Landenweb.nl

GUAM
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Chamorro
  Hoofdstad  Hågatña
  Oppervlakte  545 km²
  Inwoners  171,249
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  +9
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  GU
  Tel.  +1-671

To read about GUAM in English - click here

Hotels Guam

Geografie en Landschap

Geografie

Micronesië (van het Grieks: kleine eilanden) bestaat uit ongeveer 2300 grote en kleine eilanden. De eilanden liggen verspreid in Westelijke Pacific tussen Hawaï (op ca. 6000 km) en de Filippijnen (op ca. 2400 km).

advertentie

Guam Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

Geografisch gezien bestaat Micronesië uit vier archipels: de Marshalleilanden, de Marianen, de Gilbert-eilanden en de Caroline-eilanden. Kiribati, behorend tot Micronesië, omvat ook de Line- en Phoenix-eilanden die tot Polynesië gerekend worden. De afstand van noord naar zuid bedraagt 2572 km en van oost naar west 5056 km. Dit betekent dat de eilanden verspreid liggen over een wateroppervlakte van meer dan 13 miljoen km2.

Guam, het grootste eiland van de Marianen en van geheel Micronesië is een van de “Outlying Territories” van de Verenigde Staten. Guam behoort tot het werelddeel Oceanië en is het meest zuidelijke eiland van de Marianen. Ten westen van Guam ligt de Filippijnse Zee en ten oosten van Guam ligt de Pacific.

Landschap

De totale landoppervlakte van Guam bedraagt 541 km2 en het eiland is ca. 48 km lang en ca. 15 km breed. In het midden is Guam maar 6,5 km breed en lijkt daardoor van bovenaf gezien een beetje op een vlinderdas. Guam ligt op ca. 6000 km van Honolulu op Hawaï en ca. 2400 km van de hoofdstad van de Filippijnen, Manilla.

advertentie

Luchtfoto vanaf Mount Lamalam van Apra Harbor, GuamPhoto: Amanderson2 CC BY 2.0 no changes made

Het noorden van Guam bestaat uit een verhoogd kalksteenplateau, soms met hoge steile kliffen. Het zuiden is een mix van hoge vulkanische heuvels en valleien met vele riviertjes en watervallen. Het hoogste punt van Guam is Mount Lamlam met 406 meter. Rifformaties omringen het grootste deel van Guam. In het westen en oosten vinden we stranden. Het zuidelijkste puntje van het eiland heeft een aantal beschermde baaien. In 1993 werd Guam getroffen door een zeldzame aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter.

GUAM LINKS

Advertenties
• Hotels Guam
• VliegenNaar | Vliegticket Guam
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GUAM bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Guam (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N. / Micronesia handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems