Landenweb.nl

FEDERATIE MICRONESIE
Samenleving

To read about FEDERATED STATES OF MICRONESIA in English - click here

Hotels Trivago

Samenleving

Staatsinrichting

De grondwet van de Federatie Micronesië ging op 10 mei 1979 van kracht. De Federatie heeft drie niveaus van bestuur: nationaal, staats en gemeentelijk niveau. De nationale regering is verdeeld in een uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht die allemaal ook nog"filialen" in de afzonderlijke deelstaten hebben. Het Congres van de Federatie heeft één kamer met veertien senatoren die bij elkaar komen in Palikir op Pohnpei. Elke staat heeft een senator in algemene dienst die vier jaar in het ambt blijft. De andere tien senatoren worden gekozen op basis van het aantal inwoners van de staat en deze blijven maar twee jaar in functie. Chuuk krijgt dan vijf senatoren, Pohnpei drie, Kosrae één en Yap één. De president en de vice-president, die niet van dezelfde staat mogen komen, worden door de Congresleden uit de senatoren in algemene dienst gekozen. Zij worden gekozen voor een periode van vier jaar. Elke staat heeft een gouverneur die door de bevolking gekozen voor vier jaar gekozen wordt.

De uitslag van de verkiezingen wordt nog steeds sterk beïnvloed door"peneinei" (familie) en"keinek" (clan). Op gemeentelijk niveau spelen de traditionele chiefs nog een actieve rol in het bestuur, met name op Yap, maar ook nog op Chuuk en Pohnpei. Vaak wordt daar nog geluisterd naar de mening van de chiefs voordat de mensen stemmen over bepaalde zaken. De burgemeester van een gemeente is vaak ook de lokale chief. In Kosrae echter hebben echte burgemeesters het chief-systeem volledig vervangen.

Yap heeft nog twee raden van traditionele leiders, de Council of Pilung van Yap Proper en de Council of Tamol bestaande uit chiefs van de verafgelegen eilanden. De twee raden kunnen elk wettelijk besluit afkeuren als dat inbreuk maakt op de tradities. Als de gouverneur van Yap Proper is dan moet de luitenant-gouverneur van de verafgelegen eilanden komen en vice versa.

advertentie

Onderwijs

Tot en met de “high school” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium.

Het bestuur van de deelstaten is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het basis- en middelbaar onderwijs. De federale overheid zorgt voor ondersteunende en coördinerende activiteiten. In Oost-Pohnpei ligt de Ponape Agriculture & Trade School. Dit is een door Jezuïeten gerunde high school waar vierjarige opleidingen in landbouw, bouwkunde en werktuigkunde gevolgd kunnen worden door ca. 160 leerlingen. De school staat hoog aangeschreven want jongens uit geheel Micronesië komen hier naar toe.

De eveneens door Jezuïeten gerunde Xavier High School op Weno, een eiland behorend bij Chuuk, opende al in 1953 haar deuren, en was de eerste vierjarige opleiding in Micronesië voor ca. 150 leerlingen uit de hele regio, en geniet eveneens een zeer goede reputatie.

advertentie

FEDERATIE MICRONESIE LINKS

Advertenties
• Hotels Micronesië
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FEDERATIE MICRONESIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Micronesia (N)
Reizendoejezo - Micronesië (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems