Landenweb.nl

TUNESIE
Geografie en Landschap

To read about TUNISIA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

De republiek Tunesië (officieel: al-Djoemhoerijja at-Toenisijja) ligt in het centrum van Noord-Afrika en is de kleinste staat van de zogenaamde Maghreb. De Maghreb bestaat uit de landen Marokko, Algerije, Libië, Mauritanië en Tunesië. Tunesië is ongeveer vijf maal zo groot als Nederland. Het grenst in het westen aan Algerije, in het zuidoosten aan Libië en heeft in het noorden en oosten een natuurlijke grens, de Middellandse Zee. De natuurlijke grens in het zuiden is de Sahara.

advertentie

Tunesië: SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Tunesië heeft een zeer gevarieerd landschap. De kuststrook in het noorden en het oosten van het land is ongeveer 1200 km lang met prachtige zandstranden. De oostkust heeft verder veel baaien waaronder de Golf van Tunis. Voor de kust liggen verschillende eilanden, waarvan het grootste en bekendste Djerba is. De bergen in het westen en noordwesten lopen door tot Cap Bon in het uiterste noordoosten. Het westelijke en centrale bergland, in hoogte variërend van ca. 500 tot 1500 m loopt van west naar oost geleidelijk af. Dit Tunesische bergland, met als hoogste bergrug de in het middenwesten gelegen Dorsale, is een voortzetting van het bergland van Algerije. De hoogste top is de Djebel Chambi met 1544 meter.

advertentie

Djebel Chambi, hoogste berg van TunesiëPhoto: Tunesien2013 CC 3.0 Unported no changes made

De kustvlakte ten zuiden van de bergketens is golvend en vruchtbaar. Hier groeien o.a. miljoenen palmbomen. Het grassteppegebied ten westen hiervan is onvruchtbaar. Verder vinden we hier zoutmeren en rivierbeddingen die bijna het hele jaar droogstaan. In het zuiden begint de Sahara met steenwoestijnen, zoutmeren en palmoases. In het uiterste zuiden uitgestrekte zandduinen. De enige rivier van Tunesië die gedurende het gehele jaar water bevat is de Mejerda die uitmondt in de Golf van Tunis.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

TUNESIE LINKS

Advertenties
• Tunesie Vliegtickets,nl
• Tunesie Tui Reizen
• Vakantie Tunesie
• Tunesië Hotels
• Naar Tunesie met Sunweb
• Rondreis Tunesie
• Autoverhuur Sunny Cars Tunesië
• Djoser Rondreis Tunesie

Nuttige links

Fietsen in een islamitisch land (N)
Monastir Startkabel (N+E)
Reisfotografie (N)
Reisinformatie Tunesië (N)
Tunesië Reisstart (N+E)
Tunesië Startkabel (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Tunesië

Gottmer

Ruland-Wachters, T. / Reishandboek Tunesië

Elmar

Tunesië

Standaard

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems