Landenweb.nl

FEDERATIE MICRONESIE
Bevolking

To read about FEDERATED STATES OF MICRONESIA in English - click here

Hotels Trivago

Bevolking

De Federatie Micronesië had in 2017 104.196 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedroeg toen gemiddeld ongeveer 150 inwoners per km2. Etnisch gezien behoort de grote meerderheid van de bevolking tot de Micronesiërs. Op twee afgelegen atols wonen nog enkele duizenden Polynesiërs. Verder zijn er nog wat kleine maar wel belangrijke Amerikaanse en Aziatische gemeenschappen op de grotere eilanden. Ongeveer 22,5% van de bevolking woont in stedelijke of semi-stedelijke gebieden. Grotere concentraties emigranten leven o.a. in Honolulu, Guam en Californië.

De bevolkingsgroei bedroeg in 2017 -0,52%. De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen bedraagt ca. 75,3 jaar en voor de mannen ca. 71,1 jaar. Het geboorte- en sterftecijfer per 1000 inwoners waren in 2017 respectievelijk 20 en 4.2. De zuigelingensterfte bedroeg in dat jaar 19.8 per 1000 levendgeborenen.

Kosrae
Kosrae heeft ongeveer 7700 inwoners, ca. 7% van het totale aantal inwoners van de Federatie Micronesië. Ongeveer 2600 mensen wonen in het Lelu- en Tofol- gebied, 1500 in Malem, 1150 in de Utwe regio, 2200 in Tafunsak en ca. 300 op andere eilanden.

Pohnpei
Pohnpei heeft ongeveer 37.000 inwoners en 95% daarvan woont op Pohnpei Island. Twintig procent komt van Kapingamarangi, Mortlock, Pingelap, Mokil, Kosrae, Palau, de Filippijnen, de Verenigde Staten, Japan of Australie. Hoewel de samenleving op Pohnpei behoorlijk verwesterd is, hebben vele Pohnpeianen nog een titel die refereert aan het traditionele clan-systeem. Kolonia is de grootste"stad" van de Federatie met ca. 3300 inwoners.

In Kapingamarangi Village of Porakiet, in West-Kolonia, leven veel mensen van Polynesische afkomst van de atols Kapingamarangi en Nukuoro, waar ook nog steeds veel mensen wonen van Polynesische afkomst. Na de rebellie op Sokehs Island begin 20e eeuw, werden alle Pohnpeianen gedwongen het eiland te verlaten. Inwoners van Mortlock en de atols Pingelap, Mokil en Sapwuafik namen hun plaats in en afstammelingen wonen nog steeds op Sokehs Island.

Zeer bijzonder is dat op het eiland Pingelap ca. 10% van de bevolking totaal kleurenblind (achromatopsia) is, zeker als men bedenkt dat totale kleurenblindheid over de hele wereld vrij zeldzaam is.

Chuuk
Chuuk is een van de eilanden van Micronesië met de meeste inwoners, ca. 58.000. Ongeveer eenderde daarvan leeft op het eiland Weno, en het eiland is daarmee een van de dichtst bevolkte van Micronesië.

Elk eiland van Chuuk heeft een dominante clan waarvan de leden rechtstreeks afstammen van de eerste bewoners van het eiland. Het hoofd van elke clan (chief) heeft in tegenstelling tot vroeger niet veel meer te vertellen over de andere inwoners van het eiland.

Yap
Yap heeft ongeveer 12.000 inwoners, waarvan 65% op Yap Proper leeft. Yap Proper heeft tien gemeentes met ca. 100 dorpjes. Eind 19e eeuw had Yap ongeveer 45.000 inwoners, maar door ziektes die de Europeanen met zich mee namen nam de bevolking in snel tempo af. Fysieke karakteristieken stammen af van de Westelijke Pacific met kenmerken van Filipino's, Palauanen en Indonesiërs. Gedurende de koloniale tijd werden er weinig huwelijken gesloten tussen mensen van Yap en Japanners of Europeanen, en dat is uniek in de Micronesische geschiedenis. Ze trouwden gewoon volgens hun kastestelsel en vreemdelingen bleven daarbuiten. Afhankelijk hoe men er tegenaan kijkt heeft Yap op dit moment nog zeven of negen kasten.

Ondanks vier koloniale machten bleef de cultuur van Yap vrijwel onaangeroerd en worden oude gewoontes en tradities nog steeds gehandhaafd. Inwoners van Yap lopen bijvoorbeeld nog vaak in traditionele kleding rond. De mensen die op de meest afgelegen eilanden van Yap leven, behoren tot de meest geïsoleerde ter wereld en leven nog bijna net zo als eeuwen geleden.

advertentie

FEDERATIE MICRONESIE LINKS

Advertenties
• Hotels Micronesië
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FEDERATIE MICRONESIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Micronesia (N)
Reizendoejezo - Micronesië (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems