Steden DOMINICAANSE REPUBLIEK

DOMINICAANSE REPUBLIEK   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

De vegetatie op het eiland varieert sterk door de grote hoogteverschillen en uiteenlopende klimaatzones. De Dominicaanse Republiek telt ca. 5600 plantensoorten (o.a. 600 boomsoorten en 350 soorten orchideeën), waarvan er ca. 1800 alleen op dit eiland voorkomen. In het Parque Nacional Sierra de Baoruco heeft men tot nu toe 166 verschillende soorten orchideeën geteld, bijna de helft van alle orchideeën die erin het land groeien. Daarvan zijn er 32 endemisch, dat wil zeggen dat ze alleen in dit specifieke park voorkomen.
De bergstreken dragen nog een dicht oerwoud, terwijl op de lager gelegen delen een savanne-achtige vegetatie (gras en lage droge struiken) overheerst. Door toedoen van de mens is de eigen karakteristieke vegetatie veel veranderd.
De Arowakken van het Zuid-Amerikaanse vasteland kapten de bestaande vegetatie en plantten onder andere maïs, tabak en cassave. De Europeanen kapten boomsoorten die niet lucratief genoeg waren, en tevens om landbouw en mijnbouw mogelijk te maken.
Ook allerlei planten en bloemen werden naar Hispaniola gehaald, zoals suikerriet, banaan, kokos en citrusvruchten. Ook sierplanten als casuarina, kruidnagelboom en jacaranda werden ingevoerd door de kolonisten. Een inheemse boom die gebleven is, is de kapokboom of ‘ceiba’.

Alleen in hoger gelegen gebieden is de oorspronkelijke vegetatie grotendeels intact gebleven. Met name de Cordillera Central is een bloemen- en plantenparadijs met tientallen soorten orchideeën, en verder begonia’s, lobelia’s, bromelia’s, tulpenboom, koraalboom en flamboyant.
Er komen 300 soorten palmen voor in de Dominicaanse Republiek, waarvan de koningspalm en de cacheopalm bijzonder zijn. Uit de laatste soort wordt een zoete wijn, ‘mabi’, gewonnen, van de koningspalm worden alle delen door de bevolking benut. Opvallend zijn ook de dwergpalmen ‘cana’ en ‘yarey’.
In het droge zuiden en zuidwesten groeien doornstruiken, acacia’s, agaven en 45 cactussoorten, waarvan 15 endemisch.

Om de natuur te beschermen telt de Dominicaanse Republiek inmiddels 14 nationale parken en 7 natuurreservaten.
In de Cordillera Central ligt het Reserva Natural del Ébano Verde. Het bijzondere van dit reservaat zijn de drie types vegetatie: een ebbenhoutbos, een nevelpalmenwoud en een bergpalmenbos. In deze drie bossen groeien 600 soorten planten waarvan één derde uitsluitend voorkomt op Hispaniola.

Dieren

ZOOGDIEREN

Grote zoogdieren komen op het eiland niet voor, behalve gedomesticeerde dieren als paarden, koeien, geiten en varkens.
De dierenwereld kent enkele opmerkelijke soorten, zoals een grote insecteneter als de Solenodon en een knaagdier als de hoetia of ‘jutía’.
Tot de zoogdieren behoren ook 18 inheemse vleermuissoorten, waarvan er een zich alleen voedt met vis uit de zee.

REPTIELEN EN AMFIBIEËN

Reptielen en amfibieën zij er volop, met de indrukwekkende spitssnuitkrokodil (tot 6 meter lang) als meest opmerkelijke dier. Dit dier is vooral te zien bij het Lago Enriquillo op de Isla Cabritos, de Laguna Gri-Gri en in nationaal park Monte Cristi.
De leguanen, die vooral in de drogere gebieden leven, kunnen wel twee meter lang worden.Inheems zijn de neushoornleguaan, de gladkopleguaan en de ringstaartleguaan.
Hagedissen en kikkers zijn er volop te vinden in de Dominicaanse Republiek, de grootste slang is een de Boa hispaniola, die echter niet groter wordt dan 1 meter. In totaal komen er 20 soorten slangen voor, allemaal niet giftig.
De karetschildpad en de soepschildpad komen het meest voor aan de stranden van de Dominicaanse Republiek, met name bij Pedernales, op Isla Saona en bij Monte Cristi. Ook de lederschildpad en de onechte karetschildpad leggen op de stranden hun eieren.

ZEEZOOGDIEREN
De West-Indische zeekoe of ‘manatí’ wordt met uitsterven bedreigd, en is dus een zeer opmerkelijke verschijning. Het zijn planteneters die leven in de zee en in riviermondingen. In de wateren rond de Dominicaanse Republiek leven nog ca. 100 zeekoeien in groepen van drie tot twaalf exemplaren.
In de wintermaanden komt een grote groep bultrugwalvissen samen voor de kust van het schiereiland Samaná. Hier wordt door de bultruggen gepaard en worden de walvisjongen geboren. Bultruggen kunnen 19 meter lang worden en wegen dan ca. 48 ton.

VOGELS

Het grootste vogelgebied ligt aan de zuidwestkant van het eiland bij Pedernales en Barahona, en dan met name in het Parque National Jaragua. Veel vogels verblijven hier tijdelijk (ca. 118 soorten trekvogels), en zijn op doortocht naar de Verenigde Staten of Zuid-Amerika, zoals de Amerikaanse blauwe reiger, geelkruinkwakken en konijnuiltjes. In het Parque Nacional del Este zijn 122 vogelsoorten geteld, waarvan er acht alleen maar op Hispaniola en nog eens elf alleen maar in het Caribisch gebied voorkomen.
Vaste bewoners zijn de Caribische flamingo in de Laguna de Oviedo (grootste flamingokolonie van het land), en aan de kust fregatvogels, meeuwen, sterns, bruine boebies of jan-van-gents en bruine pelikanen. De Amerikaanse kleine zilverreiger is te vinden bij lagunes, binnenbaaien en de natte, rijstvelden van de Cibao-vallei en de Vega Real.
In de bossen komt men papegaaien (o.a. de geelvleugelamazone en de groene papegaai of ‘la cotica’, parkieten, kanaries, kolibries en spechten voor. De meest voorkomende roofvogels zijn de langstaarthavik en de gier, de roodstaartbuizerd is zeer zeldzaam.
De grijskleurige palmtapuit is de nationale vogel van de Dominicaanse Republiek.
De rijke vogelwereld kent verder nog de bergtodie, de baardstreeptodie, de prachtige Haïtilijster, de bonte parkiet, de tjiftjaf en de blauwkoporganist.
In het Parque Nacional Sierra de Baorucokomt de zeldzame witkopkraai nog voor.

VISSEN

Vlak voor de meeste zandstranden liggen koraalriffen, en hier leven soorten zoals papegaaivissen, doktersvissen, engelvissen, steenvissen, doktersvissen, tandbaarzen, snappers, tarpons, zeenaalden, murenen, roggen, zee-egels, zeekomkommers, inktvissen, krabben, langoesten en zeesterren. Verderop in de zee zwemmen o.a. manta-roggen, zwaardvissen, tonijnen, dolfijnen en de onschuldige hondshaaien.
Boca Chica staat in de maand april in het teken van een internationaal vistoernooi. Er wordt dan gevist op de blauwe marlijn, de grootste marlijnsoort, met een lengte tot 460 cm en een gewicht van meer dan 400 kg.

DOMINICAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• KRAS Dominicaanse Republiek aanbiedingen
• Dominicaanse Republiek Vliegtickets.nl
• D-Reizen Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Midden Amerika
• Dominicaanse Republiek Tui Reizen
• Dominicaanse Republiek Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Hotels
• Ferry overtochten van en naar de Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in de Dominicaanse Republiek (N)
Dominicaanse Republiek Jouw Pagina (N)
Dominicaanse Republiek Reisfoto's
Dominicaanse Republiek Reisstart (N+E)
Reisfotografie (N)
Reisinformatie Dominicaanse Republiek (N)
Reizendoejezo - Dominicaanse republiek (N)
Telefoongids Dominicaanse Republiek
Artikelen en Reisverhalen over DOMINICAANSE REPUBLIEK
  10 daagse vrijwilligersreis naar..  kinderen

Bronnen

Bayer, M. / Dominicaanse Republiek
Gottmer/Becht

Creed, A. / Dominican Republic
Chelsea House Publishers

Dominicaanse Republiek
Het Spectrum

Foley, E. / Dominican Republic
Times Books International

Froese, G. / Dominicaanse Republiek
Van Reemst

Langenbrinck, U. / Dominicaanse Republiek
ANWB

Latzel, M. / Dominicaanse Republiek
Elmar

Stow, L. K. / Dominicaanse Republiek
Kosmo

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems