Steden DOMINICAANSE REPUBLIEK

DOMINICAANSE REPUBLIEK   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De totale bevolking bedroeg in 2017 10.734.247 personen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt rond de 222 mensen per km2 en de Dominicaanse Republiek behoort daarmee tot de dichtstbevolkte staten van het Caribisch gebied.
De bevolking is vooral geconcentreerd in en rond de hoofdstad Santo Domingo en in de Cibao-vallei. In de hoofdstad wonen bijna 3 miljoen mensen en Santo Domingo is daarmee met de Cubaanse hoofdstad Havana, de grootste stad in het Caribisch gebied.
Er is een grote trek naar de steden; 80% van de bevolking woont dan ook in de steden. Jaarlijks komen er tussen de vier en vijf miljoen toeristen naar de Dominicaanse Republiek. Bijna een kwart van hen zijn Dominicanen die tijdens vakanties naar hun eigen land terugkeren.

Veel met name goed opgeleide Dominicanen emigreren naar de Verenigde Staten en Venezuela. Naar schatting hebben in totaal ca. 1,5 miljoen Dominicanen een bestaan in het buitenland opgebouwd. Zo zijn er in verschillende Amerikaanse steden hele Dominicaanse buurten ontstaan. In New York wonen ca. 800.000 Dominicanen, waarvan ongeveer 300.000 illegalen.
Aan de andere kant verblijven tienduizenden (sommigen zeggen 1 miljoen!!) Haïtianen als politiek vluchteling of als 'gastarbeider', de meeste van deze mensen zijn illegaal of niet-erkend. Ze vormen de onderste klasse in de Dominicaanse samenleving en worden voortdurend uitgebuit en gediscrimineerd.
De oospronkelijke indiaanse inwoners, de Taíno, waren al na een halve eeuw kolonisatie uitgeroeid. De term ‘indio’ wordt nu gebruikt om de kleurling mee aan te duiden. Een lichtgekleurde mulat wordt ‘indio claro’ genoemd, een donkere mulat ‘indio oscuro’.

De bevolking bestaat ongeveer voor 70% uit kleurlingen of ‘mulatto’s’, voor 16% uit zwarten en voor 14% uit blanken. (2017) De mulatto’s hebben gemengde voorouders uit Spanje en Afrika. De Dominicaanse Republiek is in het Caribisch gebied een van de weinige landen waar de bevolking niet overwegend een Afrikaanse oorsprong heeft. De reden hiervoor is dat het land als plantagekolonie niet zo belangrijk was, zodat er veel minder slaven uit Afrika nodig waren als in andere landen.
In de loop der eeuwen hebben zich verschillende andere groepen in de Dominicaanse Republiek gevestigd.
Vanuit de Verenigde Staten arriveerde in de jaren twintig van de 19e eeuw een grote groep Afro-Amerikanen, die de slavernij en onderdrukking in eigen land ontvluchtten en zich voornamelijk vestigden op het schiereiland Samaná. Cubanen kwamen eveneens in de 19e eeuw naar de Republiek, maar ook na de revolutie van 1959.
Andere groepen zijn Duitsers, Chinezen (‘Chinos’), Japanners, Fransen, Libanezen (‘Turcos’), Italianen en seizoenarbeiders van de Britse eilanden in de buurt (‘cocolos’). Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwamen er, op initiatief van president Trujillo, een groep Duitse en Oostenrijkse joden naar de Dominicaanse Republiek. Ze gaven onder andere een impuls aan de veeteelt en de zuivelindustrie aan de Amberkust.

De jaarlijkse bevolkingstoename bedraagt ca. 1,18% (2017). Meer dan 45% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De levensverwachting bij geboorte bedraagt 76 jaar voor mannen en 80,6 jaar voor vrouwen. (2017)
Het geboortecijfer bedroeg in 2017 18,4 per 1000 inwoners; het sterftecijfer bedroeg 4,7 per 1000 inwoners.

DOMINICAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• KRAS Dominicaanse Republiek aanbiedingen
• Dominicaanse Republiek Vliegtickets.nl
• D-Reizen Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Midden Amerika
• Dominicaanse Republiek Tui Reizen
• Dominicaanse Republiek Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Hotels
• Ferry overtochten van en naar de Dominicaanse Republiek
• Dominicaanse Republiek Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in de Dominicaanse Republiek (N)
Dominicaanse Republiek Jouw Pagina (N)
Dominicaanse Republiek Reisfoto's
Dominicaanse Republiek Reisstart (N+E)
Reisfotografie (N)
Reisinformatie Dominicaanse Republiek (N)
Reizendoejezo - Dominicaanse republiek (N)
Telefoongids Dominicaanse Republiek
Artikelen en Reisverhalen over DOMINICAANSE REPUBLIEK
  10 daagse vrijwilligersreis naar..  kinderen

Bronnen

Bayer, M. / Dominicaanse Republiek
Gottmer/Becht

Creed, A. / Dominican Republic
Chelsea House Publishers

Dominicaanse Republiek
Het Spectrum

Foley, E. / Dominican Republic
Times Books International

Froese, G. / Dominicaanse Republiek
Van Reemst

Langenbrinck, U. / Dominicaanse Republiek
ANWB

Latzel, M. / Dominicaanse Republiek
Elmar

Stow, L. K. / Dominicaanse Republiek
Kosmo

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems