Steden ROEMENIE

ROEMENIE   

    Aktueel vakantie weer in ROEMENIE
Basisgegevens
   Officiële landstaalRoemeens
   HoofdstadBoekarest
   Oppervlakte238.391 km²
   Inwoners21.904.551 (juli 2011)
   MunteenheidRoemeense leu (RON)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..ro | ROU | +40

De grote massa blijft nog steeds weg door de gebrekkige toeristische infrastructuur, ondanks pogingen van de Roemeense overheid om dit te verbeteren. Ook zijn er toeristische bureaus in belangrijke buitenlandse steden gevestigd die proberen om het toerisme naar Roemenië te stimuleren. De eerste resultaten waren bemoedigend, want in de eerste helft van 2000 steeg het aantal buitenlandse bezoekers flink.
Roemenië is interessant voor het zakentoerisme in Boekarest en andere zakelijke centra, het bergtoerisme, geneeskrachtige bronnen en cultuur.

Roemenië is een zeer gevarieerd land. Het Karpatengebergte beslaat ongeveer een derde van het land. In het plateau van Transsylvanië, dat aan drie kanten door de Karpaten wordt omsloten, bevinden zich nog tal van pittoreske middeleeuwse stadjes.
De bergen en heuvels van Roemenië zijn geschikt voor wintersportvakanties en trektochten met overnachtingen in berghutten, de zogenaamde “cabana’s”. Bekende wintersportplaatsen zijn o.a. Predeal, Baie Borsa, Sinaia en vooral Poiana Brasov.
Op veel plaatsen vindt men druipsteengrotten en andere interessante karstverschijnselen.

De Dobrogea, de strook tussen de Donau en de Zwarte Zee, wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vele wijngaarden. Roemenië is ook bekend om de badplaatsen aan de Zwarte Zee met vele hotelfaciliteiten, zoals Mamaia, Eforie en Constinestie. De Zwarte Zeekust heeft brede zandstranden en een rustige zee.
Bijzonder zijn de ruïnes van Histria, de belangrijkste Oudgriekse stad in Roemenië.

Bezienswaardige gebouwen en kastelen vindt men in Boekarest, Alba Iulia, Bran, Brasov, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Iasi, Orodea, Ploiesti, Sibiu, Sighisoara (met ommuurd hooggelegen centrum), Suceava, Timisoara, Tîrgoviste en Ulpia Trajanus.
Vooral Centraal-Roemenië, ofwel Transsylvanië, is cultureel-historisch van groot belang. Bijzonder in deze streek zijn de weerkerken, kerken waar soms wel drie muren ter verdediging omheen gebouwd zijn.

Adamklissi heeft een beroemd Romeins oorlogsmonument. In Tirgu Jiu is veel werk van de beeldhouwer Constatin Brancusi te zien. Suceava is het uitgangspunt voor een rondreis langs de beroemde kerken van Boekovina, zoals die te vinden zijn in de plaatsen Sucevita, Moldivita, Voronet, Humor, Arbore, Putna en Agapia. Deze kloosterkerken zijn gebouwd in een gemengd Byzantijns-gotische stijl, versterkt en versierd met goed bewaard gebleven wandschilderingen uit de 16de eeuw, die niet alleen aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant beschilderd zijn.
Roemenië telt ongeveer 160 kuuroorden, vooral aan de kust, ten zuiden van Constanta. Ook in het binnenland zijn kuuroorden te vinden, o.a. in Slanic Moldova en Baile Herculane.

Bezienswaardig zijn de romaanse houten kerken in o.a. Radauti en Babadag, en verder de oude havenstad Braila, de burcht Prejmer bij Brasov, het centrum van Sibiu en Sighisoara en de houten huizen in de Maramures. Mooie landschappen zijn behalve in de Karpaten vooral te vinden in het Prahovadal en in de Donaudelta, dat beschermd gebied is.

Op het gebied van de volkscultuur is Roemenië een van de rijkste landen van Europa. Op veel plaatsen lopen de mensen nog regelmatig in klederdracht door de straten en ook wat volksdansen en volksmuziek betreft heeft Roemenië een reputatie hoog te houden.


ROEMENIE LINKS

Advertenties
• Cheaptickets Roemenië
• SRC Cultuurvakanties Roemenie
• Roemenie Vliegtickets WTC
• Roemenie Kras Reizen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Boekarest Hotels
• Boekarest Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Eliza was here
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Middeneuropa (N)
Roemenië Reisbijbel (N)
Roemenië Reisforum (N)
Roemenië Reisstart (N)
Roemenië Startbelgië (N)
Roemenië Startkabel (N)
Romans over Roemenië (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)
Artikelen en Reisverhalen over ROEMENIE
  Roemeense Grammatica  Reis via het zuiden van Polen Sl..

Bronnen

Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989
Instituut voor Publiek en Politiek

Roemenië
Steunpunt Oost-Europa Projecten

Versteegen, J. / Roemenië
Gottmer

Williams, N. / Romania & Moldova
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt January 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems