Landenweb.nl

Montevideo
 

Vliegtickets Uruguay | VliegenNaar

To read about Montevideo in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Montevideo Hotels Montevideo

Algemeen

Montevideo vanuit de HavenMontevideo vanuit de HavenPhoto: Morrissey CC2.0 Generic mo changes made

Montevideo is de grootste stad, de hoofdstad en de belangrijkste haven van Uruguay. De nederzetting werd opgericht in 1726 door Bruno Mauricio de Zabala. Volgens de volkstelling van 2011 had Montevideo een bevolking van 1.319.108 (ongeveer de helft van de bevolking van Uruguay). De stad is het centrum van handel en het hoger onderwijs in Uruguay: de eerste universiteit, de Universidad de la República, werd opgericht in1849. De architectuur van Montevideo, beïnvloed door de Spaanse, Portugese, Italiaanse, Franse en Britse immigranten weerspiegelt invloeden uit de koloniale tijd tot aan de Art Deco periode.

advertentie
Goedkope vluchten naar Montevideo Vakantie Uruguay

Ligging

De coördinaten van Montevideo zijn: 34°52' Zuiderbreedte 56°10' Westerlengte.

Baai van Montevideo vanuit de luchtBaai van Montevideo vanuit de luchtPhoto: Rabble CC 2.0 Generic no changes made

Montevideo ligt op de noordoostelijke oever van de Río de la Plata (de zilver rivier in het Spaans), die ter plaatse 200 kilometer breed is. De rivier scheidt de zuidelijke kust van Uruguay van de noordelijke kust van Argentinië. De zuidelijke kant van de stad strekt zich uit langs de kust vol met rotsachtige uitsteeksels en zandstranden. De baai van Montevideo vormt een natuurlijke haven, de grootste in Uruguay en een van de mooiste natuurlijke havens in de regio. De stad ligt net iets zuidelijker dan de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Montevideo heeft een oppervlakte van 530 vierkante kilometer en strekt zich 20 kilometers uit van west naar oost. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 43 meter.

advertentie
Hotels Trivago

Weer

Montevideo heeft een mild vochtig subtropisch klimaat met kenmerken van een zeeklimaat: de winters zijn koel, de zomers warm. Tropische cyclonen komen niet voor, maar onweer is niet zeldzaam. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van het noordelijk halfrond. De zomer duurt van december tot maart, gevolgd door de herfst in april en mei; de winter duurt van juni tot september en het voorjaar is tussen oktober en november. De neerslag is regelmatig en gelijkmatig verspreid over het jaar, en ligt rond de 1.100 mm. De stad heeft ongeveer 2.400 uren zonneschijn per jaar.

In de zomer waait er een matige wind uit zee, die brengt in de avond frisse lucht in de oververhitte stad. Montevideo heeft een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 16° C. De laagste geregistreerde temperatuur is -5,6° C, terwijl de hoogste 42,8° C is. Sneeuwval is uiterst zeldzaam.

Geschiedenis

Standbeeld van Bruno Mauricio de Zabala in MontevideoStandbeeld van Bruno Mauricio de Zabala in MontevideoPhoto: Rosina Peixoto CCe 3.0 Unported no changes made

De Stad van Colonia de Sacramento werd door de Portugezen in de omgeving van de baai gesticht, aan de andere kant van Buenos Aires, tussen 1680 en 1683. In 1723 begonnen de Spanjaarden aan de bouw van versterkingen op de hoogten rond de baai van Montevideo. Op 22 januari 1724 werden de Spanjaarden verbannen door de Portugezen onder leiding van Bruno Mauricio de Zabala en begon de groei van de stad. De stad stond kort onder Britse heerschappij in 1807.

Al snel na de oprichting werd Montevideo de belangrijkste stad van het gebied ten noorden van de Río de la Plata en ten oosten van de Uruguay-rivier. De stad ging concurreren met Buenos Aires om de heerschappij in de maritieme handel.

Kaart Van Montevideo uit 1867Kaart Van Montevideo uit 1867Photo: Publiek Domein

In de vroege 20e eeuw kende Montevideo een hausse van immigratie uit Europese landen, met name uit Spanje en Italië. In 1933 werd het Verdrag van Montevideo ondertekend door negentien landen van Zuid-Amerika. Montevideo was betrokken bij de eerste grote zeeslag in de Tweede Wereldoorlog: de Slag van de River Plate.

In de jaren 1960 was er een sterke politieke onderdrukking, gevolgd door geweld tot het einde van de dictatuur in1985. In die periode werden ongeveer honderd mensen gedood en er waren veel verdwijningen. In de afgelopen tijd hebben de economische ontwikkeling en sterkere commerciële banden met de buurlanden bijgedragen aan het welzijn van de stad.

Bezienswaardigheden

Palacio Salvo in MomtevideoPalacio Salvo in MomtevideoPhoto: Coolcaesar CC 3.0 Unported no changes made

De architectuur van Montevideo is gevarieerd. Er staan zowel neoklassieke gebouwen zoals de kathedraal, maar ook gebouwen in postmoderne stijl zoals het World Trade Center van Montevideo of de 158 meter hoge Antel Telecommunicatie Toren, de hoogste wolkenkrabber van het land. Het Palacio Salvo domineert samen met de Telecommunicatie Toren de skyline van de baai van Montevideo.

Parque Prado in MontevideoParque Prado in MontevideoPhoto: Rarrillaga86 CC 3.0 Unported no changes made

De oude stad toont de invloed van de oude Europese architectuur. Opmerkelijke overheidsgebouwen zijn het wetgevende paleis, het stadhuis en het Estevez paleis. Het meest bekende stadion is het Estadio Centenario. Het Park van de Geallieerden is een groot openbaar centraal park, gelegen ten zuiden van de Avenida Italia en ten noorden van de Avenida Rivera. Samen met het Parque Prado en Parque Rodó is het een van de drie grote parken van Montevideo. Parque Prado, aangelegd in 1873, is de grootste van de openbare parken van de stad.

Solis Theater in MontevideoSolis Theater in MontevideoPhoto: Coolcaesar CC 3.0 Unported no changes made

Het belangrijkste plein van Montevideo is de Plaza Independencia, gelegen tussen Ciudad Vieja en de oude stad van Montevideo. Het Solís theater, gebouwd in 1856, is het oudste theater van Uruguay. Fortaleza del Cerro kijkt uit over de baai van Montevideo. Een observatiepost op deze plaats werd voor het eerst gebouwd door de Spanjaarden in de late 18e eeuw.

Nationaa Historisch Museum in MontevideoNationaa Historisch Museum in MontevideoPhoto: Fulviusbsas in het publieke domein

Er zijn een aantal interessante musea in Montevideo. Het Museum voor decoratieve kunst heeft een belangrijke collectie Europese schilderijen en decoratieve kunst, oude Griekse en Romeinse kunst en islamitisch keramiek uit de 10e tot de 18e eeuw uit het gebied van het huidige Iran. Het Nationaal Historisch Museum van Montevideo toont artefacten gerelateerd aan de geschiedenis van Uruguay. Ook het Nationaal Museum voor Natuurlijke geschiedenis (1837) en het Nationaal Museum voor Antropologie zijn zeer aantrekkelijk.

Tips

Ramblas van MontevideoRamblas van MontevideoPhoto: Todo tiempo pasado fue mejor CC 2.0 Generic no changes made

De Ramblas van Montevideo is een hele grote boulevard van meer dan 20 km lengte waar je heerlijk kunt wandelen of gezien de afstand fietsen. Vooral in de avond bij een mooie zonsondergang is het hier goed toeven. De Ramblas loopt bijna volledig langs de kustlijn.

Montevideo LINKS

Advertenties
• Goedkope vluchten naar Montevideo
• Hotels Montevideo
• Autoverhuur Sunny Cars Montevideo
• Hotels Trivago
• Vakantie Uruguay
• Boeken, ook tweedehands, over Montevideo bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems