Landenweb.nl

ARIZONA
Godsdienst

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Godsdienst

Algemeen en bijzondere religieuze gebouwen

Van de traditionele geloven hebben de katholieken nog de overhand, op de voet gevolgd door evangelische christenen en niet-religieuzen. De meest voorkomende religieuze groeperingen in Arizona zijn:

advertentie

L(afayette) Ron(ald) Hubbard (1911-1986), geboren in Phoenix, ArizonaPhoto: Publiek domein

De jezuiet Eusebio Kino stichtte in januari 1691 een zendingspost, de eerste op het huidige grondgebied van Arizona. De zendingspost, genaamd San Cayetano de Tumacácori, was gevestigd ten oosten van de Santa Cruz River, maar verhuisde in 1751 naar de westkant van de rivier en kreeg de huidige naam San José de Tumacácori. Hier werd ook het eerste kerkgebouw neergezet, vanaf 1800 werd er door franciscaner monniken gebouwd. Door gebrek aan geld werd er, onder leiding van de franciscaners Juan Bautista Estelric en later Ramón Liberós gedurende enkele decennia gebouwd aan de kerk, maar nooit echt voltooid.

advertentie

Kerkgebouw San José de Tumacácori, Tubac, ArizonaPhoto: SonoranDesertNPS CC 2.0 Generic no changes made

De Snowflake Arizona Temple was de 108e tempel van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, beter bekend on de naam mormonen. Mormoonse pioniers, waaronder Erastus Snow en William J. Flake, stichtten de stad in 1878. De tempel werd op 3 maart 2002 ingewijd en was daarmee de tweede tempel van de mormonen in Arizona, na die van Mesa, die al in 1927 in gebruik genomen werd. De tempel bedient zo'n 35.000 Mormonen in de regio, is gemaakt van graniet uit China en heeft een oppervlakte van 1730 m2.

advertentie

Snowflake Arizona TemplePhoto: Mikejames CC 3.0 Unported no changes made

Bijzonder is de best bewaarde missiekerk in de Verenigde Staten, San Xavier del Bac (foto), een vroegere missiepost en in 1692 de oudste katholieke kerk van de Verenigde Staten. De toenmalige kerk stond op het grondgebied van de indianenstam Tohono O'odham, en werd gesticht door de bekende jezuïetenpater Eusebio Kino. In 1751 werd de kerk grotendeels verwoest in de Pima-opstand. De huidige kerk, gebouwd van adobesteen en ook wel 'white dove of the desert' genoemd, werd in de periode 1783-1797 gebouwd door franciscaner monniken en is een typisch voorbeeld van de Spaanse missiearchitectuur met Spaanse, barokke en moorse elementen. Opvallend is dat één van de torens nooit afgemaakt is. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de missiekerk, met een on-Amerikaans mooi met fresco's beschilderd interieur, met behulp van experts van het Vaticaan gerestaureerd.

advertentie

San Xavier del Bac, kerk ten zuidwesten van Tucson, ArizonaPhoto: Frank Kovalchek CC 2.0 Generic no changes made

Met de bouw van de St. Augustine Cathedral in Tucson, de tweede stad van Arizona, werd begonnen in 1896. De kerk is gebouwd in de Spaans-koloniale stijl van de kathedraal van Querétaro in Centraal-Mexico. Aan de voorkant van de kerk worden , naast het beeld van de heilige Augustinus, de drie symbolen van de Sonorawoestijn afgebeeld: de saguarocactus, de yucca en de padhagedis.

advertentie

St. Augustine Cathedral in Tucson, ArizonaPhoto: Ken Lund CC 2.0 Generic no changes made

Bijzonder van vorm en gelegen in Sedona in een schilderachtige omgeving is de Chapel of the Holy Cross. De kapel werd ontworpen door Marguerite Brunwige Staude, een studente van de beroemde architect Frank Lloyd Wright. De kapel werd in 1956 gebouwd en de façade bestaat onder andere uit een groot kruis (zie foto).

advertentie

Chapel of the holy cross, Sedonia ArizonaPhoto: Marine 69-71 CC 4.0 International no changes made

Net buiten Sedona liggen sinds 2004 ook de Amitabha Stupa, een boeddhistische heiligdom van ca. 10 meter hoogte, de iets kleinere Tara Stupa en een groot boeddhabeeld.

Hopi godsdienst

advertentie

Kachina poppenPhoto: Publiek domein

In de Hopi-religie is het streven om de balans en de harmonie tussen de geestelijke wereld en de 'vierde wereld' te behouden, cruciaal. De zogenaamde kachinas (ook: katsinas), spirituele boodschappers, spelen in dit streven een centrale rol. Deze bovennatuurlijke wezens zijn onder andere goddelijke geesten, dieren en overleden stamgenoten, en zij kunnen er voor zorgen dat het gaat regenen, het weer beïnvloeden, hulp bieden tijdens de dagelijkse werkzaamheden en overtreders van stamwetten straffen. Er zijn honderden kachina-geesten: sommige zijn vriendelijk, andere beangstigend en gevaarlijk.

Men zegt dat ze zich bevinden op de bergen van de San Francisco Peaks, net zoals de Griekse goden op de berg Olympus. Na de winterzonnewende dalen de kachinas af naar de Hopi-dorpen, waar ze blijven tot de zomerzonnewende. Kachina-poppetjes (foto) zijn kleurige houten figuurtjes die traditioneel gegeven worden aan Hopi-meisjes tijdens sommige festivals.

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Arizona Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems