Landenweb.nl

NIEUW-ZEELAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Maori
  Hoofdstad  Wellington
  Oppervlakte  270.534 km²
  Inwoners  4,889,301
  (2021)
  Munteenheid  Nieuw-Zeelandse dollar
  (NZD)
  Tijdsverschil  +11
  Web  .nz
  Code.  NZE
  Tel.  +64

To read about NEW ZEALAND in English - click here

Koop hier uw visum naar Nieuw-Zeeland

Steden NIEUW-ZEELAND

Auckland Christchurch Wellington

Vakantie en Bezienswaardigheden

Toerisme wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Nieuw-Zeelandse economie. Het toerisme levert ca. 80.000 banen op en elk jaar meer dan 1,5 miljoen bezoekers die meer dan 2,5 miljard dollar spenderen. Het toerisme groeit hier bijna drie keer zo snel als in de rest van de wereld. De top vijf van buitenlanders bestaat uit Australiërs, Amerikanen, Japanners, Engelsen en Koreanen. Nieuw-Zeeland zet sterk in op het zogenaamde"ecotoerisme", waarin maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat het toerisme zich op een verantwoorde manier ontwikkeld.

In 1991 werd daartoe de wet op het beheer van natuurlijke bronnen, de Resource Management Act, aangenomen. Verantwoord omgaan met het milieu inclusief het culturele en historische erfgoed van het land staat in deze wet centraal. Nieuw-Zeeland loopt met deze wet mondiaal voorop wat betreft beleid ten aanzien van toerisme en natuurbeheer.

advertentie

Huis op de NZ Heritage list no. 4054 in Shannon, Niew-ZeelandFoto: Michal Klajban CC 4.0 International no changes made

Auckland is de grootste stad en de grootste haven van Nieuw-Zeeland. De Auckland Town Hall heeft een concertzaal met een geweldige akoestiek en is daarmee één van de beroemdste concertzalen van de wereld. Mount Eden is een vulkanische kegel met een met gras begroeide krater. Mount Eden is het hoogste punt van Auckland City en biedt een fantastisch uitzicht over Auckland en is zeer populair bij toeristen. Lees meer op de Auckland pagina van Landenweb.

Christchurch is een bloeiende, bruisende stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en de hoofdstad van de regio Canterbury. Het is de op twee na grootste stad van Nieuw-Zeeland, en de enige stad op het Zuidereiland met een internationale luchthaven. Christchurch heeft een gevarieerde mix van toeristische attracties, met historische gebouwen, stranden met uitzonderlijke surfmogelijkheden, tal van winkelstraten en restaurants. Je ziet er walvissen en dolfijnen zwemmen. Je kunt er zelfs skiën in de nabijgelegen zuidelijke Alpen, op slechts een klein stukje rijden van het centrum van de stad.

advertentie

Christchurch International AirportFoto: Schwede66 CC 4.0 International no changes made

De Christ Church Cathedral was een spectaculair Anglicaanse gebouw uit 1865, het raakte zwaar beschadigd tijdens de recente aardbevingen en is inmiddels gesloopt. Het Cathedral Square in het centrum van de stad wordt omringd door de vier Avenues 'van Bealey, Fitzgerald, Moorhouse en Rolleston. De Christchurch Pier aan de oostelijke kant van de stad reikt meer dan 300 meter in de zee.

De Christchurch Town Hall is een vrij recent monument gebouwd in de vroege jaren 1970. De rivier de Avon kronkelt door het hart van het centrum van de stad. Wellington wordt over het algemeen beschouwd als de meest aantrekkelijke grote stad van Nieuw-Zeeland en fungeert als een belangrijk kruispunt tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Wellington heeft tal van toeristische attracties. Tot de meest bezochte horen: De City to Sea Bridge, dat is een prachtige voetgangersbrug die het stadscentrum met de wijk rond Lambton Quay verbindt.

advertentie

City to Sea Bridge en op de achtergrond Wellington Town HallFoto:Stuartyeates CC 3.0 Unported no changes made

De opvallende parlementsgebouwen met het adembenemende moderne Bijenkorf gebouw en de in het oog springende parlementaire bibliotheek. Het Government House is de thuisbasis van de vertegenwoordiger van de Queen. De Nationale Bibliotheek en Archieven bezitten een schat aan belangrijke kunstvoorwerpen en historische documenten. De Old Government Buildings zijn een van de grootste houten gebouwen ter wereld en dateren van 1876. Er zijn ook een aantal boeiende musea te bezoeken in Wellington. Nieuw-Zeeland wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste landen ter wereld qua natuur.

advertentie

Museum of Wellington City & SeaFoto: Musuems Wellington CC 3.0 Unported no changes made

Het land heeft een groot aantal nationale parken. Een derde van het grondgebied is beschermd in (nationale) parken en reservaten. Beroemde nationale parken zijn het Abel Tasman Nationaal Park en het Marlborough Sounds Maritime Park. Een enorme gletsjer is de Fox Glacier. Het prachtige vulkanische gebied van Rotorua is uniek in de wereld. De film The lord of the rings naar het gelijknamige boek van Tolkien is in Nieuw-Zeeland opgenomen en heeft een boost gegeven aan het (eco)toerisme.

advertentie

Onder andere in Matamata werden scenes van Lord of the Rings opgenomenFoto: Miss_rogue CC 2.0 Generic no changes made

advertentie

NIEUW-ZEELAND LINKS

Advertenties
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Nieuw Zeeland
• Bouw je eigen Nieuw-Zeeland Rondreis
• Nieuw-Zeeland
• Camperreizen Nieuw-Zeeland
• Auckland Hotels
• Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Auto huren in Nieuw-Zeeland
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Boeken, ook tweedehands, over NIEUW-ZEELAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Nieuw-Zeeland (N)
Dieren in Nieuw-Zeeland (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Nieuw-Zeland N)
Nieuw-Zeeland Foto's
Nieuw-Zeeland Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Nieuw-Zeeland (N)
Rondreis Nieuw-Zeeland (N)

Bronnen

Driessen, J. / Reishandboek Nieuw-Zeeland

Elmar

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Lannoo

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Elmar

Hanna, N. / Nieuw-Zeeland

Kosmos-Z&K

Harper, L. / New Zealand

Rough Guides

New Zealand

Macmillan

Te gast in Nieuw-Zeeland

Informatie Verre Reizen

Williams, J. / New Zealand

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems