Landenweb.nl

TUNESIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Tunis
  Oppervlakte  163.610 km²
  Inwoners  12,034,754
  (2021)
  Munteenheid  Tunesische dinar
  (TND)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .tn
  Code.  TUN
  Tel.  +216

To read about TUNISIA in English - click here

Naar Tunesie met Sunweb

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Toeristenwinkel Sidi Bou Said, TunesiePhoto: Hajotthu CC 3.0 Unported no changes made

Het toerisme is de belangrijkste bron van buitenlandse valuta. De toeristische infrastructuur langs de kust is in de jaren '80 behoorlijk uitgebreid en verbeterd. In 1994 waren er bijna 4 miljoen buitenlandse toeristen, ook uit de Arabische landen. Deze sector zorgt ook voor veel werkgelegenheid. Meer dan 50% van de beroepsbevolking werkt in de dienstensector.

Tunesië krijgt voornamelijk ontwikkelingshulp van de westerse industrielanden, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook van internationale organisaties krijgt men geld. In het noorden van het land is het wegennet in goede staat en dichtmazig. Bus- en taxidiensten verzorgen het personenvervoer tussen de steden. De Société des Chemins de Fer Tunisiens verzorgt het spoorwegverkeer, dat de grote steden met elkaar verbindt. De Compagnie Tunisienne de Navigation, een staatsonderneming, onderhoudt het scheepvaartverkeer met Europa en de Arabische havens. De voornaamste zeehavens zijn Tunis, Bizerte, Sousse en Sfax.

De nationale luchtvaartmaatschappij is Tunis Air. Er zijn zes internationale vliegvelden: Tunis-Carthage, Tunis-al Aouina, Monastir-Skanes, Djerba-Mellita, Tabarka en Tozeur-Nefta.

advertentie

Carthagozaal in het bardo museum in TunisPhoto: Alexandre Moreau CC 2.0 Generic no changes made

Tunesië bezit nog veel monumenten en kunstschatten uit diverse cultuurperioden.

Verspreid over het land liggen ongeveer 250 historische complexen. De oudste kunstschatten zijn prehistorisch versierde vuurstenen, benen kralen e.d. uit de tijd na 8000 v. C. o.a. in het nationale Bardo-Museum in Tunis. De belangrijkste musea in Tunis en Carthago bezitten o.a. Punische sieraden en amuletten. Toeristen bezoeken Tunis vooral vanwege de oude medina. Deze ommuurde oude stad dateert uit de 13e eeuw. Tevens vindt men daar enkele soeks (oosterse markten).

Beroemd is de Punische ruïnestad Kerkouane.

advertentie

Romeins amphitheater van El Djem in TunesiePhoto: Jerzystrzelecki CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn zeer veel restanten uit de Romeinse tijd. Tunesië bezit de mooiste collectie Romeinse mozaïeken. Romeinse bouwresten zijn te vinden in Dougga, Maktar (thermen en triomfboog), en Carthago, waar bovendien nog opgravingen uit de Punische tijd te zien zijn. Beroemd is het amphitheater van El Djem. Uit de vroeg-christelijke periode resten o.a. doopvonten, grafmozaïeken en sarcofagen. Resten van vroeg-christelijke basilica's vindt men bij Carthago (150 m. lang) en in Sbeitla. De oudste Arabische stad van Tunesië, Kairouan, bezit monumenten als de Sidi Okba-moskee uit de 9de eeuw.

advertentie

Fort op DjerbaPhoto: Cezary p CC 4.0 International no changes made

Andere plaatsen met Arabische monumenten en typisch Arabische medina's zijn o.a. Tunis, Sousse en Bizerte. De islamitische monumenten omvatten naast moskeeën, medrese (hogescholen), paleizen, kasba's (citadellen) en mausolea.

Bekend zijn verder de ribats (kloosterburchten) van Monastir en Sousse uit de 8ste en 9de eeuw. Laat middeleeuwse forten komen voornamelijk langs de kust voor, o.a. op het eiland Djerba. Zeer algemeen is de vervaardiging van allerlei handwerk, o.a. tapijten, keramiek, borduurwerk, katoenweverij, smeedwerk in goud, zilver, koper, ijzer, leerbewerking en traditioneel beeldhouwwerk. Spectaculaire evenementen zijn het valkenjachtfestival in El-Haouaria en ruiterspelen in Kairouan en de Sahara.

advertentie

Chott el jerid TunesiePhoto: Stefan Krasowski CC 2.0 Generic no changes made

Het schiereiland Cap Bon heeft wel iets weg van Zuid-Italië Bekende badplaatsen zijn Bizerte en omgeving, het eiland Djerba en Monastir. Gabès, Gafsa en Tozeur zijn uitgangspunten voor woestijntoerisme in Zuid-Tunesië. In het zuidelijke deel van het binnenland vindt men de bekende oases van Tamerza en Nefta. Ook het zoutmeer Chott el Jerid, dat lijkt op een buitenaards landschap is zeer de moeite waard.

advertentie

TUNESIE LINKS

Advertenties
• Tunesie Tui Reizen
• Vliegtickets Tunesie | Vliegennaar.nl
• Djoser Rondreis Tunesie
• Tunesië Hotels
• Naar Tunesie met Sunweb
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tunesië
• Boeken, ook tweedehands, over TUNESIE bij Bol.com

Nuttige links

Monastir Startkabel (N+E)
Reisinformatie Tunesië (N)
Tunesië Startkabel (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Tunesië

Gottmer

Ruland-Wachters, T. / Reishandboek Tunesië

Elmar

Tunesië

Standaard

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems