ROEMENIE
Bevolking
Bevolking
To read about ROMANIA in English - click here
ANWB vakantie boeken Roemenie |
Steden ROEMENIE
Boekarest | Brasov |
Bevolking
Bevolkingsgroepen RoemeniePhoto: Szabi237 CC 4.0 International no changes made
De bevolking van Roemenië bestaat voor ca. 83,4% uit etnische Roemenen en voor ca. 11% uit nationale minderheden; voor 6,1% uit Hongaren, die in de jaren tachtig opnieuw ernstig onderdrukt en gediscrimineerd werden en die na 1989 in grote getalen emigreerden naar het buurland Hongarije (ze wonen vnl. in Transsylvanië) en voor 0,5% uit Duitsers (Zevenburgse Saksen en Donau-Zwaben). Ook hun aantal neemt gestadig af als gevolg van emigratie. Daarnaast zijn er minderheden van Oekraïners (0,3%), Serven, Kroaten, Bulgaren, Slowaken, Tsjechen, Russen, Tataren, Turken, Grieken, Armeniërs en Polen.
Officieel bestaat de bevolking voor 3,1% (ca. 670.000) uit zigeuners (Romani). Officieus neemt men aan dat er tussen de 1 en 2 miljoen zigeuners in Roemenië wonen.
Naar schatting wonen er ca. 10.000 Roemenen in het buitenland, met name in de buurrepubliek Moldavië. Volken die een dialect spreken dat zeer sterk aan het Roemeens is verwant zijn: Istro-Roemenen op het Kroatische schiereiland Istrië, Megleno-Roemenen in Bulgarije, Armâni of Aroemenen in Albanië, Bulgarije, Macedonië en vooral Noord-Griekenland.
Korte beschrijving grootste minderheidsgroepen
Duitsers
Al in de 12e eeuw werden er groepen Duitsers of Saksen naar Roemenië gehaald om handel te drijven en om de grenzen te versterken. Daartoe bouwden de Saksen vestingsteden die uitgroeiden tot zeven burchten (Siebenbürgen is de Duitse naam voor Transsylvanië).
In de 18e eeuw vestigden zich vele Zwaben in Roemenië. Onder het regime van dictator wilden veel Duitse afstammelingen terug naar Duitsland. Tegen betaling van 8000 Mark werd dat toegestaan en het aantal Duitsers daalde in nog geen tien jaar tijd van 400.000 in 1975 tot 119.400 in 1992. De Duitse Roemenen wonen vooral in de Banaat en in Midden- en Zuid-Transsylvanië.
advertentie |
Hongaren
De grootste minderheidgroep in Roemenië vormen de Hongaren. Met name Transsylvanië is een echt “Hongaars” gebied omdat ca. 25% van de bevolking van Hongaarse afkomst is. In de districten Harghita en Covasna vormen zij zelfs de meerderheid. De Hongaren zijn in twee grote groepen te verdelen: de zogenaamde Széklers in Oost-Transsylvanië (Tirgu Mures) en de overigen die met name in Midden en Noordwest-Transsylvanië wonen (Cluj-Napoca, Arad, Oradea en Satu Mare).
Tussen de Roemeense boeren en de vroegere Hongaarse grootgrondbezitters botert het na al die jaren nog steeds niet erg. Nog in 1990 vonden er in Tirgu Mures rellen plaats tussen Roemenen en Hongaren, waarbij enkele doden vielen. Wel is er inmiddels weer Hongaarstalig onderwijs op alle niveaus.
advertentie |
Joodse begraafplaats in Timisuaru, RoemeniePhoto: Emmanuel Dyan CC 2.0 Generic no changes made
advertentie |
Joden
Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ca. 750.000 joden in met name Noord-Roemenië. Synagogen zijn nog te vinden in o.a. Boekarest, Caransebes, Dej, Sighetu Marmatiei en Timosoara. In de oorlog werden ca. 400.000 joden afgevoerd en vermoord door fascistische elementen in het leger (o.a. maarschalk Ion Antonescu) en bij de politie.
Vanaf 1943 emigreerden veel Roemeense joden naar het toenmalige Palestina (nu: Israël) en daardoor leven er op dit moment minder dan 10.000 joden in Roemenië.
advertentie |
Lipovenen
Lipovenen zijn Russische Roemenen die in de 17e eeuw wegens godsdienstige redenen naar Roemenië vluchtten. Wijzigingen in liturgische gebruiken van de Russisch-orthodoxe kerk stuitten op veel weerstand in deze groep zogenaamde ‘Oudgelovigen’.
Zij werden daarop vervolgd en vluchtten naar o.a. Zuid-Moldavië en het noorden van de Dobroedsja, maar behielden sinds die tijd hun eigen identiteit. Er zouden op dit moment nog ca. 35.000 Lipovenen in Roemenië wonen.
De Lipoveense kerk van Roemenië heeft een eigen metropoliet, die zijn zetel heeft in Braila. Financieel worden ze gesteund door Canadese en Amerikaanse Lipovenen.
Zigeuners
Er leven op dit moment nog ongeveer 670.000 zigeuners (Roemeens: tigani) of Roma (Roemeens: rromi) in Roememië, althans volgens de officiële lezingen. Anderen beweren dat er ca. 2 miljoen zigeuners in Roemenië wonen, maar dat de meeste in de Roemeense bevolking zijn opgenomen en zodoende niet meer als zigeuners te herkennen zijn. De Roma kunnen verdeeld worden in ca. 40 verschillende groepen. De belangrijkste groepen zijn de Calderari (nomaden en ijzersmeden), de Lautari (gevestigde zigeuners en muzikanten) en Hongaarstalige zigeuners die door de Roemeense bevolking dubbel gediscrimineerd worden.
De meeste Roma wonen op vaste plaatsen maar enkele groepen trekken vooral in de zomer nog rond. De verhouding tussen de Roma en de autochtone Roemenen is van tijd tot tijd zeer gespannen en er is regelmatig sprake van vechtpartijen en brandstichtingen. De maatschappelijke positie van de Roma is na de revolutie van 1989 alleen nog maar verslechterd. Met name de werkloosheid onder de Roma is gigantisch en worden als hoofdschuldigen beschouwd van de sterk gestegen misdaadcijfers. Cijfers die trouwens op geen enkele wijze onderbouwd kunnen worden.
In april 2000 werd de eerste nationale Roma-bank geopend in Craiova. Deze bank werd opgericht om het economische en sociale leven van de Roma te verbeteren.
Andere groepen
De grootte van de vele andere bevolkingsgroepen is bijna niet vast te stellen. Nog wel is na te gaan waar de meeste leden van deze minderheidsgroepen wonen:
De Turken leven vooral in de Dobroedsja, een Turks grondgebied; de Oekraïners leven in de Maramures en het gebied rond Suceava; de Serviërs langs de grens met Servië.
advertentie |
Roemeense voetbalfansPhoto: Br'er rabbitons CC 3.0 Unported no changes made
In Roemenië wonen in 2017 21.529,967 mensen. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 90 inwoners per vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid is buiten het hooggebergte, de Donaudelta en Dobrigea redelijk gelijkmatig. Het aandeel van de stedelijke bevolking aan het totaal is de laatste jaren sterk gestegen.
Mede als gevolg van de gewraakte ‘urbanisatiepolitiek’ van Ceausescu, waarbij hele plattelandsgemeenten, soms met geweld, in stedelijke conglomeraties werden gehuisvest om in de industrie te gaan werken, nam het aandeel van de stedelijke bevolking van 32% in 1969 toe tot 54% in 2017.
De grootste stad is de hoofdstad Boekarest met bijna 2 miljoen inwoners.
De jaarlijkse bevolkingstoename was in de periode 1985–1995 nihil, te weten 0,0% In de 21e eeuw is het licht negatief, in 2017 - 0,33%.
De gemiddelde levensverwachting was in 2017 voor mannen 71,9 jaar en voor vrouwen 79 jaar. Door het afnemende geboortecijfer zal de bevolking, net als in de rest van Europa in vrij snel tempo vergrijzen.
ROEMENIE LINKS
Advertenties
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Hotels Trivago
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Boekarest Hotels
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ROEMENIE bij Bol.com
Nuttige links
Dieren in Oost Europa (N)Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Startkabel (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)
Bronnen
Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989
Instituut voor Publiek en Politiek
Roemenië
Steunpunt Oost-Europa Projecten
Versteegen, J. / Roemenië
Gottmer
Williams, N. / Romania & Moldova
Lonely Planet
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt september 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems