Landenweb.nl

VENEZUELA
 

Basisgegevens
  OfficiĆ«le
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Caracas
  Oppervlakte  912.050 km2
  Inwoners  ca. 4,852,453
  (2021)
  Munteenheid  bolivar
  (VEF)
  Tijdsverschil  -5,5
  Web  .ve
  Code.  VEN
  Tel.  +58

To read about VENEZUELA in English - click here

Rondreis Venezuela

Steden VENEZUELA

Caracas

Populaire bestemmingen VENEZUELA

Isla margarita

Geografie en Landschap

Geografie

De republiek Venezuela (officieel: República de Venezuela) is qua grootte het zesde land op het Zuid-Amerikaanse continent. Het land heeft een oppervlakte van 916.700 km2 en is daarmee ongeveer 22x zo groot als Nederland. Van noord naar zuid meet Venezuela 1271 km en van oost naar west 1493 km. Venezuela ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Caribische Zee (de kustlijn is meer dan 2800 km lang), in het westen aan Colombia (2050 km), in het zuiden aan Brazilië (2200 km) en in het oosten aan Guyana (743 km). Het meest noordelijke stukje Venezuela is Aves Island, ongeveer 400 km ten noorden van Isla Margarita.

advertentie

Venezuela SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Het landschap is zeer gevarieerd met zandstranden, bergen, savannes, tropisch regenwoud en woestijnachtig duinlandschap. Het kustgebergte, het beboste Cordillera de la Costa, is een uitloper van het Andesgebergte met hoogtes tot bijna 2800 meter. Dit gebergte loopt van het westen tot aan het schiereiland Paría in het oosten van Venezuela. De bergketen deelt zich op een gegeven moment in de Serranía de la Costa en de Serranía del Interior. Tussen deze twee bergketens liggen vruchtbare hoogvlaktes en beschutte dalen en het is tevens het dichtstbevolkte gebied van Venezuela.

Het Andesgebergte splitst zich in verschillende bergketens waaronder het Venezolaanse Cordillera de Mérida. Rond de stad Mérida bereikt de Venezolaanse Andes hoogtes tot 5000 meter. De hoogste top is de El Pico Bolívar (5007 meter). Tussen de Cordillera de Mérida en de Sierra de Perijá ligt het Maracaibo- bekken. Dit gebied wordt gedomineerd door het grote meer Lago de Maracaibo (met 13.500 km2 het grootste meer van Zuid-Amerika), waar de meeste olie wordt gewonnen. Door de passaatwinden die hier waaien is het een vrij droog landschap met langs de kust bij Coro zelfs een woestijnachtig duinlandschap.

advertentie

El Pico Bolivar, hoogste berg van VenezuelaPhoto: Nancy Pestana González CC 3.0 Unported no changes made

De eindeloze centrale laagvlakte in het midden van Venezuela wordt de Llanos genoemd en neemt een derde van het land in beslag. Deze vlakte loopt zelfs tot diep in Colombia door. Het stroomgebied van de 2140 km lange Orinoco loopt hierdoor, samen met ontelbare rivieren en kanalen. De Río Caroní is met 640 km de tweede grootste rivier van Venezuela. In de buurt van de oceaan vertakt de Orinoco zich tot een immense delta, bedekt door moerasbossen.

In het zuiden van Venezuela ligt het Guayana-massief en de Venezolaanse Amazonas. Beiden zorgen voor een afwisselend en fascinerend landschap. Het Guayana-massief is al miljarden jaren oud. Het is een plat, honderden meters dik schild. Door aardbevingen en aardverschuivingen ontstonden hoogtes en laagtes.

Door erosie werd het schild in de loop der tijden als het ware in stukken gesneden en zo ontstonden de ca. honderd imposante tafelbergen met hun platte toppen en steile hellingen. Veel watervallen storten zich hier naar beneden. De Salto Ángel stort zich 979 meter de diepte in en is daarmee de hoogste waterval ter wereld.

Isla Margarita, VenezuelaPhoto: Rei2Rey CC 3.0 Unported no changes made

Voor de Venezolaanse kust liggen 72 veelal kleine, onbewoonde koraaleilanden die samen de Dependencias Federales vormen. Het grootste en bekendste is het toeristeneiland Isla Margarita dat samen met nog twee eilandjes de deelstaat Nueva Esparta vormt.

Venezuela maakt sinds 1889 aanspraak op het gebied in Guyana ten westen van de Río Essequibo, meestal aangeduid als “zona en reclamación”.

VENEZUELA LINKS

Advertenties
• Hotels Venezuela
• Ticket naar Venezuela | VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over VENEZUELA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Venezuela (N)
Reizendoejezo - Venezuela (N)
Rondreis door Venezuela (N)
Rondreis Venezuela (N)

Bronnen

Dydyñski, K. / Venezuela

Lonely Planet

Ferguson, J. / Venezuela : mensen, politiek, economie, cultuur

Novib

Launspach, W. / Reishandboek Venezuela, Margarita

Elmar

Morrison, M. / Venezuela

Chelsea House Publishers

O’Bryan, L. / Venezuela, Isla Margarita

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems