Landenweb.nl

FLORIDA
Klimaat en Weer

To read about FLORIDA in English - click here

Hotels Florida

Steden FLORIDA

MiamiOrlando

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Klimaat en Weer

Noord- en Centraal-Florida hebben een vochtig subtropisch klimaat; het zuiden van Florida heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen van Florida duurt van mei tot in oktober, met over het algemeen kortdurende onweersbuien waarin veel regen valt. In de late zomer en de vroege herfst zorgen tropische lagedrukgebieden voor orkanen die ook weer gepaard gaan met overvloedige regenval.

In de loop van oktober start het droge seizoen in Florida, begin oktober in het noorden en aan het eind van de maand in het diepe zuiden. Het droge seizoen loopt over het algemeen door tot eind april. Gedurende de wintermaanden kan het zeer droog worden in Florida en moeten de inwoners voorzichtig zijn met het watergebruik. Winterse neerslag in de vorm van sneeuw komt eigenlijk niet voor; in het noorden van Florida kan er wel eens natte sneeuw vallen, maar nooit meer dan een enkele keer in de tien jaar.

De (warme) Golfstroom loopt door de Florida Straits richting Noordoost-Florida zorgt ervoor dat de temperaturen niet zo hoog oplopen. De temperatuur van het oceaanwater is op het vasteland van de Verenigde Staten nergens hoger dan in Florida.

advertentie

Köppen Klimaattypen in FloridaFoto: Adam Peterson CC 4.0 International no changes made

Gemiddelde dag- en nachttemperaturen in diverse steden

JacksonvilleKey WestMiamiPensacolaTallahassee
januari18 / 624 / 1824 / 1616 / 618 / 5
februari20 / 724 / 1925 / 1618 / 819 / 6
maart23 / 1026 / 1127 / 1821 / 1123 / 9
april27 / 1328 / 2228 / 2024 / 1427 / 12
mei30 / 1829 / 2430 / 2229 / 1931 / 17
juni32 / 2131 / 2631 / 2432 / 2233 / 21
juli33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2333 / 22
augustus33 / 2332 / 2732 / 2532 / 2533 / 22
september31 / 2131 / 2631 / 2431 / 2131 / 20
oktober27 / 1630 / 2429 / 2227 / 1627 / 14
november23 / 1127 / 2227 / 2021 / 1022 / 8
december19 / 725 / 2025 / 1717 / 719 / 5

In de winterperiode waait de wind over het algemeen vanuit het noorden over de 'panhandle' naar het zuiden richting Orlando. In de rest van Florida waait het dan uit veranderlijke richtingen. In de zomer waaien er meestal oostelijke en zuidoostelijke winden over het schiereiland. De meeste zon krijgt de westkust van Florida, in de buurt van St. Petersburg; gemiddeld 361 dagen per jaar. De maand oktober is in de Panhandle de droogste maand van het jaar, voor de Florida Keys is dat de natste maand. In de zomermaanden is Zuid-Florida natter dan Noord-Florida, in de winter is het net omgekeerd. Nergens in Florida valt er gemiddeld meer dan 180 mm per maand; augustus is gemiddeld de natste maand.

Hoewel het warm en tropisch aanvoelt op de Florida Keys, komt de temperatuur nooit hoger dan 36°C en gemiddeld wordt het hartje zomer 'maar' maximaal 31.5°C. De temperatuur ligt daarmee op de Keys lager dan in het noordelijker gelegen Miami, mede door de omringende oceaan en de verfrissende oceaanwind. Kouder dan 10-15°V wordt het nauwelijks en de watertemperatuur ligt een groot gedeelte van het jaar tussen 26.5 en 30°C.

's Zomers wordt Florida ook wel eens bedekt door zand uit de Sahara, meegevoerd door passaatwinden. Regen valt ver dan nauwelijks, de hemel kleurt wit in plaats van blauw en het aantal rode zonsondergangen neemt toe. Tevens neemt de luchtkwaliteit in het zuidoosten van de Verenigde Staten af, normaal behorende tot de schoonste van de Verenigde Staten. Meer dan 50% van het Saharazand trekt over Florida, en sinds 1970 is dit verergerd door de toenemende droogte in Afrika.

Orkanen of 'Hurricanes'

Het Atlantische orkaanseizoen duurt van 1 juni tot en met 30 november, met als gevaarlijkste maanden augustus en september, en Florida wordt gemiddeld door zo'n zeven orkanen getroffen. Dat Florida regelmatig getroffen wordt door verwoestende orkanen of 'hurricanes' is een zekerheid, het is echter nog niet mogelijk om de preciese kracht en de juiste baan te voorspellen door het U.S. National Hurricane Center.

Orkanen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst verdampt door de zon verwarmd water in de oostelijke Atlantische Oceaan zich en stijgt op. Deze vochtige warme lucht condenseert vervolgens en vormt kilometers hoge torens van wolken. Door de draaiing van de aarde wervelt de wolkentoren steeds sneller tegen de wijzers van de klok in om zijn draaias, het beroemde windstille oog van de orkaan. Op een gegeven moment begint de wolkentoren zich met toemende kracht en snelheid in westelijke richting te bewegen, vaak richting het Caribisch gebied en de zuidoostkust van de Verenigde Staten.

De zwaarste orkanen bereiken snelheden van meer dan 300 km per uur en het bijbehorende wolkenveld heeft soms een doorsnede van 500-600 km. De kust van Florida wordt vaak ook getroffen door metershoge golven en gigantische regenbuien, die voort alles verwoestende overstromingen zorgen. Orkanen worden ingedeeld in vijf categorieën op de schaal van Saffir-Simpson, waarbij categorie vijf de zwaarste orkaan is met windsnelheden van meer dan 249 km per uur. Orkanen zijn gemiddeld 480 km breed, stijgen 15-18 km boven het oceaanoppervlak uit en bereiken snelheden tussen 15-70 km per uur.

De grootste gedocumenteerde natuurrampen die Florida troffen waren dan ook orkanen. In 1928 verdronken meer dan 2000 inwoners van Florida door het overstromen van Lake Okeechobee. Op Labor Day in 1935 werden de Florida Keys getroffen door een orkaan (Labor Day Hurricane, categorie 5) die ca. 400 mensen het leven kostte en de Overseas Railroad (ook wel Florida Overseas Railroad of Overseas Extension) vernielde. In augustus 1992 trok orkaan Andrew (categorie 4) Florida binnen net ten zuiden van Miami, met als gevolg 65 doden en een totale schadepost van meer dan 30 miljard dollar. In 2004 werd Florida geteisterd door maar liefst vier orkanen en ook dat bleef niet zonder grote gevolgen, 20 doden en 20 miljard euro schade.

Hoe komen orkanen aan hun naam

De orkanen hebben allemaal een naam, meteorologen kwamen er al snel achter dat door orkanen namen te geven de communicatie over de storm verbeterde en daardoor de veiligheid zelfs toenam. De Spanjaarden begonnen ermee om de aanstaande orkaan te vernoemen naar de heilige van die dag. Tijdens de Tweede Wereldoorlogen gaven meteorologen de orkanen de voornaam van hun vriendin en pas veel later, onder druk van de feministen in de Verenigde Staten worden er afwisselend mannen- en vrouwennamen gebruikt.

Tegenwoordig wordt er een lijst van namen vastgesteld voordat het orkaanseizoen begint. Het U.S. National Hurricane Center in Miami begon hiermee in 1950 en deze taak is overgenomen door de World Meteorological Organization in Genève, Zwitserland.

In 1950 werden orkanen benoemd volgens het fonetische alfabet, dus bijvoorbeeld Able, Baker, Charlie etc. Het volgende orkaanseizoen werd dan weer met Able begonnen en zo verder. In 1953, om misverstanden te voorkomen, werd het naamgevingssysteem veranderd en werden de orkanen opgezadeld met vrouwennamen. Vanaf 1979 werd het huidige systeem met om en om vrouwelijke en mannelijke voornamen gehanteerd. In totaal zijn er zes van onderstaande lijsten en dat betekent dat over zes jaar deze namen weer aan de beurt zijn. Een uitzondering vormen orkanen met een verwoestende uitwerking, zoals Katrina, die in New Orleans (2007) huishield. De naam Katrina is daarna van de lijst afgevoerd.

Stormen krijgen pas een naam als ze een ronddraaiend patroon gaan vormen en als de windsnelheid minimaal 39 mijl per uur (62,7 km per uur) bedraagt. Een tropische storm wordt orkaan genoemd als de windsnelheid minimaal 74 mijl per uur (119 km per uur) bedraagt.

advertentie

FLORIDA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over FLORIDA bij Bol.com

Nuttige links

Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)
Florida Startnederland (N)

Bronnen

Bailey, Ruth / Florida

Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Hull, Sarah / The rough guide to Florida

Rough Guides

Karlin, Adam / Discover Florida

Lonely Planet

Karlin, Adam / Florida

Lonely Planet

McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Kosmos Uitgevers

Pinck, Axel / Florida

ANWB

Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips

Van Reemst

Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips

Lonely Planet

Wikipedia

www.landenweb.nl/verenigde-staten

 

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems