Geografie   
To read about GUYANA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadGeorgetown
   Oppervlakte214.969 kmĀ²
   Inwoners785.908 (mei 2019)
   MunteenheidGuyaanse dollar (GYD)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..gy | GYA | +592

Algemeen

Guyana ligt in het noorden van Zuid-Amerika. Guyana grenst in het oosten aan Suriname. De grensrivier de Corantijn wordt door Suriname en Guyana betwist. In het zuiden en zuidwesten is Brazilië de buurstaat. En in het noordwesten grenst Guyana aan Venezuela. In het noorden heeft Guyana ongeveer 600 km kustlijn langs de Atlantische Oceaan. De oppervlakte van Guyana is bijna 215.000 vierkante kilometer. Guyana is daarmee ruim zes keer zo groot als Nederland.

Guyana Satellietfoto foto: NASA in het publieke domein

Landschap

Het grootste deel van het land, in het midden en zuiden, bestaat uit regenwoud. In het westen en zuiden liggen bergketens. Mount Roriama is de hoogste berg van Guyana, maar ligt voor het grootste deel in Venezuela en Brazilië; de hoogste berg die in zijn geheel in Guyana ligt is de Appakaima.

Landschap Guyanano changes made Foto:Bernard Dupont Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Langs de Atlantische Oceaan ligt een vruchtbare, 15-65 km brede kustvlakte. Deze vlakte ligt gedeeltelijk onder het wateroppervlak, daarom zijn er langs de kust dijken gebouwd. De rivieren zijn erg belangrijk voor Guyana. Ze zijn een goed alternatief voor de slechte wegen. Tot 100 à 150 km zijn ze landinwaarts te bevaren voor grote schepen. Verder landinwaarts wordt het verval te groot. De Potaro is een van de belangrijkste rivieren, andere rivieren zijn de Essequibo, de langste rivier van Guyana, de Demerara, de Corantijn en de Berbice. De rivieren ontspringen allemaal in de bergen van het zuiden en westen en komen uit in de Atlantische Oceaan.

Zeer bijzonder is de Kaiateur waterval die neerstort in de Potaro rivier en ligt in het Kaieteur National Park in Essequibo. Het is de hoogste 'single drop' waterval ter wereld met een totale hoogte van 251 meter, en daarmee hoger dan de Niagara Falls op de grens van Canada en de Verenigde Staten en de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe. Per seconde verdwijnt er 663 m3 water over de rand van de waterval.

Klimaat

Stortbui Guyanano changes made Foto:Bernard Dupont Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Guyana heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat de invloed van seizoenen erg beperkt is. De gemiddelde jaartemperatuur is 27 ºC. Uiteraard ligt de temperatuur in de bergen op grotere hoogten lager. Tussen oktober en mei is het ietsje koeler. Langs de kust wordt de hitte getemperd door een koele aanlandige wind vanaf de Atlantische Oceaan. Er valt het hele jaar neerslag. Van mei tot augustus en van half november tot half januari regent het overvloedig.

Planten

Dyuana RegenwoudFoto:Loriski Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ongeveer driekwart van het land is bedekt met regenwoud. Veel voorkomende planten, bomen of gewassen zijn: balata, banaan, groenhart, kokospalm, mango, mora, palm en rijst

Dieren

Guyana JaguarFoto:Marcusobal https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en no changes made

De koning van het regenwoud is de jaguar. Dit dier heeft geen natuurlijke vijanden en voedt zich met zoogdieren zoals apen, miereneters en tapirs. De jaguar komt terug in het wapen van het land en wordt door de bevolking beschouwd als het nationale dier.

In de rivieren van het land, die de enige verbinding vormen met de binnenlanden, zwemmen otters en de grootste zoetwatervis die bestaat, de arapaima. Zij zijn weer voedsel voor de zwarte kaaiman.

Er leven 700 verschillende soorten tropische vogels. Inheems zijn verschillende soorten papegaaien zoals de ara.

To read about GUYANA in English - click here

GUYANA LINKS

Advertenties
• Guyana Vliegtickets.nl
• Rondreis Guyana Djoser
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Hotels Guyana
• Guyana Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Guyana Startnederland (N)
Reisinformatie Guyana (N)
Reizendoejezo - Guyana (N)
Telefoongids Guyana (N)
Artikelen en Reisverhalen over GUYANA
  rondreis MH8

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems