestijn, maar heeft toch twee natte seizoenen met zomermoessons en winterregens.

Gemiddeld is het zeven graden koeler aan de Zuidrand dan op de bodem van de Grand Canyon. 's Zomers liggen de temperaturen overdag rond de 30°C en 's nachts rond de 10°C. In de herfst in het nog koeler en veel wisselvalliger, en zo rond eind november kan er al sneeuw vallen en vriest het 's nachts. Januari is de koudste maand met 's nachts gemiddelde temperaturen tusen -6 en -12°C en overdag maximum temperaturen tussen 4 en 10°C. In de winter kan het prachtig helder weer zijn, maar ook sneeuwstormen zijn mogelijk. In de canyon is het veel droger dan boven aan de rand, met gemiddeld zo'n 200 mm per jaar tegen 400 mm. De temperatuur onder in de canyon, vaak vergezeld van sterke winden, loopt in de zomer bijna dagelijks op tot minimaal 37°C met uitschieters naar 43°C. Hartje winter dalen de temperaturen onder in de canyon zelden beneden het vriespunt, gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 4 en 13°C.

Aan de Noordrand is het overdag ca. 10°C koeler dan aan de Zuidrand en daar valt ook twee keer zo veel neerslag. De gemiddelde dagtemperatuur in juli ligt rond de 25°C, 's nachts daalt de temeratuur naar een graad of acht. Vanwege sneeuwval, in de winter vallen er enkele meters sneeuw, is de Noordrand vanaf eind november tot in mei gesloten.

Door zomerse regenbuien en winterstormen is de Sonorawoestijn, waar ca. 280 mm neerslag per jaar valt, de groenste van alle woestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

De warmste maanden zijn juni, juli en augustus; de maanden december, januari, februari en maart zijn het koudst. De meeste neerslag valt in de winter in de vorm van regen of sneeuw. Zoveel zelfs dat er, in voornamelijk het oosten van Arizona, bij de grens met New Mexico, wintersportmogelijkheden zijn op de Arizona Snowbowl bij Flagstaff, waar op de hellingen van de Agassiz Peak per jaar gemiddeld 660 cm sneeuw valt.

advertentie

Forse sneeuwval in Oro Valley, Zuid-Arizona net ten noorden van TucsonPhoto: Krdonegan in het publieke domein

Andere wintersportgebieden liggen in de White Mountains bij de stadjes Greer, Eager, Lakeside, Pinetop en Pringerville. Het grootste ski-resort van Arizona, Sunrise Park, ligt vlakbij Greer. In dit gebied is het zelfs oppassen geblazen voor sneeuwstormen. Het meest zuidelijk gelegen skigebied van de Verenigde Staten ligt op Mount Lemmon in de Santa Catalina Mountains, net ten noorden van Tucson.

‘s Zomers, zo van half juli tot begin september, kunnen onweersbuien voorkomen met korte, maar zeer hevige regenbuien. Dit kan er voor zorgen dat binnen enkele minuten droge rivierbeddingen in woeste waterstromen veranderen, zogenaamde 'flash floods', en wegen onberijdbaar worden. In september 2015 werd het stadje Hildale, op de grens van Arizona en Utah, getroffen door een muur van water, modder en puin na een flash flood. Dertien mensen kwamen om het leven.

Een ander fenomeen dat in de droge, vlakke gebieden van Arizona vaak voorkomt zijn de 'dust storms', gigantische stofwolken die niet alleen lastig zijn maar ook voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen.

Zo zorgde een stofstorm in september 2015 ervoor dat het vliegverkeer van en naar Phoenix in de war werd geschopt. In grote delen van de stad was het zicht zéér slecht en ook de bergen rondom de stad waren voor een groot deel in stofwolken gehuld.

advertentie

Stofstorm in in de buurt van Phoenix, ArizonaPhoto: Publiek domein

advertentie

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Arizona Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems