Landenweb.nl

Auckland
 

Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland

To read about Auckland in English - click here

advertentie
Hotels Auckland Hotels Trivago

Algemeen

Auckland SkylineAuckland SkylineFoto: Simon_sees CC BY 2.0) no changes made

Auckland is de grootste stad en de grootste haven van Nieuw-Zeeland. Auckland ligt in het centrale deel van North Island, op een smalle landengte tussen twee havens. Auckland werd opgericht in 1840 door William Hobson als de hoofdstad van de koloniale overheid en de stad werd vernoemd naar George Eden, graaf van Auckland. In 1865 werd Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Auckland heeft het grootste aantal Maori’s van het land. Het grootstedelijk gebied Auckland is het dichtstbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland met 1.354.900 inwoners. De naam van Auckland in de Maori taal is Tamaki Makaurau.

advertentie
Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB

Ligging

Auckland ligt op en rond een smalle strook land, minder dan twee kilometer breed op het smalste punt, tussen de haven van Mangere en de Tamaki rivier. Er zijn twee havens rond de landengte: Waitemata Harbour aan de Stille Oceaan in het noorden en Manukau Harbour aan de Tasman Zee in het zuiden. Het is een van de weinige steden in de wereld met twee havens die behoren tot twee gescheiden zeeën. Talrijke bruggen overspannen de beide havens.

AucklandAucklandFoto: Partyzane CC 3.0 Unported no changes made

Auckland ligt bij het Auckland vulkanische veld met ongeveer 50 vulkanen. Er zijn verschillende vormen met kegels, meren, lagunes en eilanden. Sommige vulkanen werken nog maar het merendeel is uitgestorven of slaapt. Rangitoto is de grootste vulkaan, die gevormd is in de laatste 1000 jaar. De grootte en symmetrie van deze vulkaan en zijn positie bij de ingang van Waitemata Harbour maken hem tot symbool voor de natuur van Auckland.

advertentie
Vliegticket Auckland | Vliegennaar.nl Droomvakanties naar Nieuw-Zeeland vergelijken

Weer

Auckland heeft een gematigd zeeklimaat, met warme, vochtige zomers en milde, vochtige winters. De stad is de warmste en de zonnigste stad in Nieuw-Zeeland, met een gemiddelde van 2060 uren zon per jaar. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is 23,7° C in februari en 14,5° C in juli. West Auckland heeft ooit een maximale temperatuur van 34° C geregistreerd. De verschillende delen van de stad hebben soms verschillende klimatologische omstandigheden. Sneeuw is uiterst zeldzaam in Auckland en blijft in het algemeen niet liggen.

Geschiedenis

Op de plek van het huidige Auckland woonden de Maori’s al rond 1350, omdat het land op de landengte rijk en vruchtbaar was. De Maori’s hadden versterkte dorpen gebouwd op de vulkanische toppen. In dit gebied leefden ongeveer 20.000 Maori’s.

De Tainui en Ngati Whatua waren de twee belangrijkste Maori-stammen die in het gebied woonden.

Verdrag van WaitangiVerdrag van WaitangiFoto: Publiek domein

Dat aantal was al sterk verminderd toe de Europeanen zich in Auckland vestigden. Dit ging aanvankelijk gepaard met geweld en schermutselingen. De Maori's konden niet op tegen de vuurwapens van de Europeanen De gevechten stopten na de ondertekening van het Verdrag van Waitangi in februari 1840.

William HobsonWilliam HobsonFoto: Publiek domein

Hierna koos de nieuwe gouverneur van Nieuw-Zeeland, William Hobson, het gebied als zijn nieuwe hoofdstad. Auckland hield die status twee decennia, toen werd de hoofdstad verplaatst naar Wellington in 1865, vanwege de meer centrale locatie.

Hoewel de meeste van de vroege nederzettingen in Nieuw-Zeeland op South Island waren gevestigd, groeide Auckland uit tot de commerciële hoofdstad van Nieuw-Zeeland aan het einde van de 19e eeuw. Het havengebied rond Commercial Bay groeide snel, raakte overbevolkt en leed aan de gebruikelijke problemen die verband hielden met de snelle groei.

Queenstreet in Auckland in 1919Queenstreet in Auckland in 1919Foto: Frederick George Radcliffe in het publieke domein

Aan het begin van de 20e eeuw, was Auckland al bezig de voorsteden te ontwikkelen vanwege de groeiende bevolking. Een groot deel van Auckland heeft een voorstedelijke levensstijl met een lage bevolkingsdichtheid. De binnenstad werd ontsloten door een systeem van moderne trams, treinen en veerboten. De inwoners van Auckland wonen net als de rest van de Nieuw-Zeelandse bevolking het liefst in vrijstaande eengezinswoningen en is heden ten dage relatief dunbevolkt.

Bezienswaardigheden

Aotea Square in AucklandAotea Square in AucklandFoto: Phillip Capper (CC BY 2.0) no changes made

Auckland is een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Het Aotea Square is het hart van het centrum van Auckland en de plek voor ambachtelijke markten en kunstfestivals. De St Patrick's Cathedral is de katholieke kathedraal van Auckland.

De kerk heeft een opvallende gotische architectuur met enorme aandacht voor detail, waaronder een bewerkt houten plafond. Eden Park is het grootste stadion van de stad en was het strijdtoneel van de finale van de Rugby World Cup van 2012. Karangahape Road staat bekend als K'Road. Het is een straat in het centrum van Upper Auckland en is beroemd om zijn bars, clubs, kleinere winkels en red-light district. De bekendste bezienswaardigheden van Auckland zijn hieronder beschreven:

Auckland Harbour BridgeAuckland Harbour BridgeFoto: Stephen Witherden CC 2.0 Generic no changes made

De Harbour Bridge zorgt voor een aansluiting van Central Auckland met North Shore en is een symbool van Auckland. De brug stamt uit de late jaren 1950 en overspant 1020 meter.

Town Hall in Auckland New ZealandTown Hall in Auckland New ZealandFoto: Hermann Luyken CC 3.0 Unported no change made

De Auckland Town Hall werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw in opvallende architectuur in Italiaanse stijl. Het stadhuis wordt nog steeds gebruikt en heeft een concertzaal met een geweldige akoestiek en is daardoor één van de beroemdste concertzalen van de wereld.

Auckland War Memorial MuseumAuckland War Memorial MuseumFoto: Daniel Vorndran / DXR CC 4.0 International no changes made

Het Auckland War Memorial Museum is een groot museum met veel tentoonstellingen, gebouwd in een indrukwekkende neoklassieke stijl. Het museum heeft een grote collectie over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en een uitgebreide collectie wapens.

Pinguins in Underwater World Kelly Tarlton’s in AucklandPinguins in Underwater World Kelly Tarlton’s in AucklandFoto: Publiek domein

Underwater World Kelly Tarlton’s is een bekend aquarium in de oostelijke buitenwijk van Mission Bay, het biedt uitzicht over de haven van Waitemata. Je kunt er pinguïns, schildpadden, haaien, tropische vissen, roggen en andere zeedieren zien, vooral het voeden van de dieren is spectaculair. Er staat hier ook een replica van de hut van kapitein Robert Falcon Scott waarin hij verbleef tijdens zijn noodlottige expeditie naar Antarctica.

National Maritime Museum in AucklandNational Maritime Museum in AucklandFoto: Ingolfson in het publieke domein

Het New Zealand National Maritime Museum heeft interactieve tentoonstellingen en collecties met betrekking tot de maritieme geschiedenis van Nieuw-Zeeland en ligt op Hobson Wharf. Nieuw-Zeeland heeft een bijzondere verhouding met en afhankelijkheid van de zee en dit museum verhaalt hier uitgebreid over.

Sky Tower in AucklandSky Tower in AucklandFoto: Tomwsulcer in het publieke domein

De Sky Tower is een van de hoogste vrijstaande gebouwen van het zuidelijk halfrond en is 328 m hoog en biedt een mooi panoramisch uitzicht over de stad vanuit een ronddraaiend restaurant. Voor de dappersten onder ons is er de mogelijkheid om te Bungeejumpen.

Tips

Winter garden in Auckland DomainWinter garden in Auckland DomainPhoto: Andy king50 CC 3.0 Unported no changes made

Het Auckland Domain is een van de grootste parken van de stad en leuk om een keer te bezoeken. Het park dateert uit het midden van de 19e eeuw en ligt direct naast het ziekenhuis. In het park vind je de prachtige wintertuinen, naast de eendenvijver met een indrukwekkende beplanting.

Waiheke Island in de buurt van AucklandWaiheke Island in de buurt van AucklandFoto: Trakesht at English Wikipedia CC 3.0 no changes made

Waiheke Island is het op twee na grootste eiland in de Hauraki Golf en is bekend om de stranden, bossen, wijngaarden en olijfboomgaarden. Het is één van de meest bezochte eilanden in de buurt van Auckland, met goed aangeschreven wijngaarden en wijnhuizen, galeries, musea, ambachtelijke winkels, zandstranden en een bevolking van ongeveer 8000 mensen.

Mount Eden kijkt uit over AucklandMount Eden kijkt uit over AucklandFoto: Etherbug CC 3.0 Unported no changes made

Mount Eden is een vulkanische kegel met een met gras begroeide krater en het hoogste punt van Auckland City. Het biedt een fantastisch uitzicht over Auckland en is zeer populair bij toeristen. Eden Gardens heeft prachtige volgroeide bomen, planten en struiken.

Auckland LINKS

Advertenties
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Vliegticket Auckland | Vliegennaar.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Auckland
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Hotels Auckland
• Droomvakanties naar Nieuw-Zeeland vergelijken
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Auckland bij Bol.com

Nuttige links

Reizendoejezo - Auckland (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems