Steden JAPAN

JAPAN   
To read about JAPAN in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Kersenbloesem in Osaka JapanFoto:Mc681 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Japan behoort tot het gematigde subtropische Euraziatische floragebied, waardoor er veel soorten voorkomen die ook in Europa te zien zijn. Tussen de 200 en 500 soorten zijn in de Meiji-periode (1868-1912) geïntroduceerd vanuit Europa en de Verenigde Staten.
Japan heeft een zeer rijke plantenwereld die meer dan 3000 soorten telt. Bomen en struiken overheersen het beeld, bloemen veel minder. Op dit moment wordt nog steeds twee derde van Japan bedekt met uitgestrekte bosgebieden. Ronduit prachtig zijn de vele bloesems (o.a. kersenbloesem) van bomen en struiken in de bloeiperiodes. Op alle grote eilanden komen een aantal opvallende bomen voor. De Japanse ceder is de bekendste en kan een bereikt een lengte van 40 tot 70 meter en verder de vaak eeuwenoude ginkgo, een naaldbomensoort met bladeren (!), de camelia en de bamboe (ca. 100 soorten). Ook esdoorns komen vrij algemeen voor. Typisch Japanse bomen zijn de sugi, de kiri, de hinoki en de urushi.

Lotusvijver JapanFoto:Jacky Lee Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Azalea's, irissen en chrysanten worden vaak gebruikt bij de tuin- en parkaanleg, waar Japanners meesters in zijn. Opvallend zijn de lotusvijvers, maar de plant wordt ook als voedingsmiddel gekweekt. Wereldberoemd zijn de bonzai-boompjes, die in gekweekte vorm een imitatie zijn van de door het barre klimaat gevormde boompjes in het gebergte.
Op Kyushu komen subtropische, altijdgroene bossen voor die voornamelijk bestaan uit eiken, lauriersoorten als de kamferboom, palmen, peperbomen en tulpenbomen. Verder veel varens, bamboe en op bomen groeiende orchideeën. In de kuststreken van de zuidelijke Ryuku-eilanden komen mangrovemoerassen voor. Op het eiland Yaku-shima, gelegen tussen Kyushu en de Ryuku-eilanden staan ceders die meer dan 2000 jaar oud zijn.
Ook het eiland Honshu kent subtropische Japanse loof- en naaldbossen die hun loof wel verliezen. Deze bossen behoren tot de soortenrijkste en weligste vegetatietypen ter wereld. Hier groeien verschillende soorten eiken, Japanse ceder, kransspar, berken, beuken, haagbeuken en elzen. Verder vele soorten lianen, heesters en een dichte, bijna ondoordringbare kruidenlaag.
De bossen van Hokkaido bestaan voor het grootste gedeelte uit naaldbomen, zeker in het noordelijkste gedeelte. Verder nog essen en berken.

Dieren

Japanse makaak Foto:Yblieb Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De Japanse dierenwereld ken vele Aziatische elementen, onder andere de Japanse makaak, de apensoort met de meest noordelijke verspreiding, de vliegende hond, de kraagbeer en het sikahert. Op Hokkaido komen bruine beren voor.
Verder nog bruine beren en een aantal andere roofdieren zoals vossen, wezels, steenmarters, hermelijnen, nertsen, dassen en de "tanuki" of wasbeerhond. In het midden van het land komen diverse hertensoorten en everzwijnen voor.
Vee is er bijna niet te zien, die worden op stal gehouden omdat grasland nauwelijks voorkomt. De Japanse wolf is uitgestorven en zeer bedreigd worden de Iriomote-kat, de Tsushima-kat, de Blakiston-visuil en de Japanse rivierotter.

De vogelwereld is rijk aan soorten, ongeveer 450 zijn er in Japan geteld. Op Hokkaido komen kraanvogels voor. Op de groene rijstvelden komen zwermen kleine witte reigers voor. Zeevogels zijn o.a. meeuwen, sterns en alken; watervogels o.a. ooievaars, eenden, ganzen en reigers; roofvogels o.a. adelaars en haviken. De aalscholver wordt afgericht om te helpen bij de visvangst. De "toki" of Japanse gekuifde ibis kwam vroeger algemeen voor, maar is nu bijna uitgestorven.

Japanse ReuzensalamanderFoto:V31S70 Creative Commons Attribution 2.0 Generic no chages made

Reptielen en amfibieën zijn eveneens goed vertegenwoordigd; vooral onder de hagedissen treft men veel Aziatische elementen aan (gekko's en skinken). De bekendste amfibie is de Japanse reuzensalamander (Megalobatrachus japonicus), met bijna 1,50 m lengte de grootste amfibie ter wereld die voornamelijk leeft in Kyushu en West-Honshu. Japan kent twee soorten giftige slangen, o.a. de "habu" op Okinawa. De ongevaarlijk Japanse rattenslang kan 1,50 meter lang worden. In de vele vijvers leven vele schildpadden.

Onder de zoetwatervissen spelen de karperachtigen een belangrijke rol en verder zalm, forel en rivierkreeften. In de vele vijvers komen koi's voor die gekweekt worden met speciale kleurpatronen.

De kustfauna bestaat onder andere uit walvissen, zeehonden en walrussen. Kyushu is bekend vanwege de zeeschildpadden. In de zee leven veel vissoorten die in de Japanse keuken gebruikt worden: met name tonijn en verder makreel, harder, sardine, zeebrasem, haring, harder en kabeljauw. Verder nog krabben, garnalen, oesters en mosselen.

De Japanse kever is van alle voorkomende insecten de meest beruchte want is in staat om in een kwartier tijd een complete boom kaal te vreten.

Setonaikai National ParkFoto:Yoshio Kohara Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Japan heeft 28 nationale parken (kokuritsu koen) en 55 semi-nationale parken (kokutei koen). De meeste van deze parken liggen in de regio's Tohoku op Noord-Honshu en op Hokkaido, waar de bevolkingsdichtheid niet zo hoog is. Toch zijn er ook nationale parken te vinden in de onmiddellijke nabijheid van de hoofdstad Tokio. Het grootste nationale park is het Seto Naikai Kokuritsu-koen.

To read about JAPAN in English - click here

JAPAN LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Japan Vliegtickets.nl
• Kras Rondreizen Japan
• Djoser Rondreis Japan
• Japan Vliegtickets WTC
• Japan Hotels
• Rondreizen Japan
• Ferry overtochten van en naar Japan
• Japan Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren inJapan (N)
Reisinformatie Japan (N)
Reizendoejezo – Japan (N)
Rondreis Japan (N)
Startkabel Japan (N)
Startpagina Japan (N)
Schrijf uw artikel over JAPAN

Bronnen

Japan
Lonely Planet

Japan
Reader's Digest

Kamachi, N. / Culture and customs of Japan
Greenwood Press

Scott, D. / Japan
Van Reemst

Shelley, R. / Japan
Times Books

Somerwil, J. / Japan
Gottmer/Becht

Stefoff, R. / Japan
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems