Landenweb.nl

GUAM
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Chamorro
  Hoofdstad  Hågatña
  Oppervlakte  545 km²
  Inwoners  171,249
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  +9
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  GU
  Tel.  +1-671

To read about GUAM in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in Westelijke Pacific tussen Hawaï (op ca. 6000 km) en de Filippijnen (op ca. 2400 km).

advertentie

Guam Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline-eilanden. Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix-eilanden die tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een wateroppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

Guam, het grootste eiland van de Marianen en van geheel Micronesië is een van de “Outlying Territories” van de Verenigde Staten. Guam behoort tot het werelddeel Oceanië en is het meest zuidelijke eiland van de Marianen. Ten westen van Guam ligt de Filippijnse Zee en ten oosten van Guam ligt de Pacific.

Landschap

De totale landoppervlakte van Guam bedraagt 541 km2 en het eiland is ca. 48 km lang en ca. 15 km breed. In het midden is Guam maar 6,5 km breed en lijkt daardoor van bovenaf gezien een beetje op een vlinderdas. Guam ligt op ca. 6000 km van Honolulu op Hawaï en ca. 2400 km van de hoofdstad van de Filippijnen, Manilla.

advertentie

Luchtfoto vanaf Mount Lamalam van Apra Harbor, GuamPhoto: Amanderson2 CC BY 2.0 no changes made

Het noorden van Guam bestaat uit een verhoogd kalksteenplateau, soms met hoge steile kliffen. Het zuiden is een mix van hoge vulkanische heuvels en valleien met vele riviertjes en watervallen. Het hoogste punt van Guam is Mount Lamlam met 406 meter. Rifformaties omringen het grootste deel van Guam. In het westen en oosten vinden we stranden. Het zuidelijkste puntje van het eiland heeft een aantal beschermde baaien. In 1993 werd Guam getroffen door een zeldzame aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter.

Klimaat en Weer

Guam heeft een vrij gelijkmatig klimaat; het is gedurende het jaar door over het algemeen warm en vochtig. De dagtemperaturen variëren van 22°C tot 30°C. De gemiddelde neerslag is ca. 2500 mm per jaar.

De beste tijd om Guam te bezoeken is in het droge seizoen (ca. 114 mm per maand) dat duurt van januari tot eind april als de passaatwinden, die het hele jaar van oost naar noordoost waaien, het sterkst zijn. De vochtigheidsgraad is in dit seizoen ook minder. In de tweede helft van het jaar is de kans op tyfoons of tropische stormen het grootst. In 1997 werd Guam getroffen door de tyfoon Paka. Er werden 8000 huizen en 2000 gebouwen geheel of gedeeltelijk verwoest.

Planten en Dieren

Planten

De kokospalm is de belangrijkste boom van Micronesië. Kopra, het gedroogde vlees van de kokosnoot, waar ook kokosolie van gemaakt wordt, is het belangrijkste exportproduct en daardoor een belangrijke bron van inkomsten. De kokosnoot levert ook een soort wijn, tuba. Verder worden van de kokospalmen touw, brandstof, dakstro en manden gemaakt. Broodfruitbomen komen ook algemeen voor op Micronesië en zorgen voor timmerhout en fruit. Timmerhout komt ook van de mahonieboom en de betelpalm of arecapalm. De betelnoot is een belangrijk voedselproduct. Het fruit van de pandanusboom wordt veel gegeten en de bladeren worden gebruikt voor het maken van matten, manden en waaiers.

Andere traditionele voedselplanten zijn de taro, broodplanten, tapioca en bananenbomen. Mangrovemoerassen komen voor langs de kusten van de hooggelegen eilanden.

Kleurige tropische planten en bloemen komen volop voor op Micronesië zoals de hibiscus, de bougainvillea’s, de plumeria, lelies, lantana’s en crotons. Planten als coleus, caladium en philodendron kunnen gigantische afmetingen hebben. Bijzonder is een insectenetende plant en een plant die bij aanraking z’n bladeren sluit.

Dieren

In het algemeen is het zo dat hoe dichter een eilandengroep bij het vasteland van Azië ligt, hoe meer diersoorten er voorkomen. Hoger gelegen eilanden hebben ook grotere variatie aan diersoorten dan de lagere atollen. Zo hebben de Marshalleilanden, de Line-eilanden, de Phoenix-eilanden en de Gilbert-eilanden weinig meer dan zee- en strandvogels. Palau heeft daarentegen de meeste diersoorten op haar grondgebied.

De enige inheemse zoogdieren van Micronesië zijn vleermuizen. Behalve op de Marshalleilanden komen overal vleermuizen voor met een spanwijdte tot bijna één meter. Honden, katten, muizen, ratten, varkens, runderen, paarden en geiten zijn allemaal geïmporteerd. Op verschillende eilanden komen varanen voor die wel bijna twee meter lang kunnen worden. Micronesië kent vele soorten skinks en ook de gekko komt overal voor. De kokosnootkrab en de mangrovekrab zijn twee van de vele soorten krabben die in dit gebied voorkomen. Micronesië kent ongeveer 7000 soorten insecten waarvan de vele muggen en kakkerlakken de lastigste zijn voor de mens.

Micronesië heeft een zeer rijke zeefauna, inclusief een grote variatie aan harde en zachte koralen, anemonen, sponzen en vele soorten schaaldieren waar de gigantische tridacna-mossel de meest indrukwekkende is. Deze mossel kan 1,2 meter in doorsnee worden en meer dan 200 kg wegen. Sommige exemplaren kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Zeeschildpadden als de karetschildpad, de groene schildpad en de lederschildpad zijn allemaal bedreigde soorten, maar leggen nog steeds hun eieren op de verlaten zandstranden. Bruinvissen, potvissen en dolfijnen bevolken de Micronesische wateren.

Meer dan 200 soorten vogels zijn gesignaleerd op de Micronesische eilanden en ca. 85 soorten broeden in dit gebied. De kardinaalhoningeter is bijna uitgestorven op Guam maar komt op de andere eilanden nog algemeen voor. De witte of grijze rifreiger leeft rond de riffen en in laag water, altijd op jacht naar vissen en kleine krabben. Kleine zilverreigers zijn vaak te vinden op graslanden waar vee graast. Micronesische spreeuwen zijn zeer algemeen. Ook de kleine goudpluvier, regenwulp, rode steenloper, bruine en zwarte mallemeeuw en witte stern komen algemeen voor. Tijdens het duiken en snorkelen komt men o.a. zee-engelen, bonito’s, vlindervissen, palingen, modderkruipers, zwaardvissen, trompetvissen, tonijnen en nog vele andere soorten tegen. Gevaarlijk voor de mens kunnen kwallen, steenvissen, zee-egels, zeesterren en kegelschelpen zijn.

De bruine boomslang, die per ongeluk via de Solomoneilanden op Guam is terechtgekomen, heeft bijna de gehele vogelpopulatie in de bossen uitgeroeid. Negen inheemse vogelsoorten zijn hierdoor zelfs uitgestorven en Guam zou zelfs het eerste land ter wereld kunnen worden waar alle inheemse vogelsoorten zijn uitgestorven. Het aantal bruine boomslangen loopt in de miljoenen. Op sommige plaatsen komen per vierkante mijl 12.000 slangen voor! Andere eilanden in de Pacific proberen uit alle macht de slang buiten te houden, maar hij is inmiddels al gesignaleerd op Saipan, Wake en Oahu.

Het zeldzame sambarhert komt nog op Guam voor. De carabao, een waterbuffel, is vooral te zien in Zuid-Guam, waar ze op kleine boerderijen nog steeds hun werk verrichten. Guam’s riffen herbergen een van de meest gevarieerde vispopulaties ter wereld met meer dan 800 verschillende soorten. Ook meer dan 300 soorten koraal komen daar voor.

Vlinders zijn voornamelijk op Guam te vinden doordat de bruine boomslang bijna alle vogels uitgeroeid heeft die jacht maken op rupsen en vlinders. De Guam kwartelkoning is een tijdje uitgestorven geweest, maar is weer terug na een speciaal fokprogramma.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis

advertentie

Guam LattesPhoto: Abner T Brennan CC 4.0 International no changes made

De geschiedenis van Guam is onlosmakelijk verboden met de geschiedenis van de Marianen. Deze eilanden waren al op z’n vroegst 1500 voor Chr. bewoond door de Chamorro. Deze vroege bewoners kwamen zeer waarschijnlijk van Indonesie. Het feit dat ze als enigste volk van Micronesië rijst verbouwden, wijst sterk in die richting. De belangrijkste overblijfselen uit die vroege tijd zijn de zogenaamde “lattes”, megalithische stenen tot zes meter hoog en zijn waarschijnlijk onderdelen geweest van traditionele Micronesische gebouwen. Het sociale systeem bestond uit drie standen, de matua (edelen), de achoat (half- edelen), en de manachang, vissers en landbouwers. Guam was toen verdeeld in districten bestaande uit enkele dorpjes, voornamelijk gelegen langs de kust. Elk district werd geleid door een “chamorri”, er was geen centraal gezag. Dit leidde uiteraard vaak tot conflicten tussen de diverse districten.

Spaanse overheersing

Het eerste westerse contact dateert van 6 maart 1521 toen Ferdinand Magelhaes met het schip de Trinidad de Utamac Baai op Guam binnenvoer. De Marianen werden aanvankelijk “Islas de las Velas Latinas” genoemd, naar de zeilen die de Chamorro op hun kano’s hadden en die veel beter waren dan de zeilen die de Spanjaarden op hun schepen gebruikten. De naam van het eiland Guam stamt af van het locale Guahan, dat “wij hebben” betekent. Magelhaes kwam meteen in confict met de Chamorro (zeven doden), iets wat nog veel vaker zou gebeuren.

In 1565 arriveerde Miguel Lopez de Legazpi en claimde de Marianen officieel namens Spanje, om daarna de lucratieve handelsroute tussen de Filippijnen en Mexico te gaan exploiteren. Het zou echter nog 150 jaar duren voordat er pogingen gedaan werden om een Europese nederzetting op Guam te stichten. De volgende 250 jaar stopten er vooral Spaanse galjoenen om proviand in te slaan. Ook werd Guam bezocht door Spaanse, Engelse en Hollandse ontdekkingsreizigers. In 1668 arriveerde de jezuïet Diego Luis de Sanvitores op Guam en stichtte een missiepost in Hagåtña. De Chamorro stonden aanvankelijk wel open voor de verhalen van de missionarissen, maar toen ze in de gaten kregen dat ze hun eigen cultuur en gebruiken aan het verliezen waren, volgden er twee decennia van oorlogen en onrust. Sanvitores werd in 1672 gedood.

Rond 1690 waren de gevechten ten einde en was de Chamorro-bevolking gedecimeerd, van de 100.000 waren er nog maar 5.000 over. Ook de door de Spanjaarden meegebrachte pokken en griep kostten velen het leven. Er bleven praktisch alleen vrouwen en kinderen over. Om de bevolking weer op peil te krijgen trouwden Spaanse soldaten en uit de Filipijnen gehaaalde mannen met de Chamorro-vrouwen. Zo ging alsnog veel van de Chamorro-cultuur verloren. De Spanjaarden introduceerden tevens het schrift, stichtten scholen en leerden de Chamorro nieuwe bouw- en landbouwmethoden.

Walvisjagers bezochten de Marianen al sinds 1798. Pas in 1822 legden ze voor de kust van Guam aan. Sommigen waren Engelsen, maar de meeste waren Amerikanen. De jaren veertig van de negentiende eeuw waren wat dat betreft een hoogtepunt, toen honderden walvisjagers de wateren van Guam passeerden.

Guam overgenomen door de Verenigde Staten

In 1898 verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Spanje. De Spaanse autoriteiten van Guam wisten echter van niets en het kostte de Amerikanen dan ook geen enkele moeite om Guam in te nemen en de Verenigde Staten hadden er een belangrijk militair steunpunt bij. Bij de Vrede van Parijs werd Guam naast Porto Rico en de Filippijnen aan de Verenigde Staten gegeven.

Tot eind jaren dertig van de 20e eeuw werd Guam beheerd door de Amerikaanse marine (na 1950 onder Binnenlandse Zaken). Vanaf februari 1941 mocht Guam van de toenmalige president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, alleen met toestemming van de autoriteiten bezocht worden. Deze status duurde tot augustus 1962.

Tweede Wereldoorlog

Op 8 december 1941 werd Guam door de Japanners gebombardeerd, op dezelfde dag als Pearl Harbor op Hawaï. Op 10 december namen ca. 5000 Japanse soldaten het eiland in. Het werd door de Amerikanen totaal niet verdedigd. De weinige bewoners werden gevangengenomen, naar Japanse werkkampen gestuurd en er werd begonnen met het leren van de Japanse taal. De Japanners noemden het eiland Omiyajima. In het begin van de bezetting werd de Chamorro-bevolking verder redelijk met rust gelaten. Tegen het einde van de Japanse bezetting moest men echter gaan werken voor de Japanners, o.a. verdedigingsforten werden voor de Japanners gebouwd. Op 12 juli 1944 werden alle Guamezen naar concentratiekampen aan de oostkust getransporteerd. Hun lot was toen onzeker maar als ze gebleven waren, waren er tijdens de voorbereidende bombardementen en de invasie van de Amerikanen vast veel doden gevallen onder de bevolking. Toch werden er door de Japanners aan het einde van de oorlog nog verschillende oorlogsmisdaden begaan. De bombardementen voor de invasie begonnen op 17 juli 1944. Vier dagen later landden er 55.000 Amerikaanse soldaten op de stranden van Guam. Op 10 augustus werd Guam bevrijd van de Japanners. Uiteindelijk sneuvelden er 17.500 Japanners en 7.000 Amerikanen. Hagåtnña en veel andere dorpen waren vernietigd.

In de weken na de bevrijding werd Guam overspoeld door ca. 200.000 Amerikaanse soldaten, die werden voorbereid op een invasie in Japan. Ongeveer een derde van het eiland werd opgeëist door de militairen. Na de oorlog behielden de militairen deze gebieden en vestigden zich daar permanent. Guam speelde daardoor ook een rol van betekenis in de Korea-oorlog en nog later in de Vietnam-oorlog. In 1986 kregen landeigenaren na een rechtszaak eindelijk een schadevergoeding toegewezen die in de miljoenen dollars liep. Nu er steeds meer buitenlandse militaire bases gesloten worden door de Amerikanen, hopen de Chamorro hun land weer terug te krijgen.

Bevolking

Guam had in 2017 ruim 167.000 inwoners. Gemiddeld wonen er per km2 ca. 305 mensen op Guam. De Chamorro zijn de grootste etnische groep (37,7%), hoewel tegenwoordig al in de minderheid door de vele immigranten. Een andere grote etnische groep zijn de Filippino’s (26,3%). Verder wonen er ook veel Koreanen, Japanners en Chinezen op de eilanden. In 1940 bestond de bevolking nog voor 90% uit Chamorro! Ook wonen er ca. 23.000 Amerikanen , meest militairen met hun gezin. Guam heeft jaarlijks te maken met veel illegale immigranten. In de hoofdstad Hågatña wonen 143.000 inwoners. (2017)

Guam heeft een zeer jonge bevolking; het aantal 0-14 jarigen bedraagt ca. 27%, het aantal 15-64 jarigen bedraagt ca. 64,4%, en het aantal vijfenzestigplussers bedraagt ca. 8,6%. De levensverwachting van de gemiddelde Guamees bedraagt 76 jaar. De zuigelingensterfte is ca. 12.6 per 1000 levendgeborenen.

Taal

Guam Oceanische TalenPhoto: Kwami CC 3.0 Unported no changes made

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Paluaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Gilbertees op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken worden. De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend.

Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal.

Het Spaans heeft het Chamorro nooit helemaal vervangen op Guam alhoewel 75% van de woorden van het moderne Chamorro afkomstig zijn van het Spaans. Ondanks de uitspraak lijkt het Chamorro veel op het Spaans. Het Chamorro werd voor het eerst opgeschreven door de Spaanse missionarissen, die hun eigen taal als basis gebruikten voor de uitspraak van Chamorro woorden. Het Chamorro heeft een uniek geluid dat lijkt op “dz”, in het Spaans gespeld als “y” en in het Engels als “j”. Deze twee spellingen van Chamorro woorden wordt nog steeds gebruikt.

Op Guam zijn het Engels en het Chamorro de officiële talen en beiden worden ook gebruikt in overheidspublicaties en onderwezen op de scholen. Het Engels wordt wel steeds belangrijker. De Chamorro-bevolking dringt echter steeds meer aan op een herwaardering van hun eigen taal. Zo werd in 1998 de Spaanse naam van de hoofdstad, Agaña, veranderd in Hågatña. Het veranderen van alle plaatsnamen stond gepland voor 1999.

Enkele voorbeelden, eerst Spaans, dan Chamorro:

Godsdienst

Micronesië is bijna geheel gechristianiseerd. Spaanse katholieke missionarissen bekeerden de Marianen en de westelijk gelegen eilanden. Protestanten uit New England, Verenigde Staten, bekeerden de Marshalleilanden en de oostelijke eilanden. Chuuk, Nauru, Kiribati en Pohnpei hebben ongeveer een gelijke aantal katholieken en protestanten.

Ca. 90% van de Chamorro-bevolking op Guam is trouw rooms-katholiek. Het rooms- katholieke geloof heeft nog steeds een grote invloed op de cultuur van het eiland, van Guam’s onbuigzame anti-abortuswet tot de dorpsfeesten die zich altijd rond de kerk afspelen.

Verder zijn er nog kleine groepen baptisten, episcopaten, Baha’í aanhangers, lutheranen, mormonen, presbyterianen, Jehova’s getuigen, en leden van de Church of Christ en zevendedags-adventisten.

Samenleving

Staatsinrichting

Guam Eddie Calvor Gouverneur vanaf 2011Photo: Publiek domein

Guam is een niet-geïncorporeerd territorium van de Verenigde Staten; de Amerikaanse wetgeving is er dus niet geldig. Amerikaanse staatsburgers mogen Guam onbeperkt in- en uitreizen. De militaire basis op Guam is een van de meest strategisch gelegen bases van de Amerikanen in de Pacific. De “Organic Act” of Guam, aangenomen in 1950, installeerde een burgerregering en verleende alle Guamezen het staatsburgerschap van de Verenigde Staten. Vanaf die tijd valt Guam onder het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in plaats van het ministerie van Marine. In 1982 verkreeg Guam interne autonomie.

Guam’s regeringsstructuur lijkt veel op die van de Verenigde Staten. Er is een 15 zetels tellend parlement (vroeger 21 zetels) dat onder het bestuur staat van een gouverneur en een luitenant-gouverneur. Deze worden voor vier jaar gekozen. De parlementsleden worden voor twee jaar gekozen. Op nationaal niveau kreeg Guam echter geen directe zeggenschap. De eilandbewoners mogen bijvoorbeeld niet stemmen tijdens presidentsverkiezingen. Pas in 1972 mocht men een niet-stemgerechtigde afgevaardigde naar het Amerikaanse Congress sturen.

Veel Guamezen vinden dat de status van de Commonwealth van de Noordelijke Marianen beter zou zijn voor Guam, met name qua zelfbestuur. Guam probeert dan ook om de huidige status te veranderen in Commonwealth-status. Maar zowel bij de regering Clinton als in het Congres ving men tot nu toe bot.

Onderwijs

Guam UniversiteitPhoto: Mrgates CC 3.0 Unported no changes made

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium. Onderwijs tot 16 jaar is verplicht op Guam. Aan openbaar onderwijs heeft Guam ca. 24 basisscholen, zes middelbare scholen en vijf highschools. Verder zijn er nog een aantal privé-basisscholen en vijf privé-highschools. Er zijn ook studies in het Chamorro en tweetalige onderwijsprogramma’s die de Chamorro taal en cultuur proberen te integreren in de basisschool en de middelbare school.

Economie

Ondanks het einde van de koude oorlog heeft Guam nog steeds een economie die sterk afhankelijk is van de aanwezigheid van de meer dan 6.000 Amerikaanse militairen met hun gezinnen. Zij besteden veel geld en houden daardoor de economie voor een groot deel draaiende. Guam is namelijk nog steeds een zeer belangrijk steunpunt voor de Amerikaanse marine en luchtmacht. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het aantal militairen echter al drastisch verminderd en daardoor ook de inkomsten. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking bedraagt op dit moment (2017) ca. $35.600 per jaar.

De grootste werkgever op Guam is de overheid, met 14.000 ambtenaren. Dat is natuurlijk de bureaucratie ten top en Guam heeft dan ook de hoogste concentratie overheidspersoneel van de Verenigde Staten.

Ook het bankwezen heeft er goede mogelijkheden. Guam is verder een vrijhandelszone. De haven ligt bij Apra. Bij de hoofdstad Hågatña ligt de internationale luchthaven Won Pat, waarvandaan ca. 100 vluchten per week vertrekken naar o.a. de Verenigde Staten, Indonesie, de Filippijnen, Australie en Nieuw-Zeeland.

Weliswaar worden er op het eiland fruit en groente verbouwd (zoete aardappelen, komkommer, watermeloenen en bonen), toch wordt er veel geïmporteerd als gevolg van de hoge levensstandaard. Aan vee telt Guam ca. 650 runderen, 120 varkens en 33.000 stuks pluimvee. Geholpen door de protectionistische Amerikaanse handelspolitiek ontstaat ook een eigen textielindustrie en aardolieraffinage.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme werd hard getroffen door de economische crisis in Azië, waardoor veel Japanse toeristen wegbleven. De Zuid-Koreanen bleven weg na een ernstig ongeluk met een Zuid- Koreaans vliegtuig. Normaal gesproken trekt Guam ca. 1 miljoen toeristen per jaar die meer dan een miljard dollar besteden. Van alle eilanden in de Pacific trekt alleen Hawaï meer toeristen. In de toekomst zal het toerisme de kurk moeten zijn waar de economie op gaat drijven. Hieronder worden enige attracties beschreven.

De meest bekende waterval op het eiland Guam is de majestueuze Talofofo waterval. Het park rond de waterval is ideaal voor een picknick of om gewoon te ontspannen. Je kunt een verfrissende duik nemen onder de dertig meter hoge Talofofo waterval. De waterval ligt in de Ugum rivier die toegankelijk is met de auto. Je kunt er wandelen of een ritje met een kabelbaan maken.

Fish Eye Marine Park is een unieke onderwater observatorium. Het is een populaire duikplaats met een verbazingwekkende diversiteit aan zeeleven, die uit meer dan 200 soorten vis bestaat.

Cocos Island is een tropische oase in de Cocos Lagoon 1 mijl van de zuidelijke kust van Guam. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 100 hectare en bestaat uit wit zandstrand in prachtig, turquoise kristalhelder water. Het eiland is onbewoond en wordt gebruikt als een toeristische bestemming. Toeristen maken boottochten naar het eiland en kunnen dolfijnen spotten, duiken, snorkelen, jetskiën en parasailen.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GUAM LINKS

Advertenties
• Guam Vliegtickets.nl
• Hotels Guam
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over GUAM bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Guam (N)
Telefoongids Micronesië
Willgoto Guam (N)