Steden NIEUW-ZEELAND

Christchurch   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Stedentrip Christchurch

Christchurch Panorama Foto:P. Stalder

Christchurch is een bloeiende, bruisende stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en de hoofdstad van de regio Canterbury. Het is de op twee na grootste stad van Nieuw-Zeeland, en de enige stad op het Zuidereiland met een internationale luchthaven. Christchurch heeft een gevarieerde mix van toeristische attracties, met historische gebouwen, stranden met uitzonderlijke surfmogelijkheden, tal van winkelstraten en restaurants. Je ziet er walvissen en dolfijnen zwemmen. Je kunt er zelfs skiën in de nabijgelegen zuidelijke Alpen, op slechts een klein stukje rijden van het centrum van de stad.

De Christ Church Cathedral was een spectaculair Anglicaanse gebouw uit 1865, het raakte zwaar beschadigd tijdens de recente aardbevingen en is inmiddels gesloopt. Het Cathedral Square in het centrum van de stad wordt omringd door de vier Avenues 'van Bealey, Fitzgerald, Moorhouse en Rolleston. De Christchurch Pier aan de oostelijke kant van de stad reikt meer dan 300 meter in de zee. De Christchurch Town Hall is een vrij recent monument gebouwd in de vroege jaren 1970. De rivier de Avon kronkelt door het hart van het centrum van de stad.

Ligging Christchurch

Rivier Avon Christchurch Foto:(WT-shared) Shoestring

Christchurch wordt omsloten door heuvels en de Stille Oceaan en is gelegen aan de rand van de Canterbury Plains die zich uitstrekken naar de Zuidelijke Alpen. Door het centrum stroomt de rivier de Avon. De stad is vrij compact en gemakkelijk te voet te verkennen.

Weer Christchurch

Het klimaat in Christchurch en de rest van Canterbury is over het algemeen mild en vrij gematigd. Net al in de rest van Nieuw-Zeeland is de temperatuur het hoogst van oktober tot april. In de winter maanden juni, juli en augustus is het aanmerkelijk koeler met name rond de nabijgelegen zuidelijke Alpen en skipistes, die op rijafstand van Christchurch liggen.

Het weer van Christchurch, aan de oostelijke kant van het Zuidereiland, is vaak heel anders dan op het Noordereiland Christchurch heeft van een veel droger klimaat en minder regenachtig weer dan gebieden op het Zuidereiland aan de west kant. De wind vlakt af voordat Christchurch bereikt word en daardoor voelt het veel warmer aan vooral tijdens de zomer maanden. Het weer in Christchurch kan snel veranderen en het klimaat is het typisch zeeklimaat een eiland.

Geschiedenis Christchurch

De inheemse Waitaha stammen die leefden van de Moa jacht woonden in het gebied rond Christchurch in het midden van de 13e eeuw. De moa, een reusachtige loopvogel afkomstig uit Nieuw-Zeeland (nu uitgestorven) was de bron van voedsel voor de Waitaha. Stammenoorlogen zorgden ervoor dat de Ngati Mamoe stam de Waitaha’s verdreven. Zij werden op hun beurt verslagen door de Ngai Tahu, die het gebied beheersten tot de eerste Europeanen arriveerden in het midden van de negentiende eeuw.

Omstreeks 1840 kocht een Engels gezin van walvisvaarders een groot stuk land waar nu Riccarton staat. Een kleine groep van Europese kolonisten probeerden een kolonie te stichten op de locatie van Christchurch maar waren niet erg succesvol.

Kaart Provincie Canterbury 1856 Foto:Publiek domein

De geschiedenis van Christchurch is pas echt begonnen toen een groep van vier schepen van de Canterbury Association hier voet aan wal zetten. Men wilde een stad stichten gebaseerd op een college en een kathedraal, net zoals Christ Church in Oxford in Engeland. De eerste pelgrims (ongeveer 800 in totaal) landden in Lyttelton Harbour medio december 1850. Het was nog niet zo simpel om van Lyttelton naar de geplande locatie van Christchurch te komen. De port Hills waren steil en moeilijk te doorkruisen. Alles moest per paard en de goederen die niet met paard kon worden vervoerd werden verscheept per boot langs de kust. De eerste openbare spoorlijn in Nieuw-Zeeland, de Ferrymead Railway, bood uitkomst en zorgde voor een gemakkelijker toegang tot Christchurch. In 1867 werd een spoortunnel aangelegd dwars door de Port Hills die Lyttelton verbond met Christchurch.

Scott Gedenkteken Christchurch Foto:Markus Koljonen

De geschiedenis van Christchurch is ook nauw verbonden met de verkenning van de Zuidpool. Zowel Ernest Henry Shackleton als Robert Falcon Scott gebruikten de stad als vertrekpunt voor hun expedities. Het Canterbury Museum vertelt over hun avonturen en in het centrum van de stad staat een gedenkteken voor Scott in de vorm van een standbeeld.

Christchurch Aardbeving Foto:Gabriel

Drie dodelijke aardbevingen die de stad troffen in 2010 en 2011 veranderde de moderne geschiedenis van Christchurch en veranderde haar stedelijk landschap aanzienlijk. De eerste aardbeving, op 4 september 2010 was 7,1 op de schaal van Richter en hoewel deze beving geen dodelijke slachtoffers heeft veroorzaakt, werd de veiligheid en de structurele sterkte van veel gebouwen aangetast. Een tweede aardbeving op 22 februari 2011 was minder intens, maar veroorzaakte een enorme hoeveelheid schade. De daaropvolgende aardbevingen en trillingen hebben de stad verder getroffen. Originele, historische gebouwen zoals de Christchurch Cathedral en Shag Rock werden (gedeeltelijk) vernield en iets meer dan 180 mensen werden gedood.

Bezienswaardigheden Christchurch

Het centrum van Christchurch wordt momenteel hersteld, een aantal gebouwen heeft flinke schade opgelopen.

Christchurch Avon Foto:Greg O'Beirne

De Avon is een van de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden in Christchurch en is direct verantwoordelijk voor een groot deel van het ontwerp van de stad geweest. Je kunt punteren en boottochten maken, de rivier loopt langs de vele historische gebouwen, parken, tuinen en mooie picknickplaatsen, zoals de Cambridge Terrace en de Oxford Terrace.

Christchurch Victoria Square Foto:(WT-shared) Shoestring

Victoria Square dateert van meer dan 130 jaar terug, het was en is een bloeiend, bruisend deel van de stad. Het plein bevat gazons, volwassen beplanting, een prachtige bloemen klok en veel historische kenmerken, waaronder indrukwekkende standbeelden van zowel koningin Victoria en de beroemde ontdekkingsreiziger kapitein James Cook.

Christchurch Canterbury Museum Foto:Greg O'Beirne

De vele musea van Christchurch bieden een extra dimensie voor toeristen die meer over de stad te weten willen komen. Het Canterbury Museum uit 1870 is de belangrijkste culturele attractie van de stad en is gehuisvest in een historisch gebouw, met neogotische architectuur en veel originele kenmerken uit die tijd. De collectie bevat fossiele, Maori schatten en verschillende artefacten, evenals de 'Verkenning van Antarctica' tentoonstellingen, waar gedetailleerde displays de vele expedities naar de Zuidpool documenteren die zijn begonnen op Nieuw-Zeeland's Zuidereiland. Het museum is gemakkelijk te vinden en ligt in het centrum van de stad, bij de ingang van de Botanische Tuinen.

Christchurch Botanische Tuinen Foto:JohnstonDJ

In de Botanische Tuinen zie je cactussen, vleesetende planten en bloeiende orchideeën. Liefhebbers van dieren zullen hier genieten van de houtduiven en aalscholvers en een wandeling onder de eeuwenoude bomen in Daffodil Woodland biedt een koele plek om te schuilen voor de middagzon. Andere bezienswaardigheden zijn de Bandsmen's Memorial Rotunda muziektent, het Murray Aynsley Gazon, de Klok van de Vrede, de Cockayne Memorial Garden, de Maple Border.

Tips Christchurch

Ballonvaarten rond het centrum van Christchurch zijn zonder twijfel een van de meest gedenkwaardige manieren om de stad te bekijken en bieden en werkelijk adembenemend panoramisch uitzicht. Op veel mooie, zonnige dagen en bij goede weersomstandigheden, vertrekken ballonvaarten vroeg in de ochtend van parken in het centrum. Vaak drink je tijdens de vaart een glas champagne.

Christchurch Tramway Foto:Mjobling

De historische Christchurch Tramway is een van de belangrijkste attracties, de trams zijn liefdevol gerestaureerd door de jaren heen. De tramstellen dateren uit de late 19e eeuw. De Christchurch Tramway staat bekend als de oudste nog werkende tram in de hele wereld en reist ongeveer 2,5 km rond het centrum van Christchurch.

Christchurch Kabelbaan Foto:Pseudopanax

Een ritje met de kabelbaan van Christchurch is een leuk uitstapje voor de bezoekers van de stad. Je krijgt een ongelooflijk, panoramisch uitzicht over de stad, de zuidelijke Alpen en de Canterbury Plains. De Christchurch Gondola is een kleine kabelbaan die bijna 1000 meter stijgt naar de Port Hills, waar je een café, een cadeauwinkel en een observatiedek zult vinden.

Kaikoura Walvissen Kijken Foto:Tobias Kierk

Walvissen kijken in de buurt van Christchurch, langs de noordoostelijke kust Zuidereiland, is uitgegroeid tot een populaire attractie voor zowel bezoekers als de lokale bevolking. De tours starten in het centrum van Kaikoura, dat in ongeveer 2,5 uur vanaf het centrum van Christchurch kan worden bereikt. Kaikoura staat bekend als een van de beste plekken om walvissen te spotten in heel Nieuw-Zeeland.


Artikelen en Reisverhalen over NIEUW-ZEELAND
  Noorder Eiland Tongariro Crossing   Camper huren Nieuw Zeeland
  Rondreis Nieuw Zeeland   Rondreis door Henk de Mari
  Nieuw Zeeland rondreizen

Schrijf uw artikel over Christchurch

Christchurch LINKS

Advertenties
• Christchurch Vliegtickets.nl
• Down Under
• Fox verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Droomvakanties naar Nieuw-Zeeland vergelijken
• Chrischurch Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Christchurch
• Hotels Christchurch
• Christchurch Vliegtickets Tix.nl


Nuttige links
Telefoongids

laatst bijgewerkt maart 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems