Landenweb.nl

IRAN
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Perzisch
  Hoofdstad  Teheran
  Oppervlakte  1.648.195 km²
  Inwoners  85,795,361
  (2021)
  Munteenheid  Iraanse rial
  (IRR)
  Tijdsverschil  +2.30 (zomer +3.30)
  Web  .ir
  Code.  IRN
  Tel.  +98

To read about IRAN in English - click here

Iran Sawadee Reizen

Vakantie en Bezienswaardigheden

Iran is sinds de machtsovername door de Ayatollah's een streng Islamitische republiek. Als toerist is uiterste waakzaamheid geboden. Raadpleeg in ieder geval de website van het ministerie van Buitenlandse zaken voor je afreist. Hier toch enkele toeristische hoogtepunten van Iran.

Teheran wordt in snel tempo een van de grootste steden in de wereld. Het is de thuisbasis van ongeveer 14 miljoen inwoners, en is daarmee de grootste stad in het Midden-Oosten. Net Nationaal Museum van Iran stamt uit de jaren 1930 en herbergt meer dan 300.000 voorwerpen uit een van de oudste beschavingen op de planeet. Elke kamer biedt een glimp van de Iraanse geschiedenis, met bijzondere aandacht voor oude Perzische artefacten. Het museum in het Golestan Paleis is relatief nieuw (gebouwd in 1878), de Arg Citadel op het terrein dateert uit 1588. Je ziet er de rijkdom en pracht van de regering van Safavid Shah Abbas I. Dwalend door de zalen zie je gouden tronen, glas in lood, uitgestrekte mozaïeken en Iraanse schilderijen. De zalen liggen tussen weelderige tuinen en vormen een groene, oase tussen de drukke straten. Een reis naar Teheran is niet compleet zonder een bezoek aan de traditionele markt. De meeste wijken hebben kleine bazaars in de week, maar Teheran grootste is de Jomeh Bazaar, of vrijdag Markt. Doorzoek de honderden kramen om verborgen schatten, van muziekinstrumenten tot sierzwaarden vinden.

Isfahan is de andere stad die je niet mag missen in Iran. Het adembenemende middelpunt is het Imamplein een van de grootste pleinen van de wereld, omgeven door een schitterende reeks van moskeeën en paleizen in blauw-mozaïek. Dwaal door de tuinen, vergaap je aan de architectuur en neem de tijd om de sfeer van dit plein te absorberen. Een andere prachtige attractie is de Jameh Moskee. Het is een meesterwerk van islamitische ontwerp. Het is de grootste moskee in Iran.

De stad Shiraz staat synoniem met beelden van dichters, bloemen en - enigszins ironisch, gezien het landelijke alcoholverbod - wijn. Het was lange tijd een van de meest gevierde islamitische steden ter wereld, en er is nog genoeg te zien. Op een klein stukje rijden van Shiraz ligt Persepolis. Dit was ooit de ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische Rijk in de 5e tot 3e eeuw voor Christus. Je ziet verlaten kolommen, trappen en poorten. Het geheel zorgt voor een monumentale aanblik.

advertentie

IRAN LINKS

Advertenties
• Rondreis Iran Djoser
• Hotels Trivago
• Iran Sawadee Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over IRAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Iran (N)
Rondreis Iran (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems