Landenweb.nl

Brasov
 

Djoser Rondreis Roemenie

To read about Brasov in English - click here

advertentie
Hotels Brasov Roemenie Tui Reizen

Algemeen

Brasov (Kronstadt in het Duits) is een stad in Roemenië en de hoofdstad van de provincie Brasov. Brasov is een van de grootste en meest aantrekkelijke steden in Roemenië. Het ligt in het centrale deel van het land. Brasov ligt op 160 km van Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Brasov wordt omringd door de Karpaten, op het kruispunt van de oostelijke en de zuidelijke Karpaten.

De stad is bekend omdat het de geboorteplaats is van het volkslied van Roemenië. Er wonen 276.914 inwoners in de stad volgens de laatste officiële telling van 2010. Het grootstedelijk gebied Brasov werd opgericht in 2005. Er wonen 400.000 inwoners in dit gebied. Talrijke toeristen brengen een bezoek aan deze stad in Transsylvanië, en bewonderen het historische centrum dat mooi gerestaureerd is.

Brasov CentrumBrasov CentrumPhoto: Alessio Damato CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
ANWB vakantie boeken Roemenie Autoverhuur Sunny Cars Brasov

Ligging

De coördinaten van Brasov zijn: 45° 40 Noorderbreedte en 25° 37 Oosterlengte.

Brasov ligt in het centrale deel van het land. Het is omgeven door de zuidelijke Karpaten en maakt deel uit van Transsylvanië. Over de bergen naar het zuiden en oosten liggen Walachije en Moldavië. In het westen de regio Banat en in het noorden de glooiende heuvels van Noord-Transsylvanië. Brasov heeft een oppervlakte van 74 km² en ligt op een hoogte van 650 meter.

Brasov vanaf een heuvelBrasov vanaf een heuvelPhoto: Alessio Dalmato CC 3.0 Unported no changes made

Brasov is een goed uitgangspunt voor tochten door Roemenië. De stad ligt tussen de verschillende toeristische bestemmingen in het land. De badplaatsen aan de Zwarte Zee, de kloosters in het noorden van Moldavië en de goed bewaarde houten kerken van Maramures zijn goed bereikbaar. Het is ook de grootste stad in de bergen.

advertentie
Hotels Trivago Djoser Rondreis Roemenie

Weer

Brasov heeft een gematigd landklimaat met koud en nat weer in de bergen. De zomers zijn heet met koelere nachten. De winters zijn koud met veel sneeuw. De lente en herfst zijn mild met veel neerslag. De gemiddelde jaartemperatuur is 7,6° C en de jaarlijkse luchtvochtigheid is 75%. De temperatuur in de zomer loopt op tot 35° C en de laagst gemeten temperatuur in de winter is -30° C. De jaarlijkse neerslag is 1300 mm. in de bergen en 600 mm. in de valleien. De overheersende windrichting is westelijk.

Van mei tot september schommelen temperaturen rond de 23° C. Het is de beste tijd om deze interessante stad te bezoeken. Als je een liefhebber bent van wintersport vind je goed uitgeruste skigebieden in de omgeving van Brasov. Onder hen is Poiana Brasov het meest populaire Roemeense skigebied.

Geschiedenis

De oudste sporen van menselijke nederzettingen op de plaats van het Brasov van vandaag dateren uit het Neolithicum, ongeveer 9500 voor Christus. Brasov is aan drie zijden omgeven door bergen, het was een perfecte plek voor een middeleeuwse nederzetting. De oude stad, gesticht door de Duitse Orde in 1211, is een van de best bewaarde steden in heel Europa.

Duitse kolonisten, bekend als de Transsylvanische Saksen, hebben een beslissende rol gespeeld bij de ontwikkeling van Brasov. Ze werden door Koning Geza II van Hongarije in de 12e eeuw uitgenodigd om steden te ontwikkelen, mijnen te bouwen en het land te bewerken. In 1211 werd Kronstad (Brasov) gebouwd door de Duits orde. Vestingwerken werden rond de stad gebouwd en voortdurend uitgebreid. De torens werden onderhouden door de verschillende ambachtelijke gilden. De bouw van deze wallen duurde van 1400 tot 1650.

Brasov 1689Brasov 1689Photo: Publiek domein

Een deel van de verdedigingsmuur, ooit 40 meter hoog, zeven meter dik en twee mijl lang, is nog steeds te zien, hoewel het grootste deel werd afgebroken in de 19e eeuw om plaats te maken voor stadsuitbreiding. Van de oorspronkelijke zeven bastions zijn er nog een paar te zien. De vestingwerken werd onlangs gerestaureerd met behulp van UNESCO fondsen.

Van de 17e tot en met de 19e eeuw claimen de Roemenen nationale, politieke en culturele rechten, ondersteund door de Roemenen uit alle andere provincies. In 1838 kregen zij de eerste Roemeense krant en de eerste Roemeense instellingen voor hoger onderwijs.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad in 1916 bezet door de Roemeense troepen. Afgevaardigden van de Saksen van Transsylvanië ondersteunden de nieuw gevormde Roemeense staat in 1918. De periode tussen de twee wereldoorlogen was een tijd met een opbloeiend economisch en cultureel leven in het algemeen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, nadat Roemenië een communistisch land was geworden werden veel etnische Duitsers onder dwang gedeporteerd naar de Sovjet-Unie en veel anderen emigreerden naar West-Duitsland. Net als in vele andere steden in Transylvania is Brasov ook de thuisbasis voor een belangrijke etnische Hongaarse minderheid.

Bezienswaardigheden

Brasov NachtBrasov NachtPhoto: Catalin.coman CC 3.0 Unported no changes made

Brasov wordt omringd door de Zuidelijke Karpaten en biedt met een schitterende pracht aan gotische, barokke en renaissance architectuur een groot aantal historische bezienswaardigheden. Brasov is een van de meest bezochte plaatsen in Roemenië en is vanwege de duidelijke middeleeuwse sfeer aantrekkelijk voor veel buitenlandse toeristen.

Biserica Neagra BrasovBiserica Neagra BrasovPhoto: Vlad Moldovean CC 3.0 Romania no changes made

In de oude stad zie je een van de smalste straten van Europa. De Strada Sforii is ongeveer vier meter breed. Als je een wandeling maakt over het oude stadhuisplein (Piata Sfatului), kun je genieten van kleurrijk beschilderde en fraai afgewerkte barokke gebouwen. Ga de Zwarte Kerk (Biserica Neagra) binnen, de grootste gotische kerk in Roemenië. Het interieur van de kerk is indrukwekkend en je ziet er een van de grootste orgels in Oost-Europa. Het centrale plein ligt in het hart van het oude middeleeuwse Brasov. Het plein wordt omgeven door prachtige koopmanshuizen met rode daken. In het midden van het plein zie je het oude stadhuis uit 1420, nu omgevormd tot het museum van de geschiedenis van Brasov.

Weversbastion BrasovWeversbastion BrasovPhoto: Pudelek CC 3.0 Unported no changes made

De vestingwerken zijn een bezienswaardigheid op zich. Met een pas gerestaureerd 16de-eeuwse bastion met vier niveaus, toegankelijk via trappen. Op drie niveaus worden middeleeuwse voorwerpen tentoongesteld. De witte Toren is een halfronde die werd voltooid in 1494. Een houten wenteltrap biedt een prachtig uitzicht op de oude stad. De zwarte toren is een vierkante burcht gebouwd in 1494 en staat boven op een rots op de Starja heuvel. De toren kreeg zijn naam door een zware brand in 1559 toen het werd getroffen door de bliksem. De vier verdiepingen zijn onlangs gerestaureerd met een piramidevormig glazen dak. Klim helemaal naar de top voor een panoramisch uitzicht op de Zwarte Kerk. De poort van Catherine uit 1559 is de enige originele poort uit de middeleeuwen.

Kabellift naar Tampa BrasovKabellift naar Tampa BrasovPhoto: Pudelek CC 3.0 Unported no changes made

Brasov is de stad aan de voet van de berg Tampa. Langs de zuidoostelijke kant van de verdedigingsmuren is een romantisch steegje omzoomd door oude bomen dat leidt naar de top, waar het oorspronkelijke fort werd gebouwd. Wandelen naar de top duurt ongeveer een uur, je kunt ook de kabelbaan nemen naar de top van de berg (960 meter hoog) voor het beste uitzicht op de oude stad.

Tips

Kasteel van Bran in de buurt van BrasovKasteel van Bran in de buurt van BrasovPhoto: Kyle Taylor (CC BY 2.0) no changes made

Op 30 km afstand van Brasov, midden in de Karpaten in Transsylvanië, vind je het kasteel Bran. Dit kasteel is (ten onrechte) bekend vanwege de wrede heerser Vlad Dracula. De Duitse Orde bouwde een houten fort in het begin van de 13e eeuw.

Koning Sigismund van Hongarije begon met de constructie van een stenen kasteel in 1377. Het kasteel was strategisch gelegen hoog in de bergen, langs de weg tussen Transsylavanië en Wallachije. Het is een sprookjesachtig kasteel dat je meesleept in de fantasie van de Ierse schrijver Bram Stoker, de schepper van Dracula. Er komt een musuem gewijd aan Dracula. Jaarlijks bezoeken bijna een half miljoen mensen dit kasteel.

Brasov LINKS

Advertenties
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Hotels Brasov
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Brasov
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Brasov bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems