Landenweb.nl

ARIZONA
Economie

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Economie

advertentie

Kopermijnen Arizona (NASA)Photo: Publiek domein

De afgelopen honderd jaar heeft Arizona economisch een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Van een regio met verspreid wat kleinschalige veeteelt-, landbouw- (voornamelijk katoen) en mijnbouwactiviteiten (koper) is Arizona uitgegroeid tot een staat met een moderne, meer gevarieerde economie.

De maak-industrie van Arizona is zeer divers, van voedsel tot microchips. De meeste fabrieken zijn gevestigd in de regio's rond de steden Phoenix en Tucson.

De mijnbouw neemt nog altijd een belangrijke plaats in de economische huishouding van de staat in. De bijnaam 'copper-state' is niet voor niets: Arizona is al de grootste producent van koper sinds 1907. In 2009 werd er nog bijna voor 10 miljard dollar koper geproduceerd, meer dan de helft van alle koper die in de Verenigde Staten wordt gedolven. De Morenci-mijn, in Greenlee County is een zeer grote kopermijn, een van de grootste ter wereld, met een enorme voorraad koper, zo'n 3 miljard ton.

advertentie

Morenci-mijn in Greenlee county, ArizonaPhoto: TJBlackwell CC 3.0 Unported no changes made

Goud en zilver worden op bescheiden schaal gewonnen in de bergen in Zuid-Arizona. Andere belangrijke delfstoffen zijn lood, zink en uranium. Maar historisch gezien is Arizona de staat van de vier C's: copper (koper), cattle (vee), cotton (katoen) en citrus (citrusvruchten).

De agrarische sector (landbouw en veeteelt) is nog steeds een belangrijk middel van bestaan en vooral te vinden in het midden en zuiden van Arizona. De katoenteelt neemt een zeer belangrijke plaats in binnen de landbouwactiviteiten, maar ook groenten, tomaten, citrusvruchten en meloenen worden op grote schaal verbouwd.

advertentie

Katoenveld in de buurt van Satton, ArizonaPhoto: Brian Dunnette CC 2.0 Generic no changes made

Arizona staat nog niet echt bekend als een wijnstreek, maar de bodem en het klimaat van de Santa Cruz Valley in het uiterste zuiden van Arizona zijn ideaal om druiven te telen. De druiventeelt dateert al van meer dan 400 jaar geleden, de druiven werden op dat moment vooral gebruikt voor het maken van miswijn. Pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw werden de eerste commerciële 'vinifera'druiven geplant, gevolgd door de sterkere soorten syrah, grenache en malvasia, die de zomerhitte konden verdragen. Meer wijngaarden zijn te vinden rond Wilcoox, Sedona en Oak Creek.

In 2014 werd de bouw van het op dat moment grootste zonnepark ter wereld, Agua Caliente, afgerond. Het park, dat 1,8 miljard dollar kostte, heeft een oppervlakte van ca. 1000 ha (5,2 miljoen zonnepanelen) en levert met een vermogen van 290 megawatt voldoende stroom voor ca. 100.000 huishoudens.

Ook het toerisme draagt jaarlijks een steeds forser steentje bij aan de economie van Arizona. Met name de Grand Canyon is natuurlijk een publiekstrekker van jewelste en rond de canyon wordt ook nog veel geld verdiend aan de houtbouw. In 2008 bezochten meer dan 37 miljoen toeristen Arizona, goed voor meer dan 170.000 banen.

advertentie

Tomahawk Cruise Missile van Raytheon Foto:Publiek domeinPhoto: Publiek domein

De overheid is de belangrijkste werkgever in Arizona waar veel land in handen is van de federale en statelijke overheden. Voorts zijn vooral de technologie en high-tech industrieën belangrijk voor de economie. Producten als computers, elektronica en vlieg- en ruimtevaart worden in de staat vervaardigd, de grootste private werkgever in Arizona is de in Tucson gevestigde raketwapenfabrikant Raytheon Missile Systems met ca. 10.000 werknemers.

advertentie

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Arizona Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems