Landenweb.nl

FLORIDA
Economie

To read about FLORIDA in English - click here

Hotels Florida

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Economie

De economische ontwikkeling begon eind 19de eeuw, toen Flagler en andere financiers uit het noorden spoorwegen aanlegden en hotels bouwden ter wille van het toerisme. Toen in 1888 rijke fosfaatvelden ontdekt werden, was, mede door ingevoerde kali, ontginning van de schrale zandgronden mogelijk. De ontwikkeling van de grote steden in het noorden en oosten van de Verenigde Staten gaf het warme Florida een afzetgebied voor zijn verse groenten en fruit; deze ontwikkeling werd gestimuleerd door sneller transport en betere conserveringsmogelijkheden. Landbouw is nu dan ook na het toerisme de belangrijkste peiler onder de economie van Florida. Bijna een derde van het oppervlak van Florida wordt door tienduizenden boerderijen voor de landbouw gebruikt.

Florida is de belangrijkste citrusvruchtproducent van de Verenigde Staten en verder is er een aanzienlijke (melk)vee- en pluimveeteelt. Daarnaast zijn de tabaks-, pinda- en katoenplantages in het noorden van de staat en de bosbouw belangrijke bronnen van inkomsten. Ten zuiden van Lake Okeechobee ligt het op één na belangrijkste gebied voor groente- en fruitteelt van de Verenigde Staten, met onder andere paprika's, tomaten (o.a. rond Bradenton), aardbeien, guaves, mango's, vijgen, bananen, stervruchten en palmharten als belangrijke producten. In het zuiden van Florida floreert de suikerrietteelt, met name ten westen en zuidwesten van Lake Okeechobee (o.a. rond Clewiston).

In Tampa, en dan met name in het district Ybor City, was ooit de sigarenindustrie van groot belang, met rond 1900 een productie van meer dan 110 miljoen handgemaakte sigaren. Tot ca. 1930 werd Ybor City de sigarenhoofdstad van de wereld genoemd, vóór 1886 was dat Key West. Bedrijven als Gonzalez y Martinez Cigar Company, La Faraona Cigars, King Corona Cigars, Long Ash Cigars, Nicahabana Cigars en Ybor Cigars Plus maken nu nog steeds sigaren met de hand, andere bedrijven produceren de vaak uit Honduras aangevoerde tabaksbladeren machinaal. Bekende sigaren zijn de Tampa Sweetheart en de Hav-a-Tampa.

advertentie

Sigarenmakers ca. 1920 in Ybor City, FloridaFoto: Publiek domein

Rond Ocala in het noordoosten van Florida hebben zich in de loop der jaren honderden volbloedstoeterijen en gespecialiseerde fokcentra gevestigd. Het belangrijkste veeteeltgebied ligt aan de Kissimmee River, met de stad Kissimmee als 'koeienhoofdstad' van Florida. Het belangrijkste koeienras in Florida is de oorspronkelijk uit India afkomstige Brahman.

advertentie

Brahman-koeFoto: Sam Berry CC 3.0 Unported no changes made

Na een periode van vijf opeenvolgende seizoen met productiedalingen steeg het sinaasappelvolume in het seizoen 2017/2018 (75,5 miljoen dozen) met 10% ten opzichte van het seizoen 2016/2017 68,7 miljoen dozen). Het streven van de sector was om de productie weer naar het niveau van 100 miljoen dozen te krijgen. De omzet van deze sector ligt rond de 7 miljard euro en levert meer dan 45.000 mensen werk op. Ca. een kwart van wereldwijde sinaasappelproductie komt van de sinaasappelplantages in Florida, onder andere rondom de stad Ocala en langs de Indian River tussen West Palm Beach en Daytona, en meer dan de helft van alle grapefruits komt uit Florida.

Industrie is na toerisme het belangrijkste bestaansmiddel. Luchtverontreinigende industrieën worden in verband met het toerisme zoveel mogelijk geweerd. De vestiging in 1949 van het astronautisch centrum bij Cape Canaveral versterkte de industrialisatie aan de Atlantische kust, met o.a. fabrieken voor elektronica en vliegtuigapparatuur (West Palm Beach).

Aan de Golfkust is Tampa een van 's werelds grootste producenten van ingeblikte zuidvruchten. Pensacola heeft belangrijke kunstvezelindustrie; in de nabijheid ligt Eglin Air Force Base, een enorme luchtmachtbasis. Ook zijn visserij in de Golf van Mexico en bosbouw (papierindustrie) van belang. Voorts neemt Florida een derde van de wereldproductie van fosfaat voor zijn rekening en is het een groeiend internationaal financieel centrum voor het Caribische gebied.

Meer dan 5000 bedrijven in de beroepsvisserij zorgen voor een miljardenomzet (ca. 5 miljard per jaar) en met meer dan 300 commerciële boten ligt in de haven van Monroe County op de Florida Keys een van de grootste vissersvloten van de Verenigde Staten. Ook Lake Okeechobee staat bekend om zijn grote vissenbestand, hier wordt elk jaar meer dan 1700 ton vis gevangen, waaronder de populaire zonnebaars en meerval. Apalachicola Bay in de 'Panhandle' is het centrum van de oesterteelt in Florida: ca. 90% van de oesters uit Florida wordt hier geteeld en landelijk komt ca. 10% van de totale oesterproductie uit deze regio. In de zeer productieve riviermonding worden naast blauwe krabben, ook witte, bruine en roze garnalen gevangen.

Jaarlijks bezoeken zo'n 97 miljoen toeristen Florida, waarvan het overgrote deel, ca. 85 miljoen, uit de Verenigde Staten komen. Al deze toeristen brengen jaarlijks zo'n 70 miljard dollar in het laatje en ca. 1 miljoen arbeidsplaatsen zijn direct afhankelijk van het toerisme. Ondanks de zeer hoge temperaturen kent Florida dankzij de uitvinding van de airconditioning eigenlijk geen laagseizoen meer. Mede door de komst van Walt Disney World in 1971 bij Orlando, bereikte het aantal hotelbedden in de agglomeratie Orlando het gigantische aantal van ca. 140.000, alleen Las Vegas heeft meer hotelbedden ter beschikking. Florida is met cruisehavens als Miami, Fort Lauderdale, Port Canaveral en Tampa een belangrijk knooppunt van cruisetochten, voornamelijk naar de Bahama's en het Caribisch gebied.

Bodemschatten heeft Florida niet op grote schaal, alleen de productie van fosfaat, onder andere een grondstof voor kunstmest, is een kwart het wereldtotaal. Van minder belang zijn de aardgas- en aardolievelden op het vasteland van Florida, de rijkere velden die voor de kust liggen worden vooralsnog met rust gelaten vanwege ecologische redenen.

advertentie

Fosfaat wordt afgevoerd vanuit Mulberry, FloridaFoto: Florida Memory in het publieke domein

In Florida wordt ook fulguriet of 'bliksembuizen' (door de hoge temperatuur van de blikseminslag smelt kwarts) gevonden, holle buizen van gesmolten steen of zand die voor een groot gedeelte bestaan uit het mineraal lechatelieriet. Mooi om te vinden voor verzamelaars, maar commercieel van geen enkele waarde.

advertentie

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida

Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hull, Sarah / The rough guide to Florida

Rough Guides

Karlin, Adam / Discover Florida

Lonely Planet

Karlin, Adam / Florida

Lonely Planet

McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Kosmos Uitgevers

Pinck, Axel / Florida

ANWB

Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips

Van Reemst

Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips

Lonely Planet

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

 

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems