Landenweb.nl

COSTA RICA
Bevolking

To read about COSTA RICA in English - click here

Costa Rica verre reizen van ANWB

Steden COSTA RICA

San jose

Bevolking

Samenstelling

advertentie

Meisjes zwaaien met vlaggen van Costa RicaPhoto: Bruce Thomson CC 2.0 Generic no changes made

In tegenstelling tot de bevolking van de andere republieken in Centraal-Amerika, is die van Costa Rica zeer homogeen en vooral blank: 94% is van Spaanse, Italiaanse en andere Europese afkomst. Twee andere belangrijke minderheidgroepen zijn Afro-Caribiërs en Chinezen. De Costa Ricanen noemen zichzelf ‘hermanitico’s’ (kleine boertjes) en afgeleid daarvan Tico’s en Tica’s.

Op zich is de Afrikaanse invloed vrij beperkt doordat Costa Rica een van de weinige landen op het Amerikaanse continent waar geen slaven uit Afrika zijn ingevoerd. De Afro-Caribiërs stammen af van de gastarbeiders die van Engelstalige Caribische eilanden, met nam Jamaica, geronseld werden. Het merendeel van de ca. 35.000 Afro-caribiërs woont in de regio Talamanca in de provincie Limón en zij vertegenwoordigen ongeveer 35% van de totale bevolking daar.

Begin 20e eeuw volgden veel Chinezen die meewerkten aan de bouw van de Pacific-spoorweg. Zij wonen vooral aan de andere kant van het land, in gebieden aan de Stille Oceaan.

Mestiezen, van Spaans-indiaanse afkomst, leven vooral als boeren in de agrarische provincie Guanacaste.

In het noorden en noordwesten van Costa Rica wonen nogal wat Nicaraguanen, vaak nog vluchtelingen uit de Nicaraguaanse burgeroorlog.

De laatste jaren vestigen zich steeds meer gepensioneerden, ‘pensionados’ of ‘rentistas’, uit de Verenigde Staten, Canada en enkele Europese landen waaronder Nederland, in Costa Rica, om van hun pensioen te genieten.

De drie belangrijkste oorspronkelijke indianengroepen, die minder dan 1% van de bevolking vormen, leven in de ontoegankelijke berggebieden. In totaal zijn er nog zo’n 15.000 afstammelingen van inheemse pre-Columbiaanse stammen, de zogenaamde ‘indigenas’. Costa Rica is daarmee, na Uruguay en Brazilië, het minst indiaanse land van Midden- en Zuid-Amerika.

De meeste indigenas leven in één van de 22 reservaten die Costa Rica telt. In het Talamanca-gebergte leven ca. 7000 Bribrí- en Cabécar-indianen. In het zuiden van Costa Rica, hoog boven de Térraba-vallei, leven ca. 3000 Boruca- en Térraba-indianen. De 5000 Guaymi wonen in het hart van het schiereiland Osa. Zij trokken pas in de jaren veertig van de vorige van buurland Panama naar Costa Rica. In Panama wonen nog ca. 100.000 Guaymi.

Kleinere stammen zijn Chorotega’s, Huetares en Malecus.

advertentie

Spreiding

advertentie

Drukte in de straten van San Jose, Costa RicaPhoto: Cephas CC 4.0 International no changes made

Ongeveer 50% van de Costa Ricaanse bevolking woont in de steden. Bijna tweederde van de totale bevolking woont in het centrale hoogland, de Meseta Central. De grootste stad is de hoofdstad San Jose met meer dan 1 miljoen inwoners ( 2017).

advertentie

Demografische gegevens

In Costa Rica wonen in 2017 bijna 5 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 96 inwoners per km2 en daarmee is Costa Rica na El Salvador het dichtstbevolkte land van Midden-Amerika.

De bevolkingsgroei bedroeg voor 2017 1,16%.

De gemiddelde levensverwachting is voor een derde wereld land zeer hoog; voor mannen 76,1 jaar en voor vrouwen 81,5 jaar. (2017)

Costa Rica heeft een jonge bevolking; 22,6% is tussen de 0 en 14 jaar . 69,6% van de bevolking is tussen de 15 en 65 jaar; 7,8% is 65 jaar of ouder. (2017)

Costa Rica heeft de laagste geboorte- en sterftecijfers van Midden-Amerika, in 2017 15,5 geboortes per 1000 inwoners en 4,7sterfgevallen per 1000 inwoners.

advertentie

COSTA RICA LINKS

Advertenties
• Costa Rica verre reizen van ANWB
• Costa Rica Tui Reizen
• Reis-Expert.nl
• Vliegtickets Costa Rica
• Bouw je eigen Costa Rica Rondreis
• Djoser Rondreis Costa Rica
• Hotels Trivago
• Rondreizen Costa Rica
• Autoverhuur Sunny Cars Costa Rica
• Mambo jongerenreizen naar Costa Rica
• Costa Rica reizen met kinderen
• HotelsCosta Rica
• Djoser fietsreis - Costa Rica
• Boeken, ook tweedehands, over COSTA RICA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Costa Rica (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, jungle, info, foto's Costa Rica (N)
Reisinformatie Costa Rica (N)
Reizendoejezo - Costa Rica (N)
Rondreis Costa Rica (N)

Bronnen

Daling, T. / Costa Rica : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Luft, A. / Reishandboek Costa Rica

Elmar

Mays, B. / Costa Rica

Kosmos-Z&K Uitgevers

Müller, B. / Costa Rica

Van Reemst

O´Bryan, L. / Costa Rica

Gottmer/Becht

Te gast in Costa Rica

Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems