Landenweb.nl

TUNESIE
Planten en Dieren

To read about TUNISIA in English - click here

Naar Tunesie met Sunweb

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Bos van Ain Drahem, TunesiePhoto: IssamBarhoumi CC 4.0 International no changes made

Voor onze jaartelling was Tunesië voor een groot deel bedekt met bossen. Door het kappen voor timmerhout, weidegrond en akkerbouw is nu nog maar ongeveer 7% van Tunesië met bomen bedekt. In de jaren '50 is men met herbebossing begonnen en men streeft ernaar om weer 2.000.000 ha te bebossen. De plantengroei in een land als Tunesië wordt natuurlijk sterk bepaald door de hoeveelheid neerslag die er valt. In het noorden komen nog bossen voor van kurkeiken, Aleppodennen, cipressen en eucalyptussen.

advertentie

Palmboom in Tozeur, TunesiePhoto: Wouterstomp CC 3.0 Unported no changes made

In de noordelijke valleien komen loofbomen zoals de olm, de populier en de es voor. In vruchtbare gebieden worden olijven, vijgen en amandelen verbouwd. Op de steppes groeien taaie grassoorten als alfagrassen en tevens acacia's, cactussen en doornstruiken. In het zuiden en in de oases overheerst de dadelpalm. Kleurrijke taferelen leveren de oleander, jasmijn, bougainville en mimosa op.

advertentie

Dieren

advertentie

Fennek, TunesiePhoto: Ladypine CC 3.0 Unported no changes made

De dierenwereld heeft deels een Middellandse Zee-karakter en sluit ten dele aan bij de dierenwereld van de Saharawoestijn. In de bossen van Tunesië leven o.a. vossen en wilde zwijnen. In de woestijn leven slangen, woestijnratten, de woestijnvos of fennek, woestijnspringmuizen en veel kleine reptielen zoals hagedissen. Beschermde dieren zijn de waterbuffel, de monniksrob, het stekelvarken en het Atlashert. Hartenbeest, leeuw, panter en jachtluipaard zijn al lang geleden uitgestorven of komen sinds kort niet meer voor in Tunesië. De magot is een tot de gebergten van Noordwest-Afrika en Gibraltar beperkte makakensoort.

advertentie

Valk, TunesiePhoto: Oussama dzlion CC 4.0 International no changes made

Roofvogels die veel voorkomen zijn valken, adelaars, sperwers en buizerds. Tunesië is een geliefd land voor trekvogels die er overwinteren of het zien als een rustplaats naar het zuiden van Afrika. Voor de noordkust leven in de zee verschillende soorten baarzen, zeewolf, zeebrasem en lipvissen.

advertentie

TUNESIE LINKS

Advertenties
• Tunesie Tui Reizen
• Vliegtickets Tunesie | Vliegennaar.nl
• Djoser Rondreis Tunesie
• Tunesië Hotels
• Naar Tunesie met Sunweb
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tunesië
• Boeken, ook tweedehands, over TUNESIE bij Bol.com

Nuttige links

Monastir Startkabel (N+E)
Reisinformatie Tunesië (N)
Tunesië Startkabel (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Tunesië

Gottmer

Ruland-Wachters, T. / Reishandboek Tunesië

Elmar

Tunesië

Standaard

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems