Landenweb.nl

ARIZONA
Planten en Dieren

To read about ARIZONA in English - click here

Hotels Arizona

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Planten en Dieren

Planten

De flora van Arizona verschilt per regio. De per streek sterk afwijkende temperaturen en gemiddelde neerslag zijn hier de belangrijkste oorzaken van.

In het zuidwesten van Arizona bevindt zich een van de grootste droogtegebieden van de gehele Verenigde Staten, de Sonorawoestijn, die vooral bekendheid geniet om zijn indrukwekkende cactussoorten. Dit gebied bezit twee natuurreservaten, te weten het Saguaro National Park (36.000 ha) en het Organ Pipe Cactus National Monument.

In het Grand Canyon National park komen 1700 planten- en bloemensoorten voor. Het Coconino Plateau aan de Zuidrand van de canyon is bedekt met piñon-den, ponderosaden, jeneverbes en Gambel's eik. Op het Kaibab Plateau aan de Noordrand groeit de Douglasspar, de Amerikaanse ratelpopulier en ponderosaden. In de lente bloeien zowel aan de Zuid- als de Noordrand asters, zonnebloemen en lupine.

Bijzonder in de buurt van Tombstone is de grootste rozenstruik van de wereld die in de patio van een in 1885 gebouwd hotel staat. De struik, van de soort Lady Bank, heeft inmiddels een oppervlakte van ca. 800 m2.

advertentie

Saguaro National Park, ArizonaPhoto: Joe Parks CC 2.0 Generic no changes made

De meer dan indrukwekkende saguarocactus komt alleen in de Sonorawoestijn voor, wordt tot vijftien meter hoog, weegt tot 7000 kg en kan 200 jaar oud worden. Het is een zeer langzaam groeiende solitaire plant die bijvoorbeeld de eerste vijftig jaar nog maar twee meter hoog is en pas na ca. 150 jaar volgroeid is. De eerste vertakking, in totaal kan het aantal 'armen' oplopen tot ca. 40, ontstaat pas na ongeveer 75 jaar en de vruchten van deze reuzencactussoort zijn eetbaar! Laat in de lente, zo rond mei, verschijnen er op de top van de cactus witte bloemetjes, die als het symbool voor Arizona gelden. Ze bloeien slechts één nacht en sterven de volgende morgen af. Deze cactussoort is zo bijzonder dat alle exemplaren gechipt worden om diefstal te voorkomen.

Andere cactussoorten die kenmerkend zijn voor de Sonorawoestijn zijn de orgelpijpcactus, die al vanaf de basis vertakkingen heeft en alleen, vaak in groepjes, voorkomt langs de Mexicaanse grens, en de egelcactus. In totaal komen in Zuidwest-Arizona zo'n honderd cactussoorten voor.

advertentie

De bloem van de saguarocactus is het staatssymbool van Arizona FPhoto: Ken Bosma CC 2.0 Generic no changes made

Andere kenmerkende flora van Arizona

De koetsierszweep of toortshout (Engels: devil's walking tick of ocotillo) komt vrij algemeen voor in de Sonora- en de Chihuahanwoestijn en is perfect aangepast aan de moeilijke woestijnomstandigheden. Bij grote droogte lijkt het alsof de plant afsterft, maar als er voldoende regen valt ontwikklen zich binnen een week bladeren en de zo kenmerkende rood-oranje bloemen, die erg populair zijn bij kolibries. Individuele planten kunnen tientallen stekelige stammen ontwikkelen die tussen de drie en zes meter hoog kunnen worden en meer dan 70 jaar oud.

advertentie

Koetsierszweep of toortshout, typisch voor de woestijnen in ArizonaPhoto: Alan Vernon CC 2.0 Generic no changes made

De Pinus arizonica werd lange tijd beschouwd als één van variëteiten van de altijdgroene statige ponderosaden of gele den (Pinus ponderosa), maar wordt nu als een afzondelijke soort erkend. De Pinus arizonica bedekt grote gedeelten van het Colorado Plateau, kan 25-30 meter hoog worden en bezorgt veel dieren voedsel en bescherming. De naalden van de den staan meestal in groepjes van vijf bij elkaar en de denneappels worden 5-11 cm lang.

advertentie

Pinus arizonica bos op Mount Lemmon, Zuid-ArizonaPhoto: Debbie CC 2.0 Generic no changes made

De Iris missouriensis of Rocky Mountain iris groeit vooral op bergweiden op een hoogte van 1800-2700 meter. Het bladloze plantje wordt zo'n 20-40 cm hoog en draagt een of twee (incidenteel drie of vier) prachtige paarse bloemen met witte en gele accenten.

advertentie

Iris missouriensis, kenmerkend voor de bergen in ArizonaPhoto: Walter Siegmund CC 3.0 Unported no cahanges made

De uitlopers palo verde (yellow palo verde of foothill palo verde) is een twijgachtige, doornige struik met gele bloemen, die vooral voorkomt op rotsige heuvels in Zuid-Arizona. De groene bast van de uitlopers palo verde bevat chlorofyl, wat er voor zorgt dat de fotosynthese doorgaat zelfs als de struik in de droge periode zijn geelgroene bladeren verliest. De uitlopers palo verde groeit zeer langzaam en kan wel enkele honderden jaren oud worden. In de schaduw van de uitlopers palo verde kunnen de zaden van de saguarocactus zich ontwikkelen.

De alsemstruik bedekt een groot gedeelte van de Great asin Desert in het noorden van Arizona.

Dieren

advertentie

Gilamonster ArizonaPhoto: Publiek domein

Ondanks het vaak desolate landschap is de fauna van Arizona verrassend gevarieerd. Een aantal soorten komt overal voor in Arizona, anders soorten hebben zich zich dermate aangepast aan de harde omstandigheden dat ze nergens anders meer kunnen voorkomen.

Naast de gebruikelijke slangen en hagedissen komen er in de woestijnachtige gebieden van Arizona ook veel kikker- en paddensoorten voor, waaronder de ravijnboomkikker, de roodgestipte pad en nergens anders op de wereld voorkomende Ramsey Canyon luipaardkikker. In de Sonora-woestijn komen tien padhagedissensoorten voor, waaronder de padhagedis, de Texaaanse padhagedis, de reuze gehoornde hagedis en de korthoornpadhagedis. Van de hagedissen is het giftige, zeldzame gilamonster beschermd. Ook de woestijnschorpioen is giftig, net als twee spinnensoorten, de zwarte weduwe en de vioolspin. Tot de fauna van het Petrified Forest in Oost-Arizona behoren drie leguanensoorten: de gevlekte leguaan, de halsbandleguaan en de westelijke haagleguaan. Arizona telt slechts één salamandersoort, de tijgersalamander.

In het Grand Canyon National Park komen 89 zoogdiersoorten, 355 vogelsoorten, 56 soorten reptielen en amfibieën en 17 vissoorten. Bijzonder is de Kaibab-eekhoorn met zijn witte staart en zwarte buik. Hoewel de meeste zoogdieren klein zijn en tot de knaagdieren of vleermuizen behoren, komen er wel degelijk grote zoogdieren voor in Arizona, waaronder woestijndikhoornschaap, zwarte beer, bergleeuw, pecarizwijn en rode lynx. De zwartvoetbunzing, een marterachtige, was in 1981 in het wild vrijwel uitgestorven. Via een uitgekiend fokprogramma waren er in 2011 weer zo'n 1000 exemplaren. Ook de zeldzaamste wolvensoort ter wereld, de Mexicaanse wolf, klimt langzaam weer uit een diep dal. In 1998 werd er begonnen met een herïntroductie in Oost-Arizona (Blue Range Wolf Recovery Area) en begin 2015 zijn er officieel 109 exemplaren geteld, maar waarschijnlijk zijn er al meer exemplaren aanwezig in dit gebied.

De staatsvogel van Arizona is de Noord-Amerikaanse katfret uit de familie van de kleine beren, waartoe ook wasberen behoren. Het staatsinsect van Arizona is de vlinder Papilio multicaudata uit de page-familie.

advertentie

Noord-Amerikaanse katfret, symbool van ArizonaPhoto: Robertbody at en. wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Staatsinsect van Arizona: Papilio multicaudataPhoto: Alan Schmierer in het publieke domein

Zuid-Arizona is voor vogelaars en ornitologen een van de beste plaatsen in de Verenigde Staten, want er zijn daar al ca. 500 soorten gespot en van alle Noord-Amerikaanse vogels nestelt ongeveer een kwart in deze regio. In het oostelijke gedeelte zijn vooral de reservaten Patagonia-Sonoita Creek en Ramsey Canyon, de San Pedro Riparian National Conservation Area, de waters en drooggevallen gebieden ten zuiden van Wilcox en het gebied Portal-Cave Creek Area in de Chiricahua Mountains vlakbij de Mexicaanse grens de meest geschikte plaatsen om vogels te spotten. In het westelijke gedeelte van Zuid-Arizona zijn dat de Buenos Aires and Imperial National Wildlife Refuges.

In Arizona komen veertien broedende kolibriesoorten voor en een aantal passanten, waaronder de hommelkolibrie, met maximaal 5,7 cm het kleinste vogeltje ter wereld, en verder Anna's kolibrie, Costa's kolibrie, rosse kolibrie, zwartkinkolibrie, Berylamazilia, blauwkeeljuweelkolibrie, breedsnavelkolibrie, breedstaartkolibrie, Rivoli's kolibrie, witoorsaffierkolibrie, luciferkolibrie, calliopekolibrie, violetkapamazilia, groene violetoorkolibrie, vonkkeelkolibrie en kaneelkleurige amazilia.

Ook de kleinste uil ter wereld, de cactus- of kabouteruil, komt in Arizona voor. Ramsey Canyon, in de buurt van Sierra Vista in het uiterste zuidoosten van Arizona, staat bekend als de 'kolibriehoofdstad van de Verenigde Staten'. Het vogelsymbool van Arizona is de cactuswinterkoning (foto).

Cactuswinterkoning, vogelsymbool van ArizonaPhoto: Mark Wagner CC 2.5 Generic no changes made

De Grand Canyon is de plaats waar de zeldzame Californische condor, in feite een gierensoort van de nieuwe wereld en met een spanwijdte van 2,7 meter de grootste vogel van Noord-Amerika, nog voorkomt. In het wild zijn er na een herintroductieprogramma nog enkele honderden exemplaren, die een leeftijd van zestig jaar kunnen bereiken, te vinden in Californië en Noord-Arizona. Veel minder zeldzaam is de kalkoengier.

Californische condor, zeldzaam in ArizonaPhoto: Stacy CC 2.0 Generic no changes made

Opvallende dieren in Arizona

De witsnuitneusbeer, coati of pizote is een levendig lid van de wasbeerfamilie met een staart van een aap, de snuit van een miereneter, de lompe gang van een beer en het masker van een wasbeer. Ze leven normaal gesproken in grote groepen in bomen, maar in het bergachtige zuidoosten van Arizona vooral in holen en spleten en zijn voortdurend op zoek naar voedsel.

Het woestijndikhoornschaap, een ondersoort van het dikhoornschaap, leeft voornamelijk in de bergen van de Soniorawoestijn en en de Mojavewoestijn, en dan met name op praktische onbereikbare hellingen en rotswanden van canyons. Met unieke zoolkussentjes blijven ze op een rotsachtige bodem uitstekend in balans. Met hun lange gedraaide hoorns vechten de mannetjes met concurrenten en de hoorns worden ook gebruikt om cactussen open te breken voor voedsel.

Een van de vijf ondersoorten van de koperstaarttrogon, de Trogon elegans canescens, trekt in de zomer van Noordwest-Mexico naar de bergen en canyons van Zuidoost-Arizona. Deze zeldzame ca. 30 cm grote vogels maken hun nesten in door spechten gemaakte holen in dode esdoorns. Het bont gekleurde mannetje heeft een smaragdgroene rug en keel, een helder rode borst met daarover een witte band.

Koperstaarttrogon, migreert van Mexico naar ArizonaPhoto: Dominic Sherony CC 2.0 Generic no changes made

Een ondersoort van de gilaspecht is een karakteristieke bewoner van de Sonorawoestijn en nestelt in de saguarocactus, nesten die trouwens ook gebruikt worden door uilen, ratten, hagedissen, purperzwaluwen en andere vogels. De hamergeluiden die de specht maakt zijn niet alleen bedoeld om gaten te maken, maar geven ook zijn territorium aan.

De giftige Texaanse ratelslang of westelijke diamantratelslang is een lid van de adderfamilie, meer specifiek van de groefkopadders, en komt voor in de droge laaglanden van Arizona. De Texaanse ratelslang, die normaal gesproken maximaal 120 cm lang wordt, is met zijn driehoekige kop en met lichte tot witte banden vlak vóór de ratel, vooral actief in de late namiddag en nacht.

Texaanse ratelslang komt ook voor in ArizonaPhoto: Gregory CC 2.0 Generic no changes made

Overzicht slangensoorten in Arizona

Arizona zwarte ratelslanghardloperringnekslang
Arizonakoraalslanghoornratelslang of sidewindersmalkopkousebandslang
bruine spitskopslangmelkslangSonora-graafslang
driestreepboaMexicaanse draadwormslangtijgerratelslang
geruite kousebandslangMexicaanse haakneusslangwestelijke graafslang
gewone koningsslang of kettingslangMojaveratelslangwestelijke zwartnekkousebandslang
glanzende slangprairieratelslangzwartstaartratelslang
gopherslangpuntneusslangzweepslang
groene rattenslangringloze zandslang

Overzicht vleermuissoorten in Arizona

soortfamilie
bleke vleermuisgladneusvleermuis
Choeronycteris mexicanabladneusvleermuis nieuwe wereld
Euderma maculatumgladneusvleermuis
Eumops underwoodibulvleermuis
grijze vleermuisgladneusvleermuis
grote bruine vleermuisgladneusvleermuis
guanovleermuisbulvleermuis
Idionycteris phyllotisgladneusvleermuis
kleine bruine vleermuisgladneusvleermuis
langsnuitvleermuisbladneusvleermuis nieuwe wereld
Lasionycteris noctivagansgladneusvleermuis
Macrotus californicusbladneusvleermuis nieuwe wereld
mutsvleermuisbulvleermuis
Myotis auriculusgladneusvleermuis
Myotis californicusgladneusvleermuis
Myotis ciliolabrumgladneusvleermuis
Myotis evotisgladneusvleermuis
Myotis thysanodesgladneusvleermuis
Myotis velifergladneusvleermuis
Myotis volansgladneusvleermuis
Myotis yumanensisgladneusvleermuis
Nyctinomops femorosaccusbulvleermuis
Nyctinomops macrotisbulvleermuis
spookgezichtvleermuisplooilipvleermuis
Townsend grote vale vleermuisgladneusvleermuis
westelijke rode vleermuisgladneusvleermuis
westerse dwergvleermuisgladneusvleermuis
westerse gele vleermuisgladneusvleermuis

Westerse dwergvleermuisPhoto: Gilles San Martin CC 2.0 Generic no changes made

Overzicht vogelsoorten in Arizona

AlaskastrandloperAmerikaanse stormmeeuwbigua-aalscholver
Allen's kolibrieAmerikaanse tafeleendblauw sneeuwhoen
alsemfeetiranAmerikaanse torenvalkblauwe bisschop
Amerikaans purperhoenAmerikaanse winterkoningblauwe gaai
Amerikaanse blauwe reigerAmerikaanse woudaapblauwe kiekendief
Amerikaanse bontbekplevierAmerikaanse wulpblauwe zwartkeelzanger
Amerikaanse boomkruiperAnna's kolibrieblauwgrijze muggenvanger
Amerikaanse boslijsteraplomadovalkblauwkeeljuweelkolibrie
Amerikaanse bosruiteraraparkietblauwkeelsialia
Amerikaanse dodaarsArkansaskoningstiranblauwvleugeltaling
Amerikaanse dwergsternAustralische grijze of bastaardwouwblauwvleugelzanger
Amerikaanse fregatvogelavonddikbekblauwvoet- of blauwpootgent
Amerikaanse goudhaanavondgorsbleekkeeltiran
Amerikaanse goudplevierAziatische steenpatrijs of chukarpatrijsbleke gors
Amerikaanse grijze ruiterAztekenlijsterblonde feetiran
Amerikaanse klapeksterazuurzangerbobolink of rijsttroepiaal
Amerikaanse kleine zilverreigerBairds gorsboerenzwaluw
Amerikaanse klifzwaluwBairds strandloperBonapartes strandloper
Amerikaanse kluutBaltimoretroepiaalbonte ijsgors
Amerikaanse kraaibandijsvogelbonte lijster
Amerikaanse matkopbandstaartbuizerdbonte strandloper
Amerikaanse meerkoetbandstaartduifbonte zanger
Amerikaanse nachtzwaluwBartrams ruiterboomkwartel of bobwhite
Amerikaanse oehoeBells vireoboomzwaluw
Amerikaanse oeverloperbergsapspechtBotteri's gors
Amerikaanse of witkopzeearendbergsialiaBraziliaanse dwerguil
Amerikaanse of zwarte zaagbekbergsolitairebreedsnavelkolibrie
Amerikaanse roodmusbergspotlijsterbreedstaartkolibrie
Amerikaanse roodstaartBeringmeeuwbreedvleugelbuizerd
Amerikaanse slangenhalsvogelberkenfeetiranBrewers gors
Amerikaanse smientBerylamaziliaBrewers troepiaal
Amerikaanse sperwerbeukenfeetiranbrilduiker
Amerikaanse steltkluutBewicks winterkoningbrilparulazanger (foto)

BrilparulazangerPhoto: William H. Majoros CC 3.0 Unported no changes made

brilvireodonsspechtgeoorde trogon
brilzee-eenddrieteenmeeuwgeschubde kwartel
bruine gentdrieteenspechtgestreepte strandloper
bruine pelikaandrieteenstrandlopergevlekte bosuil
bruine towiedwergboomklevergevlekte schreeuwuil
bruinkopkoevogeldwerglijstergewone maskerzanger
buffelkopeenddwergstormvogeltjegilaspecht
cactus- of kabouteruileikelspechtgouden grondspecht
cactusspotlijsterekstergoudkruingors
cactuswinterkoningepauletspreeuwgoudsijs
Californische condorfazantGrace' zanger
Californische meeuwfluitzwaangrauwe franjepoot
calliopekolibrieForsters sterngrauwe pijlstormvogel
Canadese boomkleverFranklins meeuwgrijsflankmees
Canadese gansGambels meesgrijsgestreepte buizerd
Canadese kraanvogelgeelborstvireogrijskeeltiran
Canadese taigagaaigeelborstzangergrijskopzanger
Canadese zangergeelbuiksapspechtgrijskruinbergvink
Carolina-eendgeelkaakweidespreeuwgrijswangdwerglijster
Cassins gorsgeelkeelzangergrijze junco
Cassins koningstirangeelkopmeesgrijze kardinaal
Cassins roodmusgeelkoptroepiaalgrijze mees
cayennetirangeelkruinkwakgrijze notenkraker
cederpestvogelgeeloogjuncogrijze strandloper
Chaparralvliegenpikkergeelsnavelduikergrijze vireo
citroenzangergeelsnavelkoekoekgrijze zwartkeelzanger
Connecticutzangergeelstuitzangergroefsnavelani
Coopers sperwergeelvleugelzangergroene ijsvogel
Costa's kolibriegele kardinaalgroene reiger
dennensijsgele ralgroene zanger
dickcisselgele zwartkeelzangergroene zwaluw
dikbekfuutgeoorde aalscholvergroenstaarttowie
diksnavelkoningstirangeoorde fuut (foto)grote bekarde

Geoorde fuutPhoto: Davis Brossard CC 2.0 Generic no changes made

grote franjepootkanoet of kanoetstrandloperlangstaarttroepiaal
grote geelpootruiterkastanjezangerlaysanalbatros
grote grijze snipkatvogellazuligors
grote kiskadiekemphaanLewis' specht
grote kuiftiranKentuckyzangerLincolns gors
grote piewiekerkuilLouisianatangare
grote renkoekoekKildeerplevierLouisianawaterlijster
grote tafeleendklapeksterluciferkolibrie
grote zaagbekklapperralLucy's zanger
grote zee-eendkleine blauwe reigermagnoliazanger
grote zilverreigerkleine feetiranmangrovezanger
haakbekkleine geelpootruitermarmergrutto
haarspechtkleine grijze snipmaskergeelvink
harlekijnmeeskleine jagermaskertroepiaal
havikkleine kokmeeuwMcCowns ijsgors
Heermanns meeuwkleine toppermeniezanger
helmkwartelkleinste jagerMexicaanse roodmus
heremietlijsterkleinste strandlopermiddelste jager
heremietzangerkloofwinterkoningmiddelste zaagbek
holenuil, shoco of konijnuiltjekoereigerMississippiwouw
holezwaluwkokardezaagbekmoerasgors
hommelkolibriekolgansmoeraswinterkoning
huismuskoningstiranmonnikskaptiran
Huttons vireokoperstaarttrogonmonnikszanger
ijsduikerkrakeendMontezuma-kwartel
ijseendkrombekspotlijstermusduif
ijsgorskruisbekmusgors
IJslandse brilduikerkuifduikerNashvillezanger
incaduifkwakNevadagors
indigogorslaaglandlevertangareNoord-Amerikaanse dwerguil
kaalkopooievaarlachmeeuwNoord-Amerikaanse roerdomp
kalkoenlachsternNoord-Amerikaanse ruwvleugelzwaluw
kaneeltaling (foto0ladderspechtNoord-Amerikaanse waterspreeuw

KaneeltalingPhoto: "Mike" Michael L. Baird CC 2.0 Generic no changes made

noordelijke dwerguilreuzen- of Kaspische sternroodsnavelkeerkringvogel
noordelijke huiswinterkoningRidgways whippoorwillroodstaartbuizerd
noordelijke kuifcaracararingsnaveleendRoss' gans of kleine sneeuwgans
noordse sternringsnavelmeeuwrosse fluiteend
noordse waterlijsterRivoli's kolibrierosse franjepoot
oeverfeetiranrode gruttorosse kolibrie
oeverzwaluwrode kardinaalrosse ruigpootbuizerd of koningsbuizerd
oostelijke bospiewierode lepelaarrosse spotlijster
oranjekopzangerrode roodstaartgorsrosse stekelstaart
ornaatzangerrode tiranrotgans
orpheusvireoroestflankzangerrotsduif
ovenvogelroestkruingorsrouwkopzanger
palmzangerroestruglijsterruigpootbuizerd
parelduikerroestvleugelgorssavannahgors
pestvogelroodborstkardinaalSays phoebe
Philadelphiavireoroodborstlijsterschoorsteengierzwaluw
phoeberoodborstsapspechtScotts troepiaal
pijlstaartroodbuikspotlijsterSiberische strandloper
Pinyongaairoodbuikzangerslechtvalk
ponderosadwergooruilroodhalsfuutslobeend
poorwillroodhalsgorssmelleken
prairiebuizerdroodhalsreigersmient
prairiegorsroodkapzangersneeuwgans
prairiemeeuwroodkeelduikersneeuwgors
prairiepieperroodkeelsialiasoraral
prairieplevierroodkop- of kalkoengiersparrenfeetiran
prairievalkroodkopspechtsparrenpiewie
prairiezangerroodkroonhaansparrenzanger
purpergorsroodmaskerzangerspotlijster
purperzwaluwroodoogkoevogelspreeuw
raafroodoogvireosprinkhaangors
ransuilroodoorgorssteenarend
regenwulproodschouderbuizerd (foto)steenloper

RoodschouderbuizerdPhoto: Keith Edkins CC 3.0 Unportedno changes made

Stellers gaaivorkstaartmeeuwwoestijnraaf
steltstrandloperwaaierzangerwoestijnspotlijster
strandleeuwerikwaterhoenzaaguil
strandplevierwaterpieperzanggors
streepkopzangerwatersnipzilvermeeuw
Stricklands spechtwestelijke bospiewiezomertangare
struikfeetiranwesterse schreeuwuilZuid-Mexicaanse gaai
struikmeeswhippoorwillzwaluwstaartkoningstiran
Swainsons zangerwilde eendzwanehalsfuut
Tennesseezangerwilgenfeetiranzwartbuikfluiteend
Texasnachtzwaluwwilletzwarte buizerd
Thayers meeuwWilsons zangerzwarte dwergral
tijgerzangerwinterkoningzwarte of raafgier
toendragorswintertalingzwarte phoebe
topperwitbandsijszwarte stern
Townsendszangerwitborstboomkleverzwarte troepiaal
treurduifwitborstgierzwaluwzwarte zee-eend
tropische koningstiranwitbuikreigerzwarte zijdevliegenvanger
tuintroepiaalwitkaakweidespreeuwzwartkapmuggenvanger
Vaux' gierzwaluwwitkeelgorszwartkapvireo
veelkleurengorswitkruingorszwartkeelgors
veerywitmaskeribiszwartkingors
veldgorswitoogvireozwartkinkolibrie
velduilwitoorsaffierkolibriezwartkintowie
vijfstrepengorswitstaartbuizerdzwartkopkardinaal
violetkapamaziliawitstaartkeerkringvogelzwartkopzanger
Virginiaralwitte ibiszwartkruingors
Virginiazangerwitte pelikaanzwartsnavelkoekoek
visdiefwitvleugeltreurduifzwartstaartmuggenvanger
vlekrugtroepiaalwitvoorhoofdtiranzwartvleugeltangare
vonkkeelkolibriewoestijn- of Harris' buizerd

ZwartvleugeltangarePhoto: Leppyone CC 2.0 Generic no changes made

Overzicht zoogdieren Arizona

Amerikaanse dwergmuishermelijnrivier- of Noord-Amerikaanse otter
Amerikaanse woestijnrathuismuisRocky-Mountainsprairiehond
Amerikaanse zwarte beer of baribaljaguarrode lynx of bobcat
antilopegrondeekhoornjaguarundi of wezelkatrode vos
Arizona-eekhoornKaibab squirrelrondstaartgrondeekhoorn
Arizonaspitsmuiskatoenratrotsgrondeekhoorn
Baileymuisgofferkleine chipmunkruige goffer
berggofferkleine muisgofferuintachipmunk
bergkatoenstaartkonijnklifchipmunkvalleigoffer
Canadese of Noord-Amerikaanse beverlangstaartwezelWest-Amerikaanse spitsmuis
Coloradochipmunklangstaartwoelmuiswestelijke gevlekte skunk
coyote of prairiewolfmanenschaap of tedalwestelijke huppelmuis
dikhoornschaapmantelgrondeekhoorn of goudmantelgrondeekhoornwestelijke oogstmuis
dwerggofferMerriams kangoeroegofferwestelijke varkenssnuitskunk
edelhertMerriams spitsmuiswezel
ezelhaasMexicaanse beerwitsnuitbeer, coati of pizote
Floridakonijn of oostelijke katoenstaartMexicaanse wolfwitstaarteekhorrn
gaffelbok, gaffelantilope of pronghornmuildierhertwitstaarthert of Virginia-hert
gekraagde of langstaartskunkmuskusratwoestijndikhoornschaap
gestreepte skunk of stinkdierNoord-Amerikaanse fluithaaswoestijnkatoenstaartkonijn
gevlekte grondeekhoornNoord-Amerikaanse katfretzijdeharige muisgoffer
gewone of Noord-Amerikaanse wasbeernoordelijke sprinkhaanmuiszilverdas of Amerikaanse das
graslandhuppelmuisocelot of pardelkatzuidelijke sprinkhaanmuis
grijze vosoerzon of Noord-Amerikaans boomstekelvarkenzwartstaarthaas of zwartstaartezelhaas
grijze woestijnspitsmuisOrd's kangoeroegofferzwartstaartprairiehond
grootoorkitvospinjonmuiszwartvoetbunzing (foto)
halsbandpekaripluimstaartrat
Harris' grondeekhoornpoema, bergleeuw of zilverleeuw

ARIZONA LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen West Amerika Rondreis
• VliegenNaar | Vliegtickets Phoenix Arizona
• Rondreis Arizona
• AmerikaPLUS
• Hotels Trivago
• Arizona Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Arizona
• Camperreizen West Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over ARIZONA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Balfour, Amy C. / Arizona

Lonely Planet

Balfour, Amy C. / Southwest USA's best trips : 32 amazing road trips

Lonely Planet

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Fodor's Arizona & The Grand Canyon 2015

Fodor's Travel

Heetvelt, Angela / Zuidwestelijke staten van Amerika

Gottmer/Becht

Southwest USA

Lonely Planet

USA-Zuidwest & Las Vegas

Van Reemst

Ward, Greg / The rough guide to Southwest USA

Rough Guides

Wikipedia

Zuidwest-USA

Lannoo

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems