Landenweb.nl

DOMINICAANSE REPUBLIEK
Samenleving

To read about DOMINICAN REPUBLIC in English - click here

Hotels Dominicaanse Republiek

Steden DOMINICAANSE REPUBLIEK

Puerto plataPunta cana

Samenleving

Staatsinrichting

De huidige grondwet dateert van 1966 en bepaalt dat het land een constitutionele presidentiële republiek is waarin de mensenrechten gegarandeerd zijn. Hoewel het de goede kant op gaat is de democratische traditie nog fragiel, want schendingen van de mensenrechten komen nog steeds voor.

De wetgevende macht berust bij het Nationale Congres, dat bestaat uit een Senaat en een Kamer van Volksvertegenwoordigers. De Senaat bestaat 30 leden die worden gekozen voor een periode van vier jaar. Elke provincie en het Distrito Nacional wordt in de Senaat door één persoon vertegenwoordigd. De Kamer van Volksvertegenwoordigers bestaat uit 120 leden, eveneens gekozen voor vier jaar. Burgers van 18 jaar en ouder, en zij die jonger zijn maar getrouwd zijn of waren, zijn kiesgerechtigd. Politie en leger mogen niet stemmen.

De uitvoerende macht berust bij de president en de door hem benoemde raad van ministers. De president benoemt ook hoge ambtenaren en beschikt over een vetorecht met betrekking tot beslissingen van het Congres. Dat vetorecht kan echter weer ongedaan worden gemaakt door een 2/3 meerderheid in beide kamers van het Congres.

De president wordt rechtstreeks gekozen voor vier jaar. Een tweede verkiezingsronde bij presidentsverkiezingen is nodig indien er in de eerste ronde geen absolute meerderheid is behaald door de winnende kandidaat. In 1994 werden een aantal grondwetswijzigingen doorgevoerd en mocht de president geen tweede achtereenvolgende ambtstermijn regeren. In 2002 werd deze wet weer gewijzigd en mag de zittende president zich weer kandideren voor een tweede termijn. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Administratieve indeling

De Dominicaanse Republiek is bestuurlijk verdeeld in 29 provincies; de hoofdstad Santo Domingo vormt een afzonderlijk bestuurde eenheid: het Distrito Nacional.

De provincies staan onder bestuur van een gouverneur die wordt benoemd door de president.

provincie hoofdstadaantal inwoners
Azua Azua203.000
Bahoruco Neyba93.000
Barahona Baharona175.000
Dajabón Dajabón59.000
Distrito Nacional Santo Domingo2.800.000
Duarte San Francisco de Macorís275.000
Elías Piña Comendador60.000
El Seybo El Seybo82.000
Espaillat Moca210.000
Hato Mayor Hato Mayor del Rey81.000
Independicia Jimaní47.000
La Altagracia Higüey180.000
La Romana La Romana203.000
La Vega La Vega380.000
María Trinidad Sánchez Nagua127.000
Monseñor Nouel Bonao154.000
Monte Cristi Monte Cristi105.000
Monte Plata Monte Plata175.000
Pedernales Pedernales20.000
Peravia Baní220.000
Puerto Plata Puerto Plata290.000
Salcedo Salcedo92.000
Samaná Samaná93.000
Sánchez Ramírez Cotuí155.000
San Cristóbal San Cristóbal500.000
San Juan San Juan233.000
San Pedro de Macorís San Pedro Macorís285.000
Santiago Santiago812.000
Santiago Rodríguez Sabaneta55.000
Valverde Mao145.000
advertentie

Onderwijs

In een land waar de sociale tegenstellingen nog steeds zeer groot zijn, treft men altijd kinderen op straat aan omdat er te weinig leerkrachten en leermiddelen zijn. Met name in de stedelijke ‘zonas populares’ en op het platteland schort het nog flink aan het onderwijs.

Wettelijk zijn ouders verplicht om hun kinderen naar school te sturen, zes jaar basisschool en vier jaar voortgezet onderwijs. In de praktijk wordt deze wet slecht nageleefd; ongeveer 20% van de bevolking is dan ook analfabeet. Een kleine groep rijke Dominicanen kan het zich veroorloven hun kinderen naar privé-scholen te sturen.

Toch is het schoolsysteem de laatste jaren verbeterd. Veel middelbare scholen hebben inmiddels computers met toegang tot het internet.

Veel buitenlanders komen naar de Dominicaanse Republiek om een studie te volgen aan een van de universiteiten of andere opleidingsinstituten. Men kan er Spaanse taal- en letterkunde volgen of een cursus salsa en merengue of een theatercursus.

Voor het hoger onderwijs zijn er veel technische hogescholen en universiteiten. De oudste universiteit, de Universidad Autonómica de Santo Domingo, ontstond in 1538 uit de eerste universiteit van Amerika: de Universidad Santo Tomás de Aquino.

Altos de Chavón ligt op een rotsplateau en is een dorp in de stijl van een 16e eeuwse koloniale nederzetting. In het dorp is een dependance gevestigd van de Parson’s School of Design in New York, een modeopleiding.

advertentie

Typisch Dominicaans

SIGAREN
Tabak is het oudste exportartikel van de Dominicaanse Republiek. Voor het eerst in 1531, toen de Europeanen het als een nieuw genotsmiddel accepteerden, werd er op commerciële basis tabak geproduceerd voor de export. De Amerikaanse markt is de hoofdbestemming van de export.

Sinds begin jaren zeventig is er sprake van een geweldige groei, mede veroorzaakt door de vestiging van buitenlandse, zelfs Cubaanse, bedrijven. In 1997 werden er 250 miljoen sigaren geëxporteerd, goed voor een opbrengst van ca. 200 miljoen dollar. Meer dan 100.000 Dominicanen zijn direct of indirect afhankelijk van de sigarenindustrie.

Bij jaarlijkse selecties scoren de Dominicaanse sigaren onveranderlijk hoog.

MERENGUE
Merengue is een muziekvorm en dans waarin Afrikaanse ritmes en Europese melodieën vermengd zijn, en wordt dan ook wel ‘música mulata’ genoemd. Het is een versmelting van de Spaanse ‘pasodoble’ en Afrikaanse dans in een snelle vierkwartsmaat.

In de eerste helft van de negentiende eeuw traden rondtrekkende trio’s op, de ‘pericos ripiaos’. Ze maakten vooral dansmuziek ter gelegenheid van oogst- en huwelijksfeesten. Deze traditionele stijl van de merengue staat bekend als de ‘merengue típico cibaeño’.

Een merengue-bandje bestaat uit drie of vier personen. Het basisritme wordt voornamelijk aangegeven door de ‘guayo’, een metalen cilindrische plaat met een geribbeld oppervlak. Met een metalen kam wordt er over het oppervlak geraspt, waardoor er een aanstekelijk ritme wordt teweeggebracht. Dit ritme wordt ondersteund door de ‘maracas’ (sambaballen) en/of ‘cimbeles’ (soort castagnettes). De melodie wordt gespeeld door een accordeon, gitaar of een marimba.

De 20e eeuw bracht nieuwe, vooral Amerikaanse, cultuurinvloeden en andere instrumenten (blaasinstrumenten en piano) in de merengue. In de jaren zeventig ging de merengue op de elektronische toer. Dankzij keyboards, basgitaren en drumcomputers kon de merengue-muziek concurreren met andere populaire muziekvormen als reggae, salsa en soca.

Belangrijke merengue-artiesten zijn Luis Alberti met zijn big-band Santa Cecilia, Wilfrido Vargas, Juan Luís Guerra, Toño Rosario, Alex Bueno, Fernando Villalona en vooral Johnny Ventura.

advertentie

DOMINICAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Dominicaanse Republiek
• Vakantie Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Hotels
• Dominicaanse Republiek Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Dominicaanse Republiek
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over DOMINICAANSE REPUBLIEK bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in de Dominicaanse Republiek (N)
Dominicaanse Republiek Jouw Pagina (N)
Reisinformatie Dominicaanse Republiek (N)
Reizendoejezo - Dominicaanse republiek (N)

Bronnen

Bayer, M. / Dominicaanse Republiek

Gottmer/Becht

Creed, A. / Dominican Republic

Chelsea House Publishers

Dominicaanse Republiek

Het Spectrum

Foley, E. / Dominican Republic

Times Books International

Froese, G. / Dominicaanse Republiek

Van Reemst

Langenbrinck, U. / Dominicaanse Republiek

ANWB

Latzel, M. / Dominicaanse Republiek

Elmar

Stow, L. K. / Dominicaanse Republiek

Kosmo

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems