Landenweb.nl

DOMINICAANSE REPUBLIEK
Godsdienst

To read about DOMINICAN REPUBLIC in English - click here

Hotels Dominicaanse Republiek

Steden DOMINICAANSE REPUBLIEK

Puerto plataPunta cana

Godsdienst

Algemeen

Het rooms-katholicisme is de staatsgodsdienst en ca. 90% van de bevolking is dan ook rooms-katholiek; andere godsdiensten worden toegelaten.

De republiek telt vijf kerkelijke territoria; Santo Domingo, sedert 1511 bisschopszetel, werd in 1545 het aartsbisdom van de Nieuwe Wereld.

De rol van de Rooms-Katholieke Kerk is vooral sinds 1960 steeds kritischer geworden; de kerk beijvert zich voor verbetering van de levensstandaard, voor landhervormingen en voor handhaving van de mensenrechten.

In de loop van de 18e en 19e eeuw kwamen er ook protestantse genootschappen vanuit o.a. Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten naar Hispaniola. Ook het spirituele karakter van baptisten, methodisten, adventisten en Jehova’s sprak de nakomelingen van de slaven aan.

Toch bleven ook de Afrikaanse tradities en rituelen onder de bevolking aanwezig, met name ‘vodú’ (voodoo) en ‘brujería’. Deze volksreligie is gebaseerd op mystiek en voorouderverering. Naast de geesten, de ‘zombies’, van de voorouders, zijn er talrijke goden. In de vodú zijn dat de ‘loa’s’, in de brujería de ‘luás’. In de loop der tijden hebben de luás een christelijke gedaante aangenomen en zijn het ‘santos’ geworden. Luás en santos worden tijdens ceremonieën opgeroepen door een priester, de ‘brujo’ of ‘bruja’, en dit alles gaat gepaard met getrommel, dans en zang. Deze religieuze figuren nemen een vooraanstaande plaats in het sociale leven van de zwarte Dominicanen in. De katholieke kerk staat uiteraard zeer sceptisch tegenover deze praktijken, maar neemt de laatste jaren een wat toleranter houding in.

advertentie

Religieuze feesten

In Higüey vindt jaarlijks op 21 januari het grootste religieuze ceremonieel plaats, ter ere van LaVirgen de Altagracia. Bij de grote kathedraal ter plaatse verzamelen zich dan vele pelgrims.

Zeven weken na Pasen wordt het feest ter ere van Espiritu Santo, de Heilige Geest, gevierd op diverse plaatsen in het land. In de processie wordt de Heilige geest in de vorm van de Afrikaanse god Kalunda rondgedragen.

In de derde week van juni wordt het feest van San Juan Bautista (Johannes de Doper) gevierd in enkele plaatsen. De Afrikaanse equivalent is Changó, de god van het vuur, de storm en de bliksem.

Op 29 september vindt het feest van de beschermheer van de Dominicaanse Republiek plaats, San Miguel, die weer staat voor de vodú-god Belié-Belcán, symbool voor vrede en rechtvaardigheid.

Met kerstmis zijn er verspreid over het hele land zogenaamde guloya-feesten, vodú-ceremonies en processies.

advertentie

Belangrijke kerken

Santo Domingo – Nuestra Señora Santa María de la Encarnación, Primada de América. Het is de eerste kathedraal op het continent Amerika gebouwd werd; de bouw begon in 1510 en werd afgerond in 1540. De kerk is gebouwd als tempel, met drie schepen, een lengte van 55 meter en een breedte van maximaal 23 meter. De stijl van de kerk is een vermenging van late gotiek, Renaissance en Arabische details.

Santo Domingo – Capilla de Nuestra Señora de los Remedios. Dit kapelletje was een van de eerste godshuizen op Hispaniola. De nog steeds werkende zonneklok naast het kerkje dateert uit 1753.

Santo Domingo – Catedral Santa María la Menor. Dit is de oudste kathedraal van Amerika, ontworpen door de Italiaanse bisschop Alessandro Geraldini en vanaf 1523 door Luís de Moya en Rodrigo de Liendo gebouwd, is een mengeling van Renaissance, romaans, barok en late gotiek.

De eerste steen werd gelegd door Columbus’ zoon Diego.

San Cristobál – Iglesia de Nuestra Señora de Consolación. Deze neoclassicistische kerk werd op initiatief van dictator Trujillo. In deze kerk is dan ook zijn mausoleum te vinden; zijn lichaam ligt nog steeds in Parijs op Père-Lachaise, de begraafplaats voor beroemdheden.

Higüey – Nuestra Señora de la Altagracia. Dit is de basiliek voor de Maagd van Altagracia, een zeer opmerkelijk, volgens velen lelijk, gebouw, het centrum van de pelgrims naar deze stad. De kathedraal in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd.

Zeer opvallend is de metershoge betonnen boog, die in feite de plaats inneemt van de toren. De Franse architecten hebben André Jacques Dunoyer de Segonzac en Pierre Dupré hebben de torenspits vormgegeven als een stel biddende handen. Het klokkenspel van deze kerk is het grootste van de Nieuwe Wereld.

Moca – Sagrado Corazón de Jesús. Deze Heilig-Hartkerk is de op een na grootste kerk van het land.

Santiago de los Caballeros – Catedral de Santiago Apóstol. Deze kathedraal stamt uit 1895 en heeft gotische en neoklassieke elementen (o.a. de toren) en een altaar van mahoniehout. Bij de hoofdingang bevindt zich het mausoleum voor de Helden van de Restauratie van de Republiek.

La Vega – Catedral de la Concepción de La Vega. Een massief betonnen kerk, gebouwd in 1992.

La Vega – Iglesia Virgen de la Mercedes – In 1886 gebouwd en opgetrokken in de vroeg-koloniale stijl. In de kerk wordt een splinter van het kruis als relikwie bewaard, die volgens de legende in 1495 door toedoen van de Heilige Maagd niet verbrandde, hoewel opstandige Taíno-indianen de splinter hadden aangestoken.

advertentie

DOMINICAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Dominicaanse Republiek
• Vakantie Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Hotels
• Dominicaanse Republiek Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Dominicaanse Republiek
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over DOMINICAANSE REPUBLIEK bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in de Dominicaanse Republiek (N)
Dominicaanse Republiek Jouw Pagina (N)
Reisinformatie Dominicaanse Republiek (N)
Reizendoejezo - Dominicaanse republiek (N)

Bronnen

Bayer, M. / Dominicaanse Republiek

Gottmer/Becht

Creed, A. / Dominican Republic

Chelsea House Publishers

Dominicaanse Republiek

Het Spectrum

Foley, E. / Dominican Republic

Times Books International

Froese, G. / Dominicaanse Republiek

Van Reemst

Langenbrinck, U. / Dominicaanse Republiek

ANWB

Latzel, M. / Dominicaanse Republiek

Elmar

Stow, L. K. / Dominicaanse Republiek

Kosmo

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems