Landenweb.nl

FEDERATIE MICRONESIE
Planten en Dieren

To read about FEDERATED STATES OF MICRONESIA in English - click here

Hotels Trivago

Planten en Dieren

Planten

De kokospalm is de belangrijkste boom van Micronesië. Kopra, het gedroogde vlees van de kokosnoot, waar ook kokosolie van gemaakt wordt, is het belangrijkste exportproduct en daardoor een belangrijke bron van inkomsten. De kokosnoot levert ook een soort wijn, tuba. Verder worden van de kokospalmen touw, brandstof, dakstro en manden gemaakt. Broodfruitbomen komen ook algemeen voor op Micronesië en zorgen voor timmerhout en fruit. Timmerhout komt ook van de mahonieboom en de betelpalm of arecapalm. De betelnoot is een belangrijk voedselproduct. Het fruit van de pandanusboom wordt veel gegeten en de bladeren worden gebruikt voor het maken van matten, manden en waaiers.

Andere traditionele voedselplanten zijn de taro, broodplanten, tapioca en bananenbomen. Mangrovemoerassen komen voor langs de kusten van de hooggelegen eilanden.

Kleurige tropische planten en bloemen komen volop voor op Micronesië zoals de hibiscus, de bougainvillea’s, de plumeria, lelies, lantana’s en crotons. Planten als coleus, caladium en philodendron kunnen gigantische afmetingen hebben. Bijzonder is een insectenetende plant en een plant die bij aanraking z’n bladeren sluit.

De heuvels van Kosrae zijn bedekt met dicht, groen regenwoud vol bananen, tapioca en wilde gember, en is tevens het meest oorspronkelijke regenwoud van geheel Micronesië. Overal op Kosrae groeien broodfruit, papaya's, mango's, taro, kokospalmen, bananen, Kosrae's befaamde groene pitloze mandarijntjes, hibiscussen en jacaranda's. De zogenaamde ka-bomen doen niet veel onder voor de enorme California redwood-bomen. Van de peperplant maakt men op Kosrae"seka", een narcotisch drankje.

Pohnpei's weelderige begroeiing, heuvels met junglewoud en bloeiende hibiscussen zijn typisch voor een Zuidzee-eiland. Het met regenwoud bedekte onbewoonde binnenland heeft een sponsachtige grond waar met mos bedekte bomen staan. Het oosten van Pohnpei is wat natter dan de rest van het eiland en hier groeien plumeria's, bougainvillea's, strandhibiscussen, Afrikaanse tulpbomen, broodfruitbomen, pandanussen, mango's en bamboe.

advertentie

Dieren

In het algemeen is het zo dat hoe dichter een eilandengroep bij het vasteland van Azië ligt, hoe meer diersoorten er voorkomen. Hoger gelegen eilanden hebben ook grotere variatie aan diersoorten dan de lagere atollen. Zo hebben de Marshalleilanden, de Line-eilanden, de Phoenix-eilanden en de Gilbert-eilanden weinig meer dan zee- en strandvogels. Palau heeft daarentegen de meeste diersoorten op haar grondgebied.

De enige inheemse zoogdieren van Micronesië zijn vleermuizen. Behalve op de Marshalleilanden komen overal vleermuizen voor met een spanwijdte tot bijna één meter. Honden, katten, muizen, ratten, varkens, runderen, paarden en geiten zijn allemaal geïmporteerd. Op verschillende eilanden komen varanen voor die wel bijna twee meter lang kunnen worden. Micronesië kent vele soorten skinks en ook de gekko komt overal voor. De kokosnootkrab en de mangrovekrab zijn twee van de vele soorten krabben die in dit gebied voorkomen. Micronesië kent ongeveer 7000 soorten insecten waarvan de vele muggen en kakkerlakken de lastigste zijn voor de mens.

Micronesië heeft een zeer rijke zeefauna, inclusief een grote variatie aan harde en zachte koralen, anemonen, sponzen en vele soorten schaaldieren waar de gigantische tridacna-mossel de meest indrukwekkende is. Deze mossel kan 1,2 meter in doorsnee worden en meer dan 200 kg wegen. Sommige exemplaren kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Zeeschildpadden als de karetschildpad, de groene schildpad en de lederschildpad zijn allemaal bedreigde soorten, maar leggen nog steeds hun eieren op de verlaten zandstranden. Bruinvissen, potvissen en dolfijnen bevolken de Micronesische wateren.

Meer dan 200 soorten vogels zijn gesignaleerd op de Micronesische eilanden en ca. 85 soorten broeden in dit gebied. De kardinaalhoningeter is bijna uitgestorven op Guam maar komt op de andere eilanden nog algemeen voor. De witte of grijze rifreiger leeft rond de riffen en in laag water, altijd op jacht naar vissen en kleine krabben. Kleine zilverreigers zijn vaak te vinden op graslanden waar vee graast. Micronesische spreeuwen zijn zeer algemeen. Ook de kleine goudpluvier, regenwulp, rode steenloper, bruine en zwarte mallemeeuw en witte stern komen algemeen voor.

Tijdens het duiken en snorkelen komt men o.a. zee-engelen, bonito’s, vlindervissen, palingen, modderkruipers, zwaardvissen, trompetvissen, tonijnen en nog vele andere soorten tegen. Gevaarlijk voor de mens kunnen kwallen, steenvissen, zee-egels, zeesterren en kegelschelpen zijn.

De vegetatie op de eilanden van de Federatie Micronesië is gevarieerd. Kokospalmen, pandanus en broodfruitbomen floreren op de lage eilanden. Op de hoge vulkanische eilanden vinden we mangrove-bossen langs de kusten, regenwouden tegen de heuvels aan en grasland net onder de toppen van de heuvels.

Met wat geluk kom je op Kosrae grote varanen tegen, die door de Japanners zouden zijn ingevoerd om een rattenplaag tegen te gaan. Dat is gelukt, maar ook de vogelpopulatie heeft ernstig te lijden gehad onder de aanwezigheid van de enorme hagedissen. Een grote moerassige grot in de Wiya-regio op Kosrae herbergt een vrij grote kolonie gierzwaluwen en is voor vogelliefhebbers een toeristische attractie.

Behalve vele vleermuissoorten zijn alle andere landdieren ingevoerd door de mens. Er zijn relatief weinig landvogels, hoewel er een aantal zeer zeldzame soorten tussen zitten die nergens anders voorkomen. Kust- en zeevogels zijn er genoeg en het leven ín de zee is wat Micronesië qua fauna zo bijzonder maakt. Het Ant-atol, ten zuidwesten van Pohnpei, heeft een grote zeevogelkolonie met o.a. bruine meeuwen, gekuifde grote sterns, zwarte sterns en de grote fregatvogels. Oroluk-atol krijgt regelmatig bezoek van karetschildpadden en Pacific groene schildpadden. In de periode januari-april worden 's nachts vliegende vissen gevangen die gelokt worden met brandende toortsen.

In het westelijke deel van de Chuuk-lagune liggen de Faichuk Islands waar de zeldzame white-eye vogel voorkomt.

Op Yap komt de felrode kardinaalhoningeter voor. Yap is waarschijnlijk de beste plaats ter wereld om de prachtige duivelsrog te observeren. Verder komen in wateren rond Yap barracuda's, tonijnen, schildpadden, zeeduivels, moeralen en onschuldige haaien voor.

advertentie

FEDERATIE MICRONESIE LINKS

Advertenties
• Hotels Micronesië
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FEDERATIE MICRONESIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Micronesia (N)
Reizendoejezo - Micronesië (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems