Steden URUGUAY

URUGUAY   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Uruguay bestaat voornamelijk uit grasland en galerijwouden langs de rivieren, en daardoor lijkt het veel op de vegetatie van de Argentijnse pampa’s en Zuid-Brazilië. De galerijwouden bestaan o.a. uit eucalyptusbomen, wilgen, populieren en acacia’s. Een van vreemdste bomen van Uruguay is de ombú, waarvan de bast zacht en pluizig aanvoelt. De schitterende bloem van de ceibo-boom (ook wel koraalstruik of koraalboom) is de nationale bloem van Uruguay.

In het zuidoosten komt een groot palmsavanne-gebied voor langs de Braziliaanse grens. Voor de rest is maar een klein percentage van het land met bossen bedekt. Op de vochtige bodems van de dalen groeit voornamelijk struikgewas. Langs de kust staan nog kokospalmen. De nationale boom van Uruguay is de Peltophorum dubium.

Dieren

Grote wilde dieren komen nauwelijks voor in Uruguay, hoewel nandoes voorkomen in de buurt van de Río Uruguay. De dierenwereld is typisch die van de open vlakten van Zuid-Amerika, dus een fauna van de grassavannen, die in het algemeen aansluit bij die van Noordoost-Argentinië. In de rivierbossen en de moerasgebieden komen veel vogelsoorten voor, o.a. de koningseend, de zwartnekzwaan en verschillende soorten wilde ganzen. In de graslanden vinden we de al eerder genoemde nandoe en patrijzen. De hornero of ovenvogel bouwt zijn op een oven gelijkende nest in o.a. telefoonpalen.

Zoetwatervissen zijn o.a. piranha’s, zalm en pejerrey. Verder komen voor de pacú, tararira en de surubí, allen verwant aan de Noord-Amerikaanse baars. De bekendste zoetwatervis van Uruguay is de karperzalm Salminus brasiliensis of gouden dorado, die tot 32 kilo zwaar kan worden. Sportvissers uit zowel geheel Noord- als Zuid-Amerika komen naar Uruguay om te vissen op de gouden dorado in de Río Santa Lucía. Het Río de la Plata estuarium is zeer rijk aan vis. Hier vindt men een combinatie van zout en zoet water waar haaien, roggen, ansjovis en corvina voorkomen. Dieren als jaguars, poema’s, halsbandpekaries en reuzenmiereneter zijn uitgestorven in Uruguay. Zoogdieren die nog wel voorkomen zijn witlippekaries, armadillos (gordeldieren), capibara’s (’s werelds grootste knaagdier) en drieteenmiereneters of tamanduá.
Driehonderd jaar extensieve veeteelt hebben een negatieve stempel op dieren- en plantenwereld gedrukt. Uruguay heeft maar vier nationale parken waaronder de zeehondenkolonie in de buurt van Punta del Este en Cabo Polonio.

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Uruguay Vliegtickets.nl
• Hotels Uruguay
• Rondreis Uruguay
• Vakantie Uruguay
• Uruguay Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Montevideo Vliegtickets Tix.nl
• Ferry overtochten van en naar Uruguay

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Telefoongids Uruguay
Uruguay Foto's
Uruguay Reisstart (N+E)
Uruguay Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over URUGUAY

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay
Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap
Novib

Jermyn, L. / Uruguay
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems