Landenweb.nl

FLORIDA
Bevolking

To read about FLORIDA in English - click here

Hotels Florida

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Bevolking

Algemeen

De afgelopen zeventig jaar stonden voor Florida in het teken van immigratie. Vóór de Tweede Wereldoorlog was Florida met maar ca. twee miljoen inwoners de minst bevolkte staat van de Verenigde Staten; op dit moment is Florida de vierde staat qua inwonersaantal. De bevolkingsgroei was in de jaren zeventig van de vorige eeuw spectaculair met een toename van 44% en in het eerste decennium van de 21e eeuw nog steeds zo'n 17%, in totaal zo'n 3 miljoen mensen. Florida heeft 19,9 miljoen inwoners (2017) en de gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 140 inwoners per km2. Van de bevolking woont ongeveer 85% in de stedelijke gebieden. De grootste bevolkingscentra zijn: Jacksonville (tevens met ca. 2000 km2 qua omvang de grootste stad van de Verenigde Staten), Miami, Tampa en St.-Petersburg. Vijf van de grootste steden in Florida staan in de top-20 van snelstgroeiende agglomeraties van de Verenigde Staten.

advertentie

Overzicht bevolkingsdichtheid FloridaFoto: JimIrwin at the English language Wikipedia CC3.0 Unported no changes made

Florida kent een enorme culturele diversiteit, alhoewel de indianen al sinds de achttiende eeuw vrijwel volledig verdwenen zijn. Door de toestroom van Cubanen en andere mensen van Caribische afkomst, heeft het zuidelijk deel van Florida, met name Miami, een zeer diverse bevolking. Over de gehele staat gezien is zo'n 16,6 procent van de bevolking zwart en nog eens 23,2 procent heeft een Hispanic (Spaanse) achtergrond. Florida staat op de vierde plaats wat betreft de grootste minderheidsbevolking (7.9 miljoen) en staat op de eerste plaaats als de staat met de meeste in het buitenland geboren inwoners (3,5 miljoen). In Miami is 60% van de bevolking in het buitenland geboren en ca. 700.000 mensen zijn illegale immigranten.

Slechts 0,5 procent van de bevolking is van indiaanse afkomst. In de regio Groot-Miami wonen meer dan zes miljoen mensen en Miami is de enige grote stad in de Verenigde Staten waar de Hispanics in de meerderheid zijn, met alleen al sinds halverwege de jaren vijftig en begin jaren zestig meer dan 900.000 emigranten uit Cuba en verder veel emigranten uit Midden-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische landen als de Bahama's, Dominicaanse Republiek, Colombia, El Salvador, Peru, Jamaica en Haïti. In Little Haïti, in Miami, wonen ca. 70.000 Haïtianen, de hele stad telt zo'n 200.000 Haïtianen. In de loop der jaren zijn er ook kleine golven Aziatische immigranten naar Florida getrokken uit vooral China, Indonesië, Thailand en Vietnam. Naar zuid-Florida immigreerden veel joden.

advertentie

Kleurig straatbeeld in Little Haïti, Miami, FloridaFoto: Averette CC 3.0 Unported no changes made

Op de vele eilanden van de Florida Keys, waarvan de meeste onbewoond zijn, wonen bij elkaar nog geen 100.000 inwoners. Op het grootste eiland, Key Largo, wonen zo'n 12.000 mensen. Op het meeste zuidelijke bewoonde eiland, Key West, wonen ca. 25.000 inwoners.

Florida heeft een relatief oude bevolking, meer dan 3 miljoen inwoners zijn 65-plussers, en dat is ca. 17% van de bevolking (Verenigde Staten ca. 13%). Door het milde klimaat komen er steeds meer ouderen vanuit andere Amerikaanse staten naar Florida. De bevolking van Citrus County heeft een gemiddelde leeftijd van ca. 53 jaar, aan de Gulf Coast is een op de drie inwoners gepensioneerd, in het zuiden van Florida is zelfs een op de twee gepensioneerd.

Van de oorspronkelijke indiaanse stammen, de Tequesta, Calusa en Timucuan, zijn geen directe afstammelingen meer in leven. In diverse reservaten leven nog wel directe afstammelingen van de Seminole en de Miccosukee, die tijdens de indianenoorlogen van de 19e eeuw vanuit Alabama en Tennessee naar het noorden naar Florida trokken.

Men schat dat er ten tijde van de Spaanse ontdekking van Amerika ca. 100.000 indianen in het huidige Florida leefden. Daaronder waren de Calusa, een krijgshaftig volk dat kanalen aanlegde, schelpenpiramides bouwde en schelpen gebruikte voor het aanleggen van paden en pleinen. De Calusacultuur, jagers en verzamelaars, bloeide tussen 500 en 1000 n.Chr., maar zij leefden zeker al vanaf 5000 v.Chr. in Florida. Ze dreven handel met Cuba en het Mexicaanse Yucatan. Aan de Calusacultuur kwam een bloedig einde door de aanvallen vanuit het noorden van de Creek-indianen. Midden 18de eeuw waren alle Calusa uitgeroeid.

advertentie

Calusa-grondgebied, FloridaFoto: Bryan Strome in het publieke domein

Tegen alle verdrukking in floreren de Seminole en Miccosukee stammen op dezelfde plaats als hun illustere voorgangers, de moerassen en graslanden van de Everglades.

advertentie

Miami, 'capital of the Americas'

Hoewel Miami natuurlijk onlosmakelijk tot de Verenigde Staten behoort, wordt deze miljoenenstad wijd en zijd beschouwd als 'capital of the Americas', 'Center of the New World' of de 'Latijns-Amerikaanse hoofdstad van Noord-Amerika'. In een land waar de latino's de grootste minderheid zijn, spant Miami wat pan-Latijnse etnische diversiteit betreft, de kroon. Zo waren rond de laatste eeuwwisseling de westelijke wijken Hialeah Gardens en Hialeah de twee wijken in de Verenigde Staten waar het Spaans de eerste taal was (ca. 90% van de bevolking).

De meeste Latino's waren politieke vluchtelingen: onder andere geschoolde Cubanen die vluchtten voor dictator Batista halverwege de jaren vijftig en begin jaren zestig voor het regime van Fidel Castro; en Venezolanen op de vlucht voor president Hugo Chávez en zijn voorgangers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vluchtten nog eens zo'n 125.000 Cubanen naar Florida, dit keer waren ze arm vaak nauwelijks geschoold. Brazilianen en Argentijnen ontvluchtten de economische chaos in hun landen, Mexicanen en Gualtemateken waren en zijn op zoek naar werk.

Dit alles heeft geleid tot een grote groei van het aantal Latijns-Amerikaanse ondernemingen in Miami, die zorgen voor een boost voor de lokale economie. Daarnaast zetelen in Miami veel hoofdkantoren van grote Latijnse bedrijven, waaronder Lan Chile, een vliegtuigmaatschappij, Televisa, een Mexicaans televisieconglomoraat, en Embraer, een Braziliaanse vliegtuigbouwer. Vanuit Miami zend ook Telemundo uit, een van de grootste Spaanstalige omroepen in de Verenigde Staten en in dezelfde tak van industrie werkt MTV Networks Latin America en de latijnse tak van Universal Music Group. En in Miami worden jaarlijks de Billboard Latin Music Conference & Awards gehouden en uitgereikt.

Cubanen hebben een grote invloed op de plaatselijke en internationale politiek in Miami. Conservatieve vluchtelingengroeperingen worden vaak gekarakteriseerd als extreem, velen weigeren dan ook een stap op Cuba te zetten zolang de Castro-familie aan het bewind is. De nieuwere generaties (Young Urban Cuban Americans) kijken hier veel genuanceerder tegenaan.

advertentie

'Never Forget Monument' in Miami, Florida voor slachtoffers van het Castro-regime in CubaFoto: Ivan Curra CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Conch Republic

In 1982 werd er op de brug naar Key West (US Highway 1 bij de Last Chance Saloon) een wegversperring opgeworpen om illegale immigranten en drugssmokkelaars te arresteren. De files die ontstonden werden steeds langer en toeristen haakten massaal af. De boze burgers van de Lower Keys namen zich voor om zich af te scheiden van de Verenigde Staten en riepen de Conch (spreek uit: konk) Republic uit. Nadat de rust was weergekeerd werd natuurlijk al snel duidelijk dat het allemaal niet echt serieus bedoeld was. Toch wordt elk jaar in februari onafhankelijkheidsdag gevierd.

advertentie

Vlag van de Conch RepublicFoto: Jmckean CC 3.0 Unportedno changes made

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida

Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hull, Sarah / The rough guide to Florida

Rough Guides

Karlin, Adam / Discover Florida

Lonely Planet

Karlin, Adam / Florida

Lonely Planet

McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Kosmos Uitgevers

Pinck, Axel / Florida

ANWB

Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips

Van Reemst

Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips

Lonely Planet

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems