KENIA   
To read about KENYA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Bevolking Kenia

Kenia telde in juli 2017 47.615.739 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 80 inwoners per km2. De ruimtelijke spreiding van de bevolking is zeer ongelijk: ca. driekwart van de bevolking is geconcentreerd op 10% van de totale landoppervlakte. De dichtstbevolkte gebieden zijn het zuiden en het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan. Grote gebieden van Kenia zijn praktisch leeg. Ca. driekwart van Kenia heeft een bevolkingsdichtheid van minder dan 10 inwoners per km2. Slechts 27% van de bevolking woonde in verstedelijkte gebieden. Nairobi heeft ongeveer 4 miljoen inwoners.
De jaarlijkse bevolkingsgroei bedroeg tussen 1970 en 1990 gemiddeld 3,8%, een van de hoogste groeicijfers ter wereld. Tussen 1990 en 1994 was het iets gedaald: 3,4% per jaar. In 2017 bedroeg de bevolkingsgroei nog 1,69%. De gemiddelde levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen ca. 65,8 jaar en voor mannen ca. 62,8 jaar. De bevolkingsopbouw met een groot percentage kinderen is typisch voor een ontwikkelingsland dat bovendien zwaar getroffen wordt door de ziekte aids.
Het aantal inwoners in 2017 tussen 0-14 jaar bedraagt 40%, tussen 15 en 64 jaar 57% en het aantal 65-plussers bedraagt 3%. Geboorte- en sterftecijfer (2017) bedragen respectievelijk 23,9 en 6,7.
Afrikanen vormen 99% van de totale bevolking.

De ca. 47 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer veertig verschillende etnische groepen. Afrikanen uit alle hoeken van dit werelddeel wonen in Kenia samen met kleine maar vaak invloedrijke afstammelingen van immigranten uit Europa en Azië.
Hierna worden enkele van de belangrijkste volken geschetst:

Kikuyu (ca. 22% van de bevolking)

Kenya Kikuyu Stam

De Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. Het zijn niet alleen goede landbouwers, maar ook begaafde handelaars en ondernemers. Veel Kikuyu wonen in Nairobi en bekleden daar belangrijke zakelijke en politieke posities in. Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia, was ook een Kikuyu.
Subgroepen zijn Embu, Ndia en Mbeere.

Luo (ca. 13%)

De Luo vormen de op één na grootste stam van Kenia. Ze wonen vooral in de omgeving van het Victoria-meer en in Noord- en Zuid-Nyanza, en leven daar van de landbouw en de visserij. Ook zij bekleden belangrijke posities in de politiek. Bekende leiders van de Luo waren Tom Mboya en Oginga Odinga.

Maasai (ca. 1,5%)

De Maasai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Zo is het aantal stuks vee dat ze bezitten het belangrijkste voor hen, niet de hoeveelheid melk of vlees die de dieren opleveren. Ook het bezit van land interesseert de Maasai niet.

Mijikenda (ca. 5%)

De Mijikenda wonen tegenwoordig in de Kilifi- en Kwale-districten. Ze worden onderverdeeld in negen groepen, waaronder de Digo, Kauma, Kamba, Duruma en als bekendste stam de Giriama, die vooral bekend zijn door hun dansen en hun muziek.

Turkana (ca. 1,3%)
De Turkana wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkana-meer en de Rift Valley langs de grens met Uganda. De Turkana bestaan uit de Nimonia die in de bosgebieden wonen, en de Nocuro die de savannes bewonen. De stammen zijn weer onderverdeeld in ca. 20 clans, de "ategerin".
Tot de Turkana behoort ook het El Molo-volk, dat bij de volkstelling van 1979 uit maar 538 leden bestond en daarmee het kleinste volk van Kenia is.

Samburu
De Samburu wonen in het noorden van Kenia en zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Maasai. Dit herdersvolk woont nog steeds zoals vroeger en ook de levensstijl is nog maar nauwelijks veranderd. De rijkdom van een familie wordt afgemeten aan het aantal runderen, geiten en kamelen dat men bezit.

Rendille
De Rendille wonen aan de zuidoostelijke oevers van het Turkana-meer en zijn verwant aan de Somali. De Rendille wonen in semi-permanente nederzettingen waar ze zorgen voord grotes kuddes kamelen, geiten en schapen.

Boran
De Boran zijn herders die in het Turkana-gebied leven. Ze zijn verwant aan de Koesjieten van Zuid-Ethiopië.

Akamba (ca. 11%)

De Akamba leven ten oosten van Nairobi richting het Tsavo Nationaal Park. Honderden jaren geleden verhuisden ze hier naartoe, op zoek naar voedsel. Het waren handelaren, o.a. in ivoor.
Subgroepen zijn Kitui, Masaku en Mumoni.

Gusii (ca. 6%)

De Gusii bewonen een gebied in de westelijke hooglanden ten oosten van het Victoria-meer. Deze Bantoe sprekende stam leeft temidden van Nilotisch sprekende stammen. Het zijn voornamelijk veehouders.

Kalenjin (ca. 12%)

De Kalenjin bevolken de westhoek van de Rift Valley, o.a. rond Mount Elgon. Vroeger was het een herdersvolk, nu zijn het voornamelijk landbouwers. Tot de Kalenjin behoren ook de Tugen, het volk waar president Moi toebehoord. Arabische afstammelingen.

De Arabieren, met name afkomstig van het sultanaat Oman, vestigden zich vanaf ca. de 8e eeuw op de kust van Kenia en vermengden zich al snel met de inheemse Bantoe-bevolking. Hier kwam de Swahili-cultuur uit voort die nog steeds een groot deel van de kustbevolking uitmaakt. De meeste Keniaanse islamieten behoren tot de soennitische richting.
Subgroepen zijn Bajun, Siyu, Pate, Mvita, Fundi, Shela, Ozi, Vumba en Amu.

Aziaten en Europeanen

Ongeveer 1,5% van de Keniaanse bevolking bestaat afstammelingen van Aziatische en Europese immigranten. Ze werken voornamelijk in de industrie en de handel en leven meestal in de grote steden. De meeste Europese voorouders kwamen in de 19e eeuw het land binnen. De Aziatische voorouders (ca. 32.000) kwamen voornamelijk uit India (Gujarat en Punjab) en werden aan het eind van de 19e eeuw (1896-1901) ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Kisumu. Eeuwen hiervan waren er al intensieve contacten met Indiase kooplieden die zich toen echter zelden in Kenia vestigden. De groot- en detailhandel is grotendeels in handen van deze bevolkingsgroep. Naast de Indiase zij er ook nog kleine Chinese en Japanse bevolkingsgroepen.

To read about KENYA in English - click here

KENIA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Kenia Vliegtickets.nl
• Safari Kenia Tui Reizen
• Djoser Rondreizen Kenia
• Vakantie Kenia
• Rondreizen Kenia
• D-Reizen Kenia
• Nairobi Vliegtickets Tix.nl
• Kenia Travelworld
• Rondreis Kenia
• Hotels Kenia
• Autoverhuur Sunny Cars Kenia

Nuttige links

Africa Explorer (N)
Dieren in Kenia (N)
Kenia Foto's
Kenia informatie - Reizendoejezo (N)
Kenia Jouwpagina (N)
Kenia Reisfoto's
Reisinformatie Kenia (N)
Reisverslag Kenia (N)
Rondreis door Kenia (N)
Rondreis Kenia (N)
Artikelen en Reisverhalen over KENIA
  On safari in Kenya with Edward  Fly safari Masai Mara
  Hakuna Matata Van de rust in de ..  Jamboo Kenia
  Naar Mombasa  Masai Mara
  Leuk nieuw boekje over Kenia  Kenia rondreis
  Door Kenia in 2005

Bronnen

Dietz, T. / Kenya : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Finlay, H. / Kenya
Lonely Planet

Kenia
Het Spectrum,

Winslow, Z. / Kenya
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems