Steden URUGUAY

URUGUAY   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Hoewel een groot deel van de bevolking officieel tot de rooms-katholieke kerk behoort, is de samenleving in Uruguay niet erg kerkelijk en ook altijd tolerant geweest tegenover andere godsdiensten. Uruguay is hierin altijd bijzonder geweest in vergelijking met veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Er bestaat geen staatsgodsdienst in Uruguay dus er is sprake van volledige godsdienstvrijheid. In de eerste grondwet stond wel dat het rooms-katholicisme de officiële godsdienst was, maar ook toen stond er al in dat de mensen zelf mochten kiezen welke godsdienst ze wilden aanhangen.

Tussen de 66% en 78% van de bevolking is rooms-katholiek. De statistieken spreken elkaar wat dit betreft nogal tegen. In 1978 rapporteerde de rooms- katholieke kerk dat maar 4% van de bevolking regelmatig naar de kerk ging! Daarnaast bestaan enkele kleine protestantse (75.000 leden) en joodse (50.000) kerkgenootschappen. Ca. 20% hangt geen godsdienst aan.
De invloed van het rooms-katholicisme is van vroeger uit altijd al minder geweest dan in de andere Zuid-Amerikaanse landen. Spanje stuurde altijd samen met de veroveraars ook missionarissen mee naar de indiaanse volkeren die ze tegenkwamen. Omdat Uruguay weinig indiaanse volkeren op haar grondgebied had, die meestal zeer vijandig tegenover de Spanjaarden waren, kwamen er niet zoveel missionarissen en priesters naar Uruguay.
Al in 1844 bouwden de Britten een anglicaanse kerk in Montevideo, een van de eerste protestantse kerken in Zuid-Amerika. Gedurende de 20e eeuw vestigden zich veel andere protestantse kerken in Uruguay. Dit is trouwens een trend in geheel Zuid-Amerika. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw proberen de protestantse kerken om de rooms-katholieken te bekeren tot het protestantisme. Omdat de Uruguayanen niet zo kerkelijk ingesteld zijn lukt dit nog niet erg. Er zijn in Uruguay nog o.a. baptisten, adventisten, methodisten en mennonieten en Russisch-orthodoxe gelovigen, samen ongeveer 2% van de bevolking.

In de 19e en 20e werden er verschillende wetten aangenomen, allen er op gericht om de invloed van de godsdienst op het dagelijks leven te verminderen. Zo werd het in 1907 officieel legaal om te scheiden en in 1909 werden de godsdienstlessen op de scholen afgeschaft.
Voor de dictatuur was er een behoorlijk grote groep joden in Montevideo. Er waren zes synagoges en ongeveer 2% van de bevolking was joods. Deze joden waren naar Uruguay geëmigreerd omdat Uruguay bekend stond als een religieus zeer tolerant land. De eerste grote groep joden kwam begin 20e eeuw naar Uruguay. De tweede groep kwam in de jaren dertig, op de vlucht voor de Nazi’s in Duitsland. Vele joden verlieten Uruguay weer tijdens de periode van de dictatuur, zodat er op dit moment nog maar een klein aantal joden in Uruguay leven.

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Uruguay Vliegtickets.nl
• Hotels Uruguay
• Rondreis Uruguay
• Vakantie Uruguay
• Uruguay Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Montevideo Vliegtickets Tix.nl
• Ferry overtochten van en naar Uruguay

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Telefoongids Uruguay
Uruguay Foto's
Uruguay Reisstart (N+E)
Uruguay Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over URUGUAY

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay
Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap
Novib

Jermyn, L. / Uruguay
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems