Landenweb.nl

NEW BRUNSWICK
Geografie en Landschap

To read about NEW BRUNSWICK in English - click here

Rondreizen CanadaPLUS

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Geografie en Landschap

Geografie

Het zeer bosrijke New Brunswick beslaat bijna 75.000 km2 en is de meest oostelijke en grootste van de Atlantische maritieme provincies. De provincie wordt in het noorden begrensd door Chaleur Bay en de provincie Quebec; in het oosten door de Gulf of St. Lawrence, de Northumberland Strait en de provincie Nova Scotia; in het zuiden door de Fundy Bay; in het westen door de Amerikaanse staat Maine.

advertentie

New Brunswick SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Een gedeelte van de zeekust heeft gevaarlijke kliffen en rotsachtige oevers. De kust bestaat verder uit duinen, zandstranden en zoutwatermoerassen. Verder bestaat de provincie uit landbouwgebieden en een bergachtig binnenland met ondoordringbare bossen.

New Brunswick wordt aan drie zijden omringd door water (2400 kilometer kustlijn) en heeft te maken met grote getijdenverschillen. De getijden aan de Fundy Bay bij Aukac behoren tot de hoogste ter wereld met een verschil tussen eb en vloed van tien tot zestien meter. De vloedlijn wordt gekenmerkt door ruige met zeewier begroeide kliffen, grotten en steile rotsformaties. Door de inwerking van het water zijn er rotsformaties in de vorm van bloempotten ontstaan, de zogenaamde ‘Flower Pots’ in het Rocky Provincial Park. Twee keer per dag spoelt meer dan 100 miljard ton water de baai in en uit, de zogenaamde ‘tidal bore’.

advertentie

Typisch voorbeeld van 'flower pots', New BrunswickPhoto: Share Bear / Marku1988 in het publieke domein

In New Brunswick ligt de oudste stad van Canada, Saint John. De River Valley Scenic Drive voert langs de 724 kilometer lange Saint-John-rivier. Langs de route liggen de Grand Falls, heuvelachtig bouwland, schiereilanden en eilanden.

Klimaat en Weer

New Brunswick kent warme zomers en koude winters. Januari is de koudste maand en juli de warmste. Langs de Fundy-kust ligt de temperatuur in de zomer tussen 20 en 22°C. Deze temperaturen worden al rond elf uur ’s ochtends bereikt. Daarna steekt de zeewind op en daalt de temperatuur aanzienlijk.

Landinwaarts vermindert de invloed van de zee geleidelijk en lopen de temperaturen in de zomer op naar boven de 25°C, incidenteel tot ca. 35°C. De hoogste temperatuur ooit gemeten is geweest in 1935, 39,4°C.

In de winter dalen de temperaturen aanzienlijk, van gemiddeld -12,2°C in januari in Edmunston, tot -7,5°C langs de zuidoostkust. In het noordwesten zijn temperaturen van meer dan -30°C geen uitzondering. De laagste temperatuur ooit gemeten in deze provincie was -47,2°C in de buurt van Plaster Rock in 1955.

Wat de wintertemperaturen betreft is het opmerkelijk dat die per dag erg kunnen verschillen. Dit komt door de gevarieerde, snel voorbijtrekkende weersystemen elke twee of drie dagen.

Het aantal vorstvrije dagen verschilt ook aanzienlijk. Langs de Fundy-kust jaarlijks 140-160 vorstvrije dagen, in de centrale hooglanden van Miramichi minder dan 90 vorstvrije dagen per jaar.

New Brunswick is de sneeuwrijkste Maritieme provincie. In het noordwesten valt tussen de 300 en 400 cm sneeuw per jaar, in het oosten en zuiden tussen de 200 en 300 cm. In het noordwesten blijft de sneeuw gemiddeld 160 dagen liggen. Lente en het begin van de zomer zijn de droogste periodes, maar in het groeiseizoen valt er veel neerslag. Landinwaarts, in de hoger gelegen gebieden valt er 1200 mm per jaar, vooral tijdens de zomerperiode. Elders in de provincie valt gemiddeld ca. 1000 mm per jaar.

Onweersbuien met hevige winden komen ongeveer 10-20 dagen per jaar voor in geheel New Brunswick. Tornado’s komen zelden voor, en veroorzaken nauwelijks schade. Stormen als gevolg van overtrekkende lagedrukgebieden kunnen het gehele jaar door voorkomen, maar frequenter in de winterperiode. Deze stormen gaan vaak gepaard met veel regen of sneeuw. IJzel valt er op ca. 12 dagen per jaar.

Zomer- en herfststormen komen vaak voor in de Fundy-baai en in het noordoosten. New Brunswick herbergt enkele van de zonnigste plaatsen van Atlantisch Canada: Chatham registreert jaarlijks gemiddeld 2000 zonuren, St. John telt in december bijna 100 zonuren, meer dan waar ook in Oost-Canada. In juli daarentegen telt St. John het laagste aantal uren zon in geheel Canada! Gemiddeld telt geheel New Brunswick 75 zonloze dagen en tussen 140-160 zonnige dagen.

De Fundy-baai is een van de mistigste gebieden ter wereld. Door het grote contrast tussen de zeetemperatuur en de overtrekkende lucht is het in St. John ca. 90 dagen per jaar mistig, in juli zelfs ongeveer tien dagen.

Planten en Dieren

De Fundy-baai is zeer rijk aan voedingsstoffen en trekt daardoor de grootste walvispopulatie ter wereld aan, o.a. bultruggen, dwergvinvissen, vinvissen zelfs de zeldzame noordkaper, en verder aan vogels franjepoten, pijlstormvogels en meeuwen.

Het grootste deel van het grondgebied van het Fundy National Park is bebost met sparren, dennen, esdoorns en beuken. De wildstand bestaat onder meer uit de eland, de haas, de bever, de rode eekhoorn en de wasbeer.

De duinen bij Bouctouche bieden bescherming aan zeldzame planten, kwetsbaar moerasland en een met uitsterven bedreigde pleviersoort.

advertentie

NEW BRUNSWICK LINKS

Advertenties
• Canada - Vliegennaar.nl
• New Brunswick Hotels
• Bouw je eigen Canada Rondreis
• Hotels Trivago
• Auto huren in New Brunswick
• Camperreizen Canada
• Boeken, ook tweedehands, over NEW BRUNSWICK bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems