Landenweb.nl

FLORIDA
Planten en Dieren

To read about FLORIDA in English - click here

Hotels Florida

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Planten en Dieren

Planten

Florida telt meer dan 4000 plantensoorten, nergens anders in de Verenigde Staten komen er meer voor. Hieronder een zeer kleine greep uit min of meer bijzondere soorten:

rendiermosvalse jasmijnAmerikaanse trompetbloem
bougainvilleablauweregenhondsroos
sterjasmijnvijfbladige wingerdgifsumak
bolletjesvarengrote brandnetelmoerasden
zure sinaasappel of pomeransamberboomrode esdoorn
koningspalmzegepalmmos- of Turkse eik
Kaapse jasmijnroze peperIndische sering
Amerikaanse gele lotuswaterhyacintzilte rus
grof hoornbladkardinaalslobeliaaarvederkruid
moerashyacint of snoekkruidHarperocallis flava (foto)

advertentie

Harperocallis flava, bedreigde soort die alleen in Florida voorkomtFoto: Alfred F. Schotz / Forest Service of the U.S. Dept. of Agriculture in het publieke domein

Florida heeft drie nationale parken, Biscayne National Park, Dry Tortugas National Park en Everglades National Park. Het 5663 km2 grote Everglades National Park (sinds 1947) is een ongerepte wildernis op de zuidwestpunt van Florida. Oeverriet en rietgrassen komen hier voor, naast tot 30 meter hoge cipressen, altijdgroene eikenbomen, palmetto's (groenblijvende palmen), wurgvijgen en mahoniebomen. Meer dan veertig plantensoorten komen alleen in de Everglades voor.

Typisch voor de Everglades zijn de onafzienbare rietgrasvlaktes, onderbroken door 'hardwood hammocks', heuvelachtige 'eilandjes' begroeid met voor de Everglades typische (hardhout)bomen, maar ook veel tropische plantensoorten, waaronder het giftige poisonwood (Metopium toxiferum, ook wel Florida poisonwood of hog gum) en pokhoutbomen.

Ten noordwesten van de Everglades ligt het Big Cypress National Reserve, een 600 km2 natuurgebied met gigantische aantallen vijvercipressen en tot 30 meter hoge moerascipressen. De onbewoonde eilandjes aan weerszijden van de Ocean Highway zijn botanisch vaak van groot belang. Zo komen er alleen al op het eilandje Lignumvitae Key 133 inheemse boomsoorten voor.

Langs de west- en zuidkust en op de Florida Keys van Florida komen drie soorten mangrove voor, die prima gedijen in het brakke water: rode, witte en zwarte mangrove. Op de met een dun laagje vaste grond bedekte Keys groeien naast mangroves ook palmen, mahoniebomen, gumbo-limbo bomen en kornoelje. In Bahia Honda State Park op Big Pine key staat het grootste bestand aan zilverpalmen van de Verenigde Staten.

In de eiken- en hardhoutbomen van Noord- en Centraal-Florida hangt Spaans mos aan de takken, een wortelloze epifyt uit de bromeliafamilie die water en voedingsstoffen uit de lucht en regendruppels opneemt.

advertentie

Spaans mos komt voor in de bossen van FloridaFoto: Howard Homer Price CC 2.0 Generic no changes made

In de wetlands komen honderden jaren oude moerascipressen voor, naast varens, lelies, wilde orchideeën, waaronder alleen al 44 inheemse soorten, en vele soorten bromelia's. Midden in het Corkscrew Swamp Santuary, gelegen in Zuidwest-Florida, ligt het oudste moerascipressenbos van Noord-Amerika, met bomen die meer dan 600 jaar oud zijn en ca. 40 meter hoog.

Bijzonder is de paurotispalm, een waaierpalmsoort die bijna alleen in de Everglades voorkomt. Andere bijzondere boomsoorten zijn limoenboom, tamarinde, 'pigeon plum tree' (Coccoloba diversifolia) en kauwgomboom of 'sapodilla'.

Bijzonder is de inheemse tot 30 meter hoge gumbo-limbo-boom (Bursera simaruba, ook wel copperwood, chaca of turpentine tree), een soort die in de Verenigde Staten alleen voorkomt in Zuid-Florida, regelmatig zijn schors vernieuwd en het hele jaar door fruit draagt, maar vooral in maart en april. De boom wordt ook wel eens 'tourist tree' genoemd, naar de rode kleur, die lijkt de kleur van in de Floridiaanse zon verbrande toeristen. De boom is zeer goed bestand tegen harde winden, zelfs orkanen hebben nauwelijks vat op de boom.

advertentie

Schors van de gumbo-limbo-boom laat los, inheems in Zuid-FloridaFoto: Bob Peterson CC 2.0 Generic no changes made

Langs de kusten van Peru, Brazilië, maar ook die van Florida komt de stranddruif of zeedruif voor, een bij normale temperaturen en neerslag groenblijvende tot 15 meter hoge plant uit de duizendknoopfamilie. De plant is resistent tegen wind en zout, heeft harde, leerachtige bladeren, kleine roomwitte bloemen en kleine vruchten met zoetzuur vruchtvlees.

De bloem van de sinaasappelboom is sinds 1909 het bloemensymbool van Florida, de Sabal palmette, een palmensoort, is de bomensymbool van Florida.

Dieren

Typisch voor Florida zijn de meer dan 1 miljoen in de wetlands en moerassen van Florida levende Amerikaanse alligators en spitssnuitkrokodillen (Engels: American crocodile). De Amerikaanse of mississippialligator komt van oorsprong alleen voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten, naast Florida ook in de staten Alabama, Arkansas, Noord- en Zuid-Carolina, Georgia, Louisiana, Mississippi, Oklahoma en Texas. Het dier wordt 3-4,5 meter lang (vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner) met uitschieters tot meer dan vijf meter, heeft 74-80 tanden die een bijtkracht hebben van bijna 150 kg per vierkante centimeter en weegt tot ca. 450 kg.

advertentie

Amerikaanse alligator, Florida en enkele andere Amerikaanse statenFoto: H. Zell CC 3.0 Unported no changes made

De spitssnuitkrokodil komt in de Verenigde Staten alleen in het uiterste zuiden van Florida voor en verder in veel landen van Midden-Amerika en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Deze krokodillensoort wordt ca. vijf meter lang, wellicht nog veel langer, en ook hier blijven de vrouwtjes aanzienlijk kleiner. Het aantal tanden in de typische smalle bek bedraagt 66-68.

advertentie

Spitssnuitkrokodil, FloridaFoto: Tomas Castelázo CC 2.5 Generic no changes made

In de kustwateren en de Everglades leven zo'n 600 vissoorten, waaronder ca. vijftig haaiensoorten als zand- of zandtijgerhaai, zwartpunthaai, zandbank- of grootvinhaai, verpleegster- of voedsterhaai en Atlantische scherpsnuithaai.

ZOETWATERVISSEN
forelbaarsspotted sunfishSeminole killfish
Suwannee bassroodborstzonnebaarsFlorida gar
blauwkeelzonnebaarskanaalmeervalkaaiman- of beensnoek
black crappiebrown bullhead catfishgolden shiner
redear sunfishpirate perch
ZOUTWATERVISSEN
trommelvislane snappergrijze zeebaars of grijze snapper
gevlekte ombervisgeelstaartblauwe rifbaars
zilverbaarsneertjeschaapskopbrasem
wijtingbinnensnoekkoningstrekkervis
itajaraAtlantische geepgevlekte koningsmakreel
zwarte zeebaarsvarkenvisgrijze trekkervis
blauwbaarsknorvispaardmakreel
harderAtlantische tarpoen
grote geelstaart of barnsteenmakreelzeekatvis of gewone zeemeerval

500 vogelsoorten komen er in Florida voor, in de Everglades alleen al zo'n 350, met de 'ahinga' of Amerikaanse slangenhalsvogel, steltlopers als blauwe reiger, kleine blauwe reiger, rode flamingo, witte ibis, driekleurige Louisiana-reiger, grote zilverreiger, roodkopgier, roodbuikspecht en de zeldzame heremietibis en rode lepelaar. Roofvogels zijn onder andere visarend, roodschouderbuizerd, Amerikaanse zeearend of witkopzeearend en de moeras- of slakkenwouw, die zich onder andere voedt met de appelslak, de grootste zoetwaterslak van Florida.

Verder veel zeldzame vogels, waaronder de witkapduif, struikgaai, zwarte schaarbek en de kaalkopooievaar. Bruine pelikanen worden door het gebruik van insecticides sterk in hun voortbestaan bedreigd. De trompetkraanvogel, de grootste vogelsoort van Noord-Amerika en de enige kraanvogel die alleen in Noord-Amerika voorkomt, is zeer zeldzaam en ook met uitsterven bedreigd.

Andere vogels die in Florida voorkomen:

witte pelikaanwitbuikreigerzwartbuikfluiteend
geoorde aalscholverkoereigerrosse of gele fluiteend
witte ibisAmerikaanse kleine zilverreigermuskus of barbarie-eend
rode lepelaarroodhalsreigergevlekte eend
geelkruinkwak (foto)groene reiger
Amerikaanse of grote blauwe reigerCarolina-eend

advertentie

Geelkruinkwak, watervogel uit FloridaFoto: Eugene F. Hester in het publieke domein

zwaluwstaartwouwAmerikaanse of zwarte schaarbekkerkuil
noordelijke kuifcaracara (foto)lachmeeuwoostelijke schreeuwuil
zwarte gierCanadese kraanvogelmusduif
roodkop- of kalkoengierklapperralkokardespecht
bonte strandloperkoerlanroodbuikspecht
steenloperwaterhoengouden grondspecht
Amerikaanse bonte scholeksterAmerikaanse meerkoetNoord-Amerikaanse helmspecht
Amerikaanse dwergsternAmerikaans purperhoenroodkopspecht
koningssterndikbekfuutdonsspecht
ringsnavelmeeuwgestreepte bosuilboomkwartel of bobwhite
westelijke struikgaaiholenuil, shoco of konijnuiltjekalkoen
blauwe gaaiAmerikaanse oehoe

advertentie

Noordelijke kuifcarara, roofvogel in FloridaFoto: Manjith Kainickara CC 2.0 Genericno changes made

Florida telt ca. 184 reptielen en amfibieën , nergens in de Verenigde Staten komen er meer soorten voor. En dat aantal groeit nog steeds, maar niet op de goede manier want steeds vaker worden er soorten geïmporteerd die niet thuis horen in Florida of de Verenigde Staten, waaronder de Birmese python of donkere tijgerpython en de gewone wormslang in de Everglades, de witzwarte grondleguaan, de groene leguaan en de nijlvaraan. In Florida komen veel slangensoorten voor, 44 in totaal en zes daarvan zijn giftig, de koperkop, de ratelslang of bosratelslang, de dwergratelslang, de diamantratelslang als meeste agressieve en daardoor gevaarlijke, een ondersoort van de watermoccasinslang, en de harlekijnkoraalslang (foto), die allemaal voorkomen in de Everglades.

Andere reptielen en amfibieën die in Florida voorkomen:

SLANGEN
Amerikaanse stierslanghardloperscharlakenslang
eastern hognose snakeruwe grasslangstriped crayfish snake
rode rattenslang of korenslanggewone kousenbandslangswamp snake
gray rat snakemodderslangpine woods snake
zwarte rattenslangbrown water snakeringnekslang
indigoslangsalt marsh snakeAmerikaanse bruine slang
melkslangFlorida crowned snake

Harlekijnkoraalslang, giftige slang in FloridaFoto: Norman.benton CC 3.0 Unported no changes made

KIKKERS EN PADDEN
bronze frogblaffende boomkikkerreuzenpad
varkenskikkergroene boomkikkerzuidelijke pad
schreeuwkikkereekhoornboomkikkereastern spadefoot toad
gopher frogCubaanse boomkikkereikpad
Amerikaanse stier- of brulkikkerlittle grass frogoostelijke smalbekkikker
luipaardkikkersouthern chorus frog

Little grass frog, komt voor in Florida en is de kleinste kikker- en paddensoort van Noord-AmerikaFoto: U.S. Fish and Wildlife Service in het publieke domein

HAGEDISSEN
floridawormhagedisEuropese tjitjakgewone ameiva
roodkeelanolisIndo-Pacific geckobrown of striped basilisk
sagra's of buine anolisMadagaskar reuzendaggekkozwartwitte Argentijnse teju
haagleguaanashy geckogroene leguaan
Florida scrub lizardtokehMexican spiney-tailed iguana
southeatern five-lined skinkhuisgekkonijlvaraan
kleine bruine skinkbark anole
mole skinkridder- of reuzenanolis
Florida zandskinkTexaanse padhagedis
breedkopskinkwenkpootje
six-lined racerunnernorthern curly-tailed lizard
oostelijke glasslangAfrikaanse kolonistenagame

Florida scrub lizardFoto: Bob Peterson, CC 2.0 Generic no changes made

De oostkust van Florida is het grootste broedgebied voor zeeschildpadden in de Verenigde Staten: onechte karetschildpadden, soepschildpadden of groene zeeschildpadden, lederschildpadden, karetschildpadden of echte karetschildpadden en Kemps zeeschildpad, de kleinste zeeschildpaddensoort ter wereld. Vanuit Zuid-Amerika komen elk jaar zeeschildpadden, naar Juno Beach om daar tussen 80 en 120 eieren te leggen in het warme zand van het strand. Ten zuiden van Melbourne Beach leggen onechte karetschildpadden hun eieren.

In het Torreya State park, gelegen in de Panhandle, leeft de opmerkelijke Barbours-landkaartschildpad. Andere land- en moerasschildpadden die voorkomen in Florida zijn: gopherschildpad, Florida-doosschildpad, alligatorschildpad, bijtschildpad of bijtchelydra, gestreepte modderschildpad, woeste drieklauw, doornrandweekschildpad, floridasierschildpad, hiëroglyfensierschildpad, geelbuikschildpad, muskusschildpad, diamantrug(moeras)schildpad en de roodwang(sier)schildpad.

Barbours-landkaartschildpad komt voor in FloridaFoto: Maimaip2000 in het publieke domein

Gordeldier, rode lynx en wasbeer komen in bijna heel Florida voor, vaste bosbewoners zijn beverratten, muizen, moeraskonijnen, visotters en wezels. In de zoetwatermoerassen leeft de groene anolis.

Onder andere in het mondingsgebied van de Caloosahatchee River komt de manatee of lamantijn voor, een tot 4,5 meter en tot 1600 kg zwaar zeezoogdier, dat zich voornamelijk voedt met zeewier. De populatie telt nog maar 3000-4000 exemplaren van deze met uitsterven bedreigde dieren. Kings Bay, in de buurt van de Crystal River aan de Gulf Coast, is de toploactie wat manatees betreft: hier kunnen zich op een koude januaridag wel tot 500 manatees verzamelen.

Niet bedreigd is de floridabeer, een ondersoort van de Amerikaanse zwarte beer of baribal. Integendeel, eind 2015 werd bekend dat voor het eerst in 20 jaar weer op zwarte beren gejaagd mocht worden. Door de 'overbevolking' aan beren trekken ze steeds meer naar bewoonde gebieden en veroorzaken daar veel overlast.

Een soort die absoluut niet in Florida thuishoort is de resusaap. Deze nakomelingen van ontsnapte dierentuinapen leven in de bossen van Silver River, een onderdeel van het Ocala National Forest.

Virginiaanse opossumgewone of Noord-Amerikaanse wasbeerfloridabeer
negenbandgordeldiercoyote of prairiewolfoostelijke gevlekte skunk
grote bruine vleermuisgrijze vosotter
guanovleermuisvosgestreepte skunk
nertsrode lynxtuimelaar
wild zwijnOost-Amerikaanse molgewone dolfijn
witstaart- of Virginiaans hertster- of sterneusmolIndische griend
kortoorspitsmuisgoudmuisbeverrat of nutria
kortstaartspitsmuisfloridamuiszwarte of Amerikaanse voseekhoorn
grijze eekhoornNoord-Amerikaanse vliegende eekhoornmoeraskonijn

Op de stranden van Sanibel & Captica Island zijn meer dan 400 mosselsoorten geteld. In de kustwateren van Florida leven 21 dolfijn- en walvissoorten, waaronder de veel voorkomende tuimelaar. De 300 exemplaren grote Noord-Atlantische populatie van de noordkapers, de grote oceaannoordkaper, kalven hun jongen ter hoogte van Jacksonville.

Het staatssymbool van Florida is de met uitsterven bedreigde floridapanter, waarvan er geschat nog zo'n 150 in het zuiden van de Florida voorkomen.

FloridapanterFoto: US Fish & Wildlife Service in het publieke domein

In de hele Verenigde Staten komen zestien ondersoorten van het witstaarthert voor. Een van de meest bijzondere is het kleine Key-hert, met een maximale schofthoogte van 75 cm het kleinste hert van Noord-Amerika, dat alleen op enkele eilanden van de Low Leys (onderdeel van deFlorida Keys), met name op Big Pine Key, Torch Keys en No Name Key, voorkomt. De populatie bestaat nog slechts uit enkele honderden exemplaren.

Mannetje van het Key-hert, zeldzaam in FloridaFoto: Averette CC 3.0 Unported no changes made

Florida telt vele insecten- en spinnesoorten. Hieronder een zeer kleine selectie van min of meer bijzonder soorten.

INSECTEN EN SPINNEN
monarchvlindersissende kakkerlakhondenteek
Amerikaanse maanvlinderHerculeskeverrode vuurmier
regenboogsprinkhaanhommelwitvoetmier
groene banaankakkerlakpapierwespzwarte weduwe
Amerikaanse kakkerlaklangsteelgraafwespvioolspin
Duitse kakkerlaklone-star teek

De spotlijster is niet alleen het vogelsymbool van Florida, maar ook van de staten Arkansas, Mississippi, Tennessee en Texas.

Spotlijster, symbool van FloridaFoto: Mdf CC 3.0 Unported no changes made

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida

Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hull, Sarah / The rough guide to Florida

Rough Guides

Karlin, Adam / Discover Florida

Lonely Planet

Karlin, Adam / Florida

Lonely Planet

McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Kosmos Uitgevers

Pinck, Axel / Florida

ANWB

Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips

Van Reemst

Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips

Lonely Planet

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

 

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems