Landenweb.nl

URUGUAY
Geografie en Landschap

To read about URUGUAY in English - click here

Steden URUGUAY

Montevideo

Geografie en Landschap

Geografie

De republiek Uruguay (officieel: República Oriental del Uruguay) is een van de kleinste staten van Zuid-Amerika. Uruguay wordt samen met Argentinië en Paraguay gerekend tot de La Plata-landen omdat het ligt in het stroomgebied van de rivieren die in de La Plata uitmonden. Uruguay heeft een totale landoppervlakte van 176.215 km2 en is daarmee toch nog groter als Engeland en Wales samen en ook ca. 4,5 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Uruguay: SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Uruguay grenst in het westen aan Argentinië (579 km), in het noorden en oosten aan Brazilië (985 km) en in het zuiden aan de Río de la Plata en de Zuid- Atlantische Oceaan.

advertentie

Landschap

Het landschap van Uruguay is een voortzetting van het landschap van Zuid-Brazilië en bestaat in het noorden en oosten uit een zacht golvend landschap van gesteenten uit het Krijttijdperk. Het westelijk deel van Uruguay is helemaal bedekt met donker gekleurde, horizontaal liggende basaltlagen, en vormt een onderdeel van het grote Paranáplateau; de oostrand vormt een scherpe cuestarand.

Van het noorden naar het zuidwesten lopen twee gebergterichels: de Cuchilla de Haedo in het westen en de Cuchilla Grande in het oosten. In de Cuchilla Grande ligt aan de Braziliaanse grens de Cerro Catedral met 621 meter de hoogste top van het land.

advertentie

Top van de Cerro Catedral, hoogste heuvel van UruguayPhoto: Scheridon CC 3.0 Unported no changes made

Langs de oceaankust ten westen van de hoofdstad Montevideo komt een brede zandvlakte voor met duinen en lagunes, o.a. het Lagoa Mirim. Langs de Río de la Plata en de Río Uruguay komen eveneens zandafzettingen voor, maar ook löss. De Cuchilla Grande is de belangrijkste waterscheiding. Naar het oosten stromen korte rivieren naar de oceaan of naar de Cebollati, die in het Lagoa Mirim uitmondt. Tussen Cuchilla de Haedo en Cuchilla Grande komen de rivieren samen in de belangrijkste rivier van Uruguay, de Río Negro. Een dam, gebouwd in de Río Negro, zorgde voor het grootste kunstmatige meer van Zuid-Amerika, het Río Negro meer. De benedenloop van de Río Negro is bevaarbaar en bij Fray Bentos mondt de rivier uit in de Río Uruguay.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Uruguay Vliegtickets.nl
• Hotels Uruguay
• Rondreis Uruguay
• Vakantie Uruguay
• Montevideo Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Telefoongids Uruguay
Uruguay Foto's
Uruguay Reisstart (N+E)
Uruguay Startnederland (N+E)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap

Novib

Jermyn, L. / Uruguay

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems