Steden NIEUW-ZEELAND

NIEUW-ZEELAND   
To read about NEW ZEALAND in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Staatsinrichting

Nieuw-Zeeland heeft geen grondwet, maar de staatsinrichting en de bevoegdheden, plichten en verantwoordelijkheden van de verschillende staatsorganen zijn vastgelegd in gerechtelijke uitspraken, een aantal statuten en in de UK Act to Grant a Representative Constitution to the Colony of New Zealand van 1852.
Het officiële staatshoofd van Nieuw-Zeeland is de Britse koning(in), die vertegenwoordigd wordt door een gouverneur-generaal die voor een periode van vijf jaar benoemd wordt. De Britse koningin heeft als officiële titel "Queen of New Zealand". Het parlement bestaat uit het Huis van Afgevaardigden, dat 120 leden telt, waarvan er statutair 5 Maori's moeten zijn. Zestig leden worden via algemeen kiesrecht gekozen en 55 leden via partijlijsten.

Parlementsgebouw Niew-Zeeland
foto: Michal Klajban, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa no changes made

De leden van het parlement worden voor drie jaar gekozen en er is algemeen kiesrecht voor iedereen van 18 jaar en ouder die echter geen staatsburger hoeft te zijn. Iedereen die stemgerechtigd is heeft twee stemmen, één stem om op een partij te kiezen en één stem om op een persoon te stemmen. Elk parlementslid vertegenwoordigd een bepaald kiesdistrict. Het Hogerhuis werd in 1951 opgeheven.
De gouverneur-generaal en het parlement vormen de wetgevende macht. De gouverneur-generaal benoemt de minister-president en op aanbeveling van de minister-president de ministers. De gouverneur-generaal en het kabinet van ministers vormen tezamen de uitvoerende raad. De leden van het kabinet dienen tevens parlementslid te zijn.
De eerste vrouwelijke premier van Nieuw-Zeeland, Jenny Shipley, nam op 8 december 1997 het premierschap over van Jim Bolger. Nieuw-Zeeland was in 1893 ook het eerste land ter wereld waar vrouwen stemrecht kregen.Op grond van de Local Government Act van 1974 werden zestien regionale besturen aangesteld, die na een reorganisatie in 1989 werden teruggebracht tot twaalf. Deze regionale besturen zijn o.a. verantwoordelijk voor regioplanning, politie en bosbedrijf. Los hiervan bestaat al langer de "Auckland Regional Authority".

Wapen van de Auckland Regional Authority
foto: Jayswipe, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Op plaatselijk niveau zijn er stadsbesturen voor de "boroughs" en, met meer dan 20.000 inwoners, de "cities", districtsraden en gemeenten. Voor gegevens wordt ook wel gebruik gemaakt van zogenaamde statistische gebieden, die echter geen bestuurlijke status hebben. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Nieuw-Zeeland geeft hoge prioriteit aan het onderwijs en analfabetisme komt dan ook bijna niet voor. Het gratis onderwijs is verplicht voor alle kinderen tussen vijf en zestien jaar. De meesten starten dan ook met onderwijs op hun vijfde jaar en hebben vaak daarvoor al kleuteronderwijs gevolgd, allemaal gesubsidieerd door de staat. Voor kinderen die zeer afgelegen wonen is er de mogelijkheid voor schriftelijk onderijs.

Myers Park' kindergarten in Myers Park, Auckland City, New Zealand
foto: Ingolfson, publiek domein

Kohanga Reo kindergarten en Te Kura Kaupapa zijn taalleerscholen voor het Maori. Privé-scholen hebben vaak een religieuze achtergrond. Er zijn ongeveer 2300 scholen voor basisonderwijs en 350 scholen voor voortgezet onderwijs. Nieuw-Zeeland heeft zeven universiteiten en een aantal lerarenopleidingen en technische opleidingen. Er zijn twee hogere Maori-opleidingen, "Te Wananga O Raukawa" in Otaki en "Te Wananga O Aotearoa" in Awamutu.

De universiteit van Otage is de oudste universiteit van Nieuw-Zeeland
foto: Mr Bungle, Creative Commons Attribution 2.5 Generic no changes made

To read about NEW ZEALAND in English - click here

NIEUW-ZEELAND LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Nieuw-Zeeland Vliegtickets.nl
• Down Under
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Nieuw-Zeeland Oceanie
• Rondreis Nieuw-Zeeland
• Autoverhuur Sunny Cars Nieuw-Zeeland
• Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Vakantie Nieuw-Zeeland
• Nieuw-Zeeland Vliegtickets WTC
• Baobab Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Auckland Hotels
• Ferry overtochten van en naar Nieuw-Zeeland
• Nieuw-Zeeland Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Campersite Nieuw-Zeeland (N)
Dieren in Nieuw-Zeeland (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Nieuw-Zeland N)
Nieuw-Zeeland Foto's
Nieuw-Zeeland Reisfoto's
Nieuw-Zeeland Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Nieuw-Zeeland (N)
Rondreis Nieuw-Zeeland (N)
Worldphotos Nieuw-Zeeland
Artikelen en Reisverhalen over NIEUW-ZEELAND
  Camper huren Nieuw Zeeland  Noorder Eiland Tongariro Crossin..
  Rondreis door Henk de Mari

Bronnen

Driessen, J. / Reishandboek Nieuw-Zeeland
Elmar

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland
Lannoo

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland
Elmar

Hanna, N. / Nieuw-Zeeland
Kosmos-Z&K

Harper, L. / New Zealand
Rough Guides

New Zealand
Macmillan

Te gast in Nieuw-Zeeland
Informatie Verre Reizen

Williams, J. / New Zealand
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems