Landenweb.nl

FEDERATIE MICRONESIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Palikir
  Oppervlakte  702 km²
  Inwoners  117,135
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  +9
  Web  .fm
  Code.  FSM
  Tel.  +691

To read about FEDERATED STATES OF MICRONESIA in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

De Federatie Micronesië (officieel: Federated States of Micronesia, = de Federale Staten van Micronesië) is een soevereine, federale republiek in vrije associatie met de Verenigde Staten en gelegen in de eilandenwereld van Micronesië in het westen van de Grote Oceaan. De Federatie omvat de vier deelstaten Kosrae (of Kusaie) Pohnpei (of Ponape), Chuuk en Yap en behoort tot de Caroline-eilanden.

advertentie

Federatie Micronesia SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De totale landoppervlakte van de Federatie bedraagt in totaal 702 km2, verdeeld over 607 eilanden en atollen. Pohnpei beslaat ongeveer de helft van de totale oppervlakte. De rest is ongeveer gelijk verdeeld over de andere drie deelstaten. De totale zeeoppervlakte bedraagt 2,6 miljoen km2. Van oost naar west bedraagt de maximale afstand 2899 kilometer. De totale kustlijn van alle eilanden bij elkaar bedraagt 6112 kilometer. Ongeveer 65 eilanden zijn bewoond. De nieuwe hoofdstad van de Federatie is Palikir op Pohnpei. Daarvoor was de hoofdstad Kolonia.

Landschap afzonderlijke eilanden

Kosrae
Kosrae is het meest oostelijke eiland van de Federatie en ook van alle Caroline- eilanden. De totale landoppervlakte bedraagt 109 km2, eenderde van de oppervlakte van Pohnpei.

Kosrae heeft een ruig landschap met"berg"ruggen en valleien. Ca. 70% van de oppervlakte is bergachtig en ca. 15% van de oppervlakte bestaat uit moerasgebied. Het hoogste punt is Mount Finkol met 629 meter. Lelu, Utwe en Okat zijn de havens en alle dorpen liggen aan de kust.

Pohnpei
Pohnpei is een hoog, vulkanisch, ruig eiland, met een kuststrook vol met inhammen en uitstekende schiereilanden. Het binnenland heeft ruige bergruggen en diepe valleien. Pohnpei is maximaal 21 kilometer breed, heeft een totale landoppervlakte van 334 km2, en is daarmee het grootste eiland van de Federatie en het derde grootste eiland van Micronesië. Het centrum van Pohnpei is Mount Nahna Laud, maar de hoogste top is de Ngihneni met 791 meter.

Tussen het eiland en het omringende rif ligt een 181 km2 grote lagune waarin tientallen kleine eilandjes liggen. Pohnpei bestaat verder uit acht atols, iedere niet groter dan 2,6 km2 oppervlakte. De namen van deze atols: Mokil, Pingelap, Sapwuafik, Nukuoro, Kapingamarangi, Oroluk, Pakin en Ant. Pohnpei heeft 42 beekjes en riviertjes die veelal uitmonden in watervallen.

De bekendste en meest fascinerende bezienswaardigheid op Pohnpei is Nan Madol. Nan Madol was een belangrijk politiek, sociaal en religieus centrum ten tijde van de Saudeleur-dynastie en bovendien de plaats waar de koningen en hun gevolg verbleven. Het gehele complex omvat 92 kunstmatige eilandjes voor de kust van Pohnpei, in de buurt van Temwen Island. De eilandjes zijn maximaal 1,5 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed. De basalten pilaren voor de bouwwerken waren tot meer dan zeven meter hoog en wogen soms wel 45.000 kilo. Ze werden horizontaal neergelegd en zo bouwde men enorme muren rond de eilanden. Vanaf Pohnpei Island werden de pilaren met bamboevlotten naar Nan Madol gebracht. De bouw begon tussen 1100 en 1200 n.Chr. en duurde 200 tot 300 jaar.

Chuuk
Chuuk bestaat uit vijftien grotere eilanden, 192 verafgelegen eilanden en 80 kleine eilandjes. Ongeveer 40 van de eilanden zijn bewoond. Het hoogste punt van Chuuk-eiland is Mount Tonoken met 370 meter. Het hoogste punt van Chuuk inclusief alle bijbehorende eilanden, is Mount Tumuital (443 meter) op het eilandje Tol dat weer tot de Faichuk Islands behoort.

Yap
Hoofdeiland Yap Proper bestaat uit de vier dicht bij elkaar gelegen eilanden Yap, Tomil-Gagil, Map en Rumung die ca. 1250 kilometer ten zuidwesten van Guam liggen. De eerste drie zijn met elkaar verbonden door bruggen.

In tegenstelling tot veel andere eilanden is Yap niet vulkanisch. Daardoor is het landschap heuvelachtig met als hoogste top Mount Matade met 174 meter. De totale landoppervlakte van Yap Proper is 100 km2, en dat is 84% van de totale oppervlakte van Yap. Tussen het rif rond Yap Proper liggen een handvol eilanden waaronder Pekel, Bi en Tarang.

Bijna 1000 kilometer ten oosten van Yap Proper liggen 134 eilandjes met een totale landoppervlakte van 18,8 km2. Sommige eilandjes zijn niet meer dan een zand- of koraalstrand en dreigen bij een flinke storm in de oceaan te verdwijnen.

advertentie

Typisch landschap Federatie micronesiëPhoto: Erin Magee/AusAID CC 2.0 Generic no changes made

FEDERATIE MICRONESIE LINKS

Advertenties
• Hotels Micronesië
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FEDERATIE MICRONESIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Micronesia (N)
Reizendoejezo - Micronesië (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems