Landenweb.nl

ROEMENIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Roemeens
  Hoofdstad  Boekarest
  Oppervlakte  238.391 km²
  Inwoners  19,014,792
  (2021)
  Munteenheid  Roemeense leu
  (RON)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .ro
  Code.  ROU
  Tel.  +40

To read about ROMANIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Roemenie

Steden ROEMENIE

BoekarestBrasov

Vakantie en Bezienswaardigheden

De grote massa blijft nog steeds weg door de gebrekkige toeristische infrastructuur, ondanks pogingen van de Roemeense overheid om dit te verbeteren. Ook zijn er toeristische bureaus in belangrijke buitenlandse steden gevestigd die proberen om het toerisme naar Roemenië te stimuleren. De eerste resultaten waren bemoedigend, want in de eerste helft van 2000 steeg het aantal buitenlandse bezoekers flink.

Roemenië is interessant voor het zakentoerisme in Boekarest en andere zakelijke centra, het bergtoerisme, geneeskrachtige bronnen en cultuur.

advertentie

Boekarest, RoemeniePhoto: Seisdeagosto CC 2.0 Generic no changes made

De Roemeense hoofdstad is niet alleen het commerciële centrum van het land, maar ook het economische middelpunt. In het Roemeens wordt de stad Bucuresti genoemd.Bovenop een van weinige heuvels van de stad, die bekend staat als de Mitropoliei, staat de kathedraal, het middelpunt van het Roemeens-Orthodoxe geloof sinds de 17e eeuw. De kerk werd gebouwd door Constantin Serban Basarab, heerser van de provincie Walachije tussen 1656 en 1658, naar een ontwerp dat geïnspireerd is door het Curtea de Arges klooster. Het werd de zetel van de Roemeens-Orthodoxe Kerk in 1925. Het Byzantijnse interieur, met daarin de meest schitterende iconostase (wand van iconen) van de stad, evenals een paar prachtig gesneden zijaltaren, is van grote schoonheid. Een enorme menigte verzamelt zich hier voor de Paasdienst. De prachtige klokkentoren bij de ingang werd gebouwd in 1698 en gerestaureerd in 1958.

advertentie

Brasov, RoemeniePhoto: Andrei Dan Suciu CC 3.0 Unported no changes made

Brasov is een van de grootste en meest aantrekkelijke steden in Roemenië. Het ligt in het centrale deel van het land. Brasov ligt op 160 km van Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Brasov wordt omringd door de Karpaten, op het kruispunt van de oostelijke en de zuidelijke Karpaten. De stad is bekend omdat het de geboorteplaats is van het volkslied van Roemenië. In de oude stad zie je een van de smalste straten van Europa. De Strada Sforii is ongeveer vier meter breed. Als je een wandeling maakt over het oude stadhuisplein (Piata Sfatului), kun je genieten van kleurrijk beschilderde en fraai afgewerkte barokke gebouwen. Ga de Zwarte Kerk (Biserica Neagra) binnen, de grootste gotische kerk in Roemenië. Het interieur van de kerk is indrukwekkend en je ziet er een van de grootste orgels in Oost-Europa. Het centrale plein ligt in het hart van het oude middeleeuwse Brasov. Het plein wordt omgeven door prachtige koopmanshuizen met rode daken. In het midden van het plein zie je het oude stadhuis uit 1420, nu omgevormd tot het museum van de geschiedenis van Brasov.

advertentie

Karpathen, RoemeniePhoto: Robert Anders CC 2.0 Generic no changes made

Roemenië is een zeer gevarieerd land. Het Karpatengebergte beslaat ongeveer een derde van het land. In het plateau van Transsylvanië, dat aan drie kanten door de Karpaten wordt omsloten, bevinden zich nog tal van pittoreske middeleeuwse stadjes.

De bergen en heuvels van Roemenië zijn geschikt voor wintersportvakanties en trektochten met overnachtingen in berghutten, de zogenaamde “cabana’s”. Bekende wintersportplaatsen zijn o.a. Predeal, Baie Borsa, Sinaia en vooral Poiana Brasov.

Op veel plaatsen vindt men druipsteengrotten en andere interessante karstverschijnselen.

advertentie

Roemenie DobrogeaPhoto: Sorint CC 3.0 Romania no changes made

De Dobrogea, de strook tussen de Donau en de Zwarte Zee, wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vele wijngaarden. Roemenië is ook bekend om de badplaatsen aan de Zwarte Zee met vele hotelfaciliteiten, zoals Mamaia, Eforie en Constinestie. De Zwarte Zeekust heeft brede zandstranden en een rustige zee.

Bijzonder zijn de ruïnes van Histria, de belangrijkste Oudgriekse stad in Roemenië.

Bezienswaardige gebouwen en kastelen vindt men in Boekarest, Alba Iulia, Bran, Brasov, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Iasi, Orodea, Ploiesti, Sibiu, Sighisoara (met ommuurd hooggelegen centrum), Suceava, Timisoara, Tîrgoviste en Ulpia Trajanus.

Vooral Centraal-Roemenië, ofwel Transsylvanië, is cultureel-historisch van groot belang. Bijzonder in deze streek zijn de weerkerken, kerken waar soms wel drie muren ter verdediging omheen gebouwd zijn.

advertentie

Beeldhouwwerk van Brancusi in Târgu JiuPhoto: Mike Master CC 3.0 Romania no changes made

Adamklissi heeft een beroemd Romeins oorlogsmonument. In Tirgu Jiu is veel werk van de beeldhouwer Constatin Brancusi te zien. Suceava is het uitgangspunt voor een rondreis langs de beroemde kerken van Boekovina, zoals die te vinden zijn in de plaatsen Sucevita, Moldivita, Voronet, Humor, Arbore, Putna en Agapia. Deze kloosterkerken zijn gebouwd in een gemengd Byzantijns-gotische stijl, versterkt en versierd met goed bewaard gebleven wandschilderingen uit de 16de eeuw, die niet alleen aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant beschilderd zijn.

Roemenië telt ongeveer 160 kuuroorden, vooral aan de kust, ten zuiden van Constanta. Ook in het binnenland zijn kuuroorden te vinden, o.a. in Slanic Moldova en Baile Herculane.

advertentie

Donau Delta, RoemeniePhoto: Ioan Cepaliga CC 3.0 Unported no changes made

Bezienswaardig zijn de romaanse houten kerken in o.a. Radauti en Babadag, en verder de oude havenstad Braila, de burcht Prejmer bij Brasov, het centrum van Sibiu en Sighisoara en de houten huizen in de Maramures. Mooie landschappen zijn behalve in de Karpaten vooral te vinden in het Prahovadal en in de Donaudelta, dat beschermd gebied is.

Op het gebied van de volkscultuur is Roemenië een van de rijkste landen van Europa. Op veel plaatsen lopen de mensen nog regelmatig in klederdracht door de straten en ook wat volksdansen en volksmuziek betreft heeft Roemenië een reputatie hoog te houden.

ROEMENIE LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Hotels Trivago
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Boekarest Hotels
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ROEMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Startkabel (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)

Bronnen

Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989

Instituut voor Publiek en Politiek

Roemenië

Steunpunt Oost-Europa Projecten

Versteegen, J. / Roemenië

Gottmer

Williams, N. / Romania & Moldova

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems