Landenweb.nl

URUGUAY
Planten en Dieren

To read about URUGUAY in English - click here

Rondreis Uruguay

Steden URUGUAY

Montevideo

Planten en Dieren

Planten

advertentie

De bloem van de ceiboboom is de nationale bloem van UruguayPhoto: Jacilluch CC 2.0 Generic no changes made

Uruguay bestaat voornamelijk uit grasland en galerijwouden langs de rivieren, en daardoor lijkt het veel op de vegetatie van de Argentijnse pampa’s en Zuid-Brazilië. De galerijwouden bestaan o.a. uit eucalyptusbomen, wilgen, populieren en acacia’s. Een van vreemdste bomen van Uruguay is de ombú, waarvan de bast zacht en pluizig aanvoelt. De schitterende bloem van de ceibo-boom (ook wel koraalstruik of koraalboom) is de nationale bloem van Uruguay.

advertentie

Peltophorum dubium is de nationale boom van UruguayPhoto: João Medeiros CC 2.0 Generic no changes made

In het zuidoosten komt een groot palmsavanne-gebied voor langs de Braziliaanse grens. Voor de rest is maar een klein percentage van het land met bossen bedekt. Op de vochtige bodems van de dalen groeit voornamelijk struikgewas. Langs de kust staan nog kokospalmen. De nationale boom van Uruguay is de Peltophorum dubium.

Dieren

advertentie

Wilde Ganzen komen veel voor in UruguayPhoto: Dori CC 2.5 Generic no changes made

Grote wilde dieren komen nauwelijks voor in Uruguay, hoewel nandoes voorkomen in de buurt van de Río Uruguay. De dierenwereld is typisch die van de open vlakten van Zuid-Amerika, dus een fauna van de grassavannen, die in het algemeen aansluit bij die van Noordoost-Argentinië. In de rivierbossen en de moerasgebieden komen veel vogelsoorten voor, o.a. de koningseend, de zwartnekzwaan en verschillende soorten wilde ganzen. In de graslanden vinden we de al eerder genoemde nandoe en patrijzen. De hornero of ovenvogel bouwt zijn op een oven gelijkende nest in o.a. telefoonpalen.

Gouden Dorade, UruguayPhoto: Felipe cancian CC 3.0 Unported no changes made

Zoetwatervissen zijn o.a. piranha’s, zalm en pejerrey. Verder komen voor de pacú, tararira en de surubí, allen verwant aan de Noord-Amerikaanse baars. De bekendste zoetwatervis van Uruguay is de karperzalm Salminus brasiliensis of gouden dorado, die tot 32 kilo zwaar kan worden. Sportvissers uit zowel geheel Noord- als Zuid-Amerika komen naar Uruguay om te vissen op de gouden dorado in de Río Santa Lucía. Het Río de la Plata estuarium is zeer rijk aan vis. Hier vindt men een combinatie van zout en zoet water waar haaien, roggen, ansjovis en corvina voorkomen.

Armadillos, UruguayPhoto: Mwcolgan8 in het publieke domein

Dieren als jaguars, poema’s, halsbandpekaries en reuzenmiereneter zijn uitgestorven in Uruguay. Zoogdieren die nog wel voorkomen zijn witlippekaries, armadillos (gordeldieren), capibara’s (’s werelds grootste knaagdier) en drieteenmiereneters of tamanduá.

Driehonderd jaar extensieve veeteelt hebben een negatieve stempel op dieren- en plantenwereld gedrukt. Uruguay heeft maar vier nationale parken waaronder de zeehondenkolonie in de buurt van Punta del Este en Cabo Polonio.

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Uruguay | VliegenNaar
• Hotels Uruguay
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over URUGUAY bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Uruguay Foto's
Uruguay Startnederland (N+E)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap

Novib

Jermyn, L. / Uruguay

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems