TUNESIE   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch
   HoofdstadTunis
   Oppervlakte163.610 km²
   Inwoners11.766.468 (mei 2019)
   MunteenheidTunesische dinar (TN)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..tn | TUN | +216

Het toerisme is de belangrijkste bron van buitenlandse valuta. De toeristische infrastructuur langs de kust is in de jaren '80 behoorlijk uitgebreid en verbeterd. In 1994 waren er bijna 4 miljoen buitenlandse toeristen, ook uit de Arabische landen. Deze sector zorgt ook voor veel werkgelegenheid. Meer dan 50% van de beroepsbevolking werkt in de dienstensector.
Tunesië krijgt voornamelijk ontwikkelingshulp van de westerse industrielanden, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook van internationale organisaties krijgt men geld. In het noorden van het land is het wegennet in goede staat en dichtmazig. Bus- en taxidiensten verzorgen het personenvervoer tussen de steden. De Société des Chemins de Fer Tunisiens verzorgt het spoorwegverkeer, dat de grote steden met elkaar verbindt. De Compagnie Tunisienne de Navigation, een staatsonderneming, onderhoudt het scheepvaartverkeer met Europa en de Arabische havens. De voornaamste zeehavens zijn Tunis, Bizerte, Sousse en Sfax. De nationale luchtvaartmaatschappij is Tunis Air. Er zijn zes internationale vliegvelden: Tunis-Carthage, Tunis-al Aouina, Monastir-Skanes, Djerba-Mellita, Tabarka en Tozeur-Nefta.

Tunesië bezit nog veel monumenten en kunstschatten uit diverse cultuurperioden. Verspreid over het land liggen ongeveer 250 historische complexen. De oudste kunstschatten zijn prehistorisch versierde vuurstenen, benen kralen e.d. uit de tijd na 8000 v. C. o.a. in het nationale Bardo-Museum in Tunis. De belangrijkste musea in Tunis en Carthago bezitten o.a. Punische sieraden en amuletten. Toeristen bezoeken Tunis vooral vanwege de oude medina. Deze ommuurde oude stad dateert uit de 13e eeuw. Tevens vindt men daar enkele soeks (oosterse markten). Beroemd is de Punische ruïnestad Kerkouane.

Er zijn zeer veel restanten uit de Romeinse tijd. Tunesië bezit de mooiste collectie Romeinse mozaïeken. Romeinse bouwresten zijn te vinden in Dougga, Maktar (thermen en triomfboog), en Carthago, waar bovendien nog opgravingen uit de Punische tijd te zien zijn. Uit de vroeg-christelijke periode resten o.a. doopvonten, grafmozaïeken en sarcofagen.

Resten van vroeg-christelijke basilica's vindt men bij Carthago (150 m. lang) en in Sbeitla. De oudste Arabische stad van Tunesië, Kairouan, bezit monumenten als de Sidi Okba-moskee uit de 9de eeuw.

Andere plaatsen met Arabische monumenten en typisch Arabische medina's zijn o.a. Tunis, Sousse en Bizerte. De islamitische monumenten omvatten naast moskeeën, medrese (hogescholen), paleizen, kasba's (citadellen) en mausolea. Bekend zijn verder de ribats (kloosterburchten) van Monastir en Sousse uit de 8ste en 9de eeuw. Laat middeleeuwse forten komen voornamelijk langs de kust voor, o.a. op het eiland Djerba. Zeer algemeen is de vervaardiging van allerlei handwerk, o.a. tapijten, keramiek, borduurwerk, katoenweverij, smeedwerk in goud, zilver, koper, ijzer, leerbewerking en traditioneel beeldhouwwerk. Spectaculaire evenementen zijn het valkenjachtfestival in El-Haouaria en ruiterspelen in Kairouan en de Sahara.

Het schiereiland Cap Bon heeft wel iets weg van Zuid-Italië Bekende badplaatsen zijn Bizerte en omgeving, het eiland Djerba en Monastir. Gabès, Gafsa en Tozeur zijn uitgangspunten voor woestijntoerisme in Zuid-Tunesië. In het zuidelijke deel van het binnenland vindt men de bekende oases van Tamerza en Nefta. Ook het zoutmeer Chott el Jerid, dat lijkt op een buitenaards landschap is zeer de moeite waard.

TUNESIE LINKS

Advertenties
• Tunesie Vliegtickets,nl
• D-Reizen Tunesie
• Tunesie Tui Reizen
• Vakantie Tunesie
• Naar Tunesie met Sunweb
• Tunesie Vliegtickets Tix.nl
• Rondreis Tunesie
• Tunesië Hotels
• Djoser Rondreis Tunesie
• Autoverhuur Sunny Cars Tunesië

Nuttige links

Fietsen in een islamitisch land (N)
Monastir Startkabel (N+E)
Reisfotografie (N)
Reisinformatie Tunesië (N)
Tunesië Reisstart (N+E)
Tunesië Startkabel (N)
Artikelen en Reisverhalen over TUNESIE
  Djerba september 2009  Van Tunis naar de zuidelijke zou..

Bronnen

Dominicus, J. / Tunesië
Gottmer

Ruland-Wachters, T. / Reishandboek Tunesië
Elmar

Tunesië
Standaard

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems