Landenweb.nl

TUNESIE
Klimaat en Weer

To read about TUNISIA in English - click here

Naar Tunesie met Sunweb

Klimaat en Weer

Plaatselijke verschillen in het klimaat van Tunesië treden op door de invloed van de Middellandse Zee en de ligging ten opzichte van het gebergte en de Sahara. De oostkust en het noordelijke deel van Tunesië hebben onder invloed van de Middellandse Zee een subtropisch klimaat met zachte winters en warme droge zomers. De meeste neerslag valt ten noorden van de bergketens, nl. gemiddeld meer dan 400 mm per jaar met maxima langs de kust van 700 tot wel 1200 mm per jaar.

advertentie

Klimaat TunesiePhoto: Beck, H.E., Zimmermann, N. E., McVicar, T. R., Vergopolan, N., Berg, A., & Wood, E. F. CC 4.0 International no changes made

Het binnenland heeft een steppeklimaat en het uiterste zuiden een woestijnklimaat. Ten zuiden van de bergketens begint de overgang naar een droger klimaat met neerslagmaxima van 300 mm en verder zuidwaarts van 100 tot 150 mm per jaar. In Zuid-Tunesië valt minder dan 100 mm neerslag per jaar. De neerslag valt met name in de periode oktober tot februari. Noord-Tunesië is aanzienlijk minder warm dan Zuid-Tunesië. In de warmste maand, juli, heeft de streek Tunis-Bizerte een gemiddelde temperatuur van 25,9 °C; het veel zuidelijker gelegen Tozeur heeft dan een gemiddelde temperatuur van 32,3 °C. Het gebied Tunis-Bizerte heeft in de koudste maand, januari, een gemiddelde temperatuur van 11°C; het bergland van de Hoge Tell 5,9 °C. Sneeuw valt af en toe in het noordwestelijke bergland. In het centrum en zuiden van het land worden wel temperaturen gemeten van 50°C. Regelmatig waait de met zandstormen gepaard gaande sirocco, een droge, hete zuidwestenwind die uit de Sahara komt. Binnen blijven is dan het parool!!

advertentie

TUNESIE LINKS

Advertenties
• Tunesie Tui Reizen
• Vliegtickets Tunesie | Vliegennaar.nl
• Djoser Rondreis Tunesie
• Tunesië Hotels
• Naar Tunesie met Sunweb
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tunesië
• Boeken, ook tweedehands, over TUNESIE bij Bol.com

Nuttige links

Monastir Startkabel (N+E)
Reisinformatie Tunesië (N)
Tunesië Startkabel (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Tunesië

Gottmer

Ruland-Wachters, T. / Reishandboek Tunesië

Elmar

Tunesië

Standaard

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems