Steden ROEMENIE

ROEMENIE   

De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is.
Vanaf de 3e eeuw werd het gebied ten noorden van de Donau gekerstend door Latijnse en Byzantijnse missionarissen. In de Middeleeuwen namen de orthodoxe Roemeense christenen de Slavische ritus over en het kerk-Slavisch was eeuwenlang de liturgische taal. In een later stadium werd dit het Nieuw-Grieks en nog later uiteindelijk het Roemeens. In 1864 lukte het de Roemeens-orthodoxe kerk om zich los te maken van het patriarchaat van Constantinopel en werd zelfstandig.

De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld waarbij o.a. de salarissen van kerkelijke functionarissen gedeeltelijk werden betaald door de staat. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar haar bezittingen werden in 1974 allemaal geconfisqueerd. Verder werden veel rooms-katholieke priesters en bisschoppen gedeporteerd en werd het Grieks-katholieke geloof buiten de wet gesteld.

Veel kerkelijke gezagsdragers waren zelfs geheime agenten en speelden biechtgeheimen door aan de gehate veiligheidsdienst Securitate. Het hoofd van de Roemeens-orthodoxe kerk in die tijd, patriarch Teoctist, trad daarom af in januari 1990. Zijn opvolging was echter zo’n probleem dat hij al in april weer de leiding van de kerk op zich nam. Een echte vernieuwing van de Roemeens-orthodoxe kerk bleef daardoor uit. Sinds 1990 is de kerk weer losgekoppeld van de staat en werd bijvoorbeeld de Grieks-katholieke kerk weer legaal.

Roemenië telt maar liefst zestien grote en kleine kerkgenootschappen. De onderlinge relaties lopen niet altijd even soepel en tot een oecumene is het nog steeds niet gekomen.
Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% van de bevolking is rooms-katholiek (uniaten) of Grieks-katholiek.
Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie of lutherse kerk, de Hervormde (Calvinistische) Kerk, de Synodale Presbyterianen, de Unitarische (antitrinitaristische) Kerk, de Pinkstergemeente, de evangelie-christenen en de Oude Rite-Christelijke Kerk. Verder kent Roemenië nog een klein aantal orthodoxe Armeniërs, joden en islamieten. De meeste islamitische moskeeën zijn te vinden in de Dobroedsja met Turkse gemeenschappen in Constanta en Mangalia.

Het hoogste gezagsorgaan van de Roemeens-orthodoxe kerk is de heilige Synode, die 33 bisschoppen telt en vanaf 1925 een eigen patriarchaat heeft. De Roemeens-orthodoxe kerk telt twintig theologische seminaries, waar meer dan 4000 studenten studeren.

De Hervormde kerk is de grootste protestantse geloofsgemeenschap in Roemenië en haar leden zijn voornamelijk van Hongaarse afkomst. De hervormde kerk werd in het buitenland vooral bekend door de activiteiten van dominee László Tökes in 1989. Hij werd gedwongen overgeplaatst naar een andere kerkgemeente, wat de aanloop vormde tot de val van dictator Ceausescu.

De joodse gemeenschap is sinds de komst van het communistische bewind in 1948 met ca. 400.000 personen geslonken, veel Roemeense joden emigreerden naar Israël. Op dit moment leven er officieel nog maar ca. 10.000 joden in Roemenië. Evenals bij de zigeuners ligt het aantal waarschijnlijk veel hoger, misschien wel ca. 20.000.

ROEMENIE LINKS

Advertenties
• Roemenie Vliegtickets.nl
• Roemenie Kras Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Boekarest Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Roemenie Vliegtickets WTC
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boekarest Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Reisstart (N)
Roemenië Startkabel (N)
Romans over Roemenië (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)
Artikelen en Reisverhalen over ROEMENIE
  Roemeense Grammatica  Reis via het zuiden van Polen Sl..

Bronnen

Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989
Instituut voor Publiek en Politiek

Roemenië
Steunpunt Oost-Europa Projecten

Versteegen, J. / Roemenië
Gottmer

Williams, N. / Romania & Moldova
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems